Skrapande och viftande framben – vad gör man?

Fråga experten Jenny Yngvesson Hästens beteende

Skrapande och viftande framben - vad gör man?


Publicerat: 2012-07-26
Hej,
  
Sedan ett halvår tillbaka har jag ett sexårigt belgiskt varmblod, valack. Han är en trygg, cool kille som är med på det mesta. Går ute från sex på morgonen till mörkret. Fri tillgång på ensilage och halm i box. Från första stund har han vevat/skrapat med frambenen, det är inga små rörelser. Frambenen kan hänga en stund, det blir sedan stora och yviga rörelser som ser ut som väldigt fin spansk skritt. Rörelserna kan vara mer som skrapande men med tryck i, och ibland är de "bara" små. Han ser för övrigt lugn ut, ingen stress i ögonen eller bajsning, trampar inte runt. Är följsam vid hantering och promenader med mera.
 
Det händer när han är uppbunden på gången, i spolspiltan, i boxen, oavsett om det är dags för mat eller inte, före och efter träning. Ensilaget sprids i hela boxen av hans vevande. Uppbunden i gången eller mot en vägg, under borstning eller då man inte är där - det kvittar. Han går själv in i transporten och står kvar tills man har stängt. Sedan börjar det, oavsett stillastående eller åkandes bil, med eller utan mat. Här om veckan kom beteendet när vi väntade på vår tur vid en hoppträning. Tränaren stod precis bredvid och rörde honom på bogen och sa sluta, han slutade och stod sedan stilla.
  
De första fem månaderna gav jag honom ingen uppmärksamhet när han gjorde detta. Jag har prövat att säga till honom och han tar det en halv minut, men börjar sedan igen.
Jag har fått veta att de som fodrar ger honom en näve havre i början av fordringen, så att han ska sluta skrapa, vet tyvärr inte vad som händer. Tror att de ropar och säger åt de hästar som sparkar och bankar när det är dags för fordring. När jag hade honom på gången och de skulle fodra så sa en av dem "jag tänkte fodra nu". Ja visst sa jag, "men klarar han det?". Jag stod frågande och han stod snällt på gången medan alla fick sitt foder och tog det hela med ro, gick lugnt in i boxen när vi var klara.
Som någon uttryckte sig känns det inte som att han vill något utan att det är ett tics.
  
Jag vill gärna få bort detta beteende, ibland kommer någon och går framför honom och han når långt med sina framben - samt att han förstör trailer, bädd i box, mat och kan fastna med sina framben om han gör detta vid fel tillfälle. Broddsäsongen...
   
Hjälp!

Jenny Yngvessons svar:

Välj för att läsa vidare

Premium digital

Lås upp allt

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)