Tips om serier med småhinder

Fråga experten Karin Martinsen Hoppning

Tips om serier med småhinder


Publicerat: 2019-02-16

Hej! Jag undrar lite vad för serier du använder dig av, varför och hur rider du dem? Det är ett tag kvar till tävling för mig och jag skulle vilja ha tips på bra serier där man verkligen får öva på tempo.
  
När jag bygger en serie blir det oftast studs på volt eller den så kallade ”fem och en halvan”. Därför undrar jag om du har tips på andra serier, specifiera gärna varför du gör dem och vad man bör tänka på när man rider dem...
  
Stort tack!


Karin Martinsens svar:

Hej!
 
Vi använder oss mycket av bockar och sockerbitshinder på långsidan. Jag brukar slänga ut tre till fyra stycken med varierat avstånd emellan beroende på hur stor yta jag har, och första gången komma i vanligt arbetstempo. Sedan gör jag det successivt svårare genom att lägga in både färre språng och fler språng, samt genom att göra färre på första linjen och lägga på ett till två språng på andra delen.
Detta gör att du blir riktigt medveten om hur du behöver använda både dina hjälper och ditt kroppsspråk. Det är viktigt att hästen landar i rätt galopp och håller den korrekta galoppen genom hela övningen. Även att hästen är rak är A och O!
  
Sedan är nästintill de flesta serier bra att göra för att få hästen att titta ordentligt och att använda huvudet. Variera höjderna på hindren och antalet språng mellan dem – samt variera från kryss till räcke till oxer. Kanske kan du till och med göra en studsserie och ställa in en ox

Välj för att läsa vidare

Premium digital

Lås upp allt

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj

Karin Martinsen


Är ett av Sveriges största framtidshopp. Hon har ridit sedan hon var tre år och tävlat i hoppning sedan hon var sex år. Hon har mängder med placeringar och segrar på de stora tävlingsbanorna, och har varit stationerad i Nederländerna för att vara en del av Rolex Young Riders Academy.