Den viktiga vilan
 

Den viktiga vilan

Hästhälsa

Hästar behöver vila från träning, precis som människor. När det kommer till unga hästar är det extra viktigt med tid för återhämtning – men varför är det viktigt, egentligen? Lars Roepstorff förklarar.

Kräver prenumeration

Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.

Logga in
– Med den framgångsrika avel som vi har i dag är hästarna ofta väldigt ambitiösa och har lätt för uppgiften. Det kan därför vara svårt att veta när man har gått över gränsen i träningen och risken för överansträngning ökar. Hästar är flyktdjur och springer hellre ihjäl sig, bokstavligt talat, än att bli uppäten av ett rovdjur. Att planera in regelbunden vila blir därför som en säkerhetsventil för återhämtning, säger Lars.Att träna varierat är också en form av vila för olika kroppsdelar och sinnesstämningar, vilket Lars återkommer till längre fram i denna bok. Det kan även behövas längre perioder av ren vila med endast fri vistelse i hage.
– Den längre vilan behövs ur ett fysiologiskt perspektiv, men den unga hästen kan även behöva vila mentalt. Fysiskt får hästen möjlighet att läka ut små subkliniska skador eller ansträngningar, det vill säga lindriga skador som inte kräver behandling utan som kan läka av sig själv.Det är svårt att råda hästägare till exakt hur mycket vila just deras häst behöver. Det viktigaste är att lära si

Välj för att läsa vidare

Redan prenumerant?