När hästen inte vill lämna stallplanen

Fråga experten Jenny Yngvesson Hästens beteende

När hästen inte vill lämna stallplanen


Publicerat: 2022-02-04

Jag undrar över min häst beteende. "Issa" är ett sto född 2012 jag tar haft henne i två år. Hon vill inte gå hemifrån men det går bättre och bättre. Om jag rustar mig med mycket tålamod och tid så kommer vi dit jag vill. Om jag försöker med våld (pisk, smackningar och kraftig skänkel, blir det värre!) Men jag undrar varför hon har den låsningen i att gå hemifrån, sedan är det många stopp på vägen där hon oftast hör något långt innan jag uppfattar ljudet. Vi har gått samma vägar flera gånger i veckan i två års tid nu. Jag tycker att hon borde vara bekväm nu? Vad kan jag göra/inte göra?


Jenny Yngvessons svar:

Hej!
Vilken jättebra fråga som jag tror att många hästägare känner igen sig i! Det här beteendet är vanligt och det har sin grund i hästens biologi och grundläggande egenskaper som biologisk varelse. Dessa egenskaper har mejslats fram genom årmiljonerna och har haft en helt avgörande betydelse för individens överlevnad. Därför kan vi inte ”göra så mycket åt” de här egenskaperna med avel. Dels så handlar det om många och stora genkomplex och dels handlar det om att vi inte har haft tillräckligt med tid (årmiljoner jämfört med några tusen år) på oss. Det är alltså två motivationsfaktorer som är i konflikt med varandra här. Dels motivationen att gå framåt på din signal och dels motivationen att stanna hemma för att inte bli uppäten av rovdjur och dö. Du förstår säkert vilket som verkar viktigast för din häst.

Det handlar alltså inte om någon liten olydnad här utan för henne handlar det om liv och död. Om du tar i ”med hårdhandskarna” blir hon bara ännu räddare och efters

Välj för att läsa vidare

Premium digital

Lås upp allt

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)