Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada

Fråga experten Lié Rosendahl Numar Veterinär

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada


Publicerat: 2019-12-09

Hej! Min häst har diagnostiserats med hyfsat mild "proximal suspensory desmitis" i båda bakbenen, den har fått stötvågsbehandling i tre omgångar och en steroidinjektion. Jag har blivit tillsagd att börja rida honom i skritt nu, men undrar om det kan vara värt att ställa av honom något år för att ge det en bättre chans att läka?
  
Detta var ingen akut skada utan resultat av långvarig överansträngning (gick tidigare fälttävlan på hög nivå). Jag hittar mest information om akuta senskador på nätet. Veterinären sa att om ovanstående behandling inte hjälper kan han opereras, men finns det chans att vila också hjälper? Eller läker inte denna typ av förslitningsskada spontant? Han hade en störning i fibermönstret och lite förstorade senor på ultraljudet. Hästen har gått ute i hagen som vanligt men har inte ridits under behandlingen.


Lié Rosendahl Numars svar:

Hej!
  
I vissa fall kan lång vila hjälpa, men det brukar vara bättre att försöka komma i gång med konvalescensträning så snart hästen är ohalt. Detta främjar cirkulationen i området och de nya fibrernas elasticitet, samt att det är bättre för hästen att bibehålla muskelstyrka och kondition. Det är dock en hårfin avvägning när fibrerna är redo för belastning och hur mycket belastning de tål. Därför är det bra att ha kontinuerlig kontakt med sin veterinär även under konvalescensperioden och om möjligt komma på återbesök varje eller varannan månad för uppföljning. 
  
Förutom kontroll med ultraljud kan man även komplettera undersökningen med UTC, ultrasound tissue characterization. Med UTC kan man se mer i detalj i vilken fas i läkningsprocessen skadan är, med vilken typ av fibrer den läker och se hur gaffelbandet ”mår”. Har man scannat skadan med UTC från början och har möjlighet att göra uppföljande undersökning vid senare återbesök

Välj för att läsa vidare

Premium digital

Lås upp allt

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj

Lié Rosendahl Numar


Redan när hon var sju år, och började på ridskola, hade Lié Rosendahl Numar bestämt sig för att hon skulle jobba med halta hästar när hon blev stor. Efter år av målmedvetenhet, ett stort hästintresse och envist pluggande har hon nu sitt drömyrke.
  
Lié blev färdig veterinär 2010 och jobbar nu med ortopedi och hältutredningar på Mälaren hästklinik. Hon är speciellt intresserad av ultraljud på häst och jobbar även en del med tand- och munhåleproblem hos hästarna.