Min bakgrund och mina kunskaper i hästträning har jag ifrån travsporten. När det gäller trav vet jag hur många träningstimmar och hårda jobb som krävs för att få en färdig tävlingshäst, samtidigt som jag även lärt mig att undvika det där sista tuffa intervallpasset som endast har en nedbrytande effekt. Jag har nu en fråga angående kvalitetsträning av hopphästar.
För några år sedan köpte jag ett halvblodssto, som då var mycket svårhanterad och "nästan" lika envis som jag (då 6 år och nu är hon 10 år). Jag har ridit in och utbildat henne själv och har även ridit för olika tränare. Utöver lätt grundträning så tränar vi växelvis ett ordentligt hoppträningspass en till två gånger per vecka.
Hon har en otrolig hinderuppfattningsförmåga med bra teknik och gillar verkligen att hoppa. Har på träning hoppat 1.25-bana, och har även hoppat enstaka hinder på 1.40 - 1.50.
Vilken träning ger mest "kvalitet och utveckling" för denna typ utav häst, att hoppa exempelvis låga lydnadshinder (cavaletti) och sedan några enstaka 1.50-språng, eller att hålla hela träningspasset på 1.10- till 1.20-höjd? Eller har ni med lång erfarenhet något lämpligt träningsupplägg att föreslå?
Balansgången är ju hela tiden att kunna förbättra och stärka hästen med minsta möjliga "slitage".
Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Specialpriser och fri frakt vid köp av övningsböcker
Pris per artikel19 krKortbetalning - få tillgång direktVälj
Lotta Björe
Lotta Björe är A-tränare i hoppning och lärare på Strömsholm sedan tio år tillbaka. Hon har även varit grenledare för ponnyekipagen i hoppning och har bland annat vunnit två senior-SM under sin karriär. Läs mer om Lotta här!