Häst som kommunicerar genom att nafsa

Fråga experten Jenny Yngvesson Hästens beteende

Hjälp, hästen kommunicerar genom att nafsa!


Publicerat: 2014-04-05
Vår häst kommunicerar ofta genom att nafsa. Vi har nu hängt ihop i ett år och definierat en mängd olika ”nafs”. Han vill gärna klia på oss med tänderna precis som han kliar på en hästkompis, efter en stund kan det gå över i ett nafs. Hans ögon visar att han njuter. Ibland kommer detta som ett svar på när vi kliar eller borstar på honom. Ibland när vi hälsar på varandra.
  
I vissa fall får vi känslan av att han vill leka och då är blicken spjuveraktig. Han visar att han är på väg att nafsa när han är öm på något ställe eller när det är något han inte gillar. Ögonen är då ängsliga. Det senare har hjälpt oss upptäcka när något är fel. Nafsar han efter oss när vi ska lasta så är han kissnödig och går vi undan med honom till gräsyta så att han får göra sina behov går han sedan på transporten utan problem.
  
Han nafsar också på stallgången när han är kissnödig. Släpper vi in honom i boxen kissar han och sedan kommer han ”tillbaka” och vi kan fortsätta. När vi är ute och går i skogen och han blir orolig kan han stanna till och lyssna för att sedan nafsa till i luften mot oss, som om han vill tala om att något är fel. Ibland kommer det fram personer som vill hälsa på honom och då kan han nafsa mot dem.
  
Det kan kännas som att det är ett tics för honom. Korrigerar vi honom på argsint sätt blir han förnärmad. Puttar vi försiktigt undan hans huvud och säger nej tack så lyssnar han bättre. Det ska sägas att han inte är aggressiv i detta beteende. I övrigt är han en lyhörd kille som flyttar på sig när vi ber honom och inte går in i ”vår personliga sfär”. Vi handmatar honom ibland vid stretchning och som belöning någon gång när vi jobbar.
  
Ju bättre han mår och ju mer i form han är desto mindre nafsande. Nu är han konvalescent på grund av en skada och får inte riktigt utlopp för sin energi, då har nafsandet ökat. Vi har dubbla känslor när det gäller hur vi ska hantera detta då vi känner att han visar/talar om saker som gör att vi kan hjälpa honom. Samtidigt vill vi inte ha en häst som nafsar. Har ni erfarenhet när det gäller nafsiga hästar, och råd till oss, välkomnas detta varmt.

Jenny Yngvessons svar:

Välj för att läsa vidare

Premium digital

Lås upp allt

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)