Häst som är rädd för att gå i hage

Fråga experten Elke Hartmann Hästens beteende

Häst som är rädd för att gå i hage


Publicerat: 2021-08-18

MEST LÄSTA EXPERTSVAR 2021 - PLATS 2

Jag har en 13-årig dressyrhäst som är importerad från Holland. Han är en känslig individ som lätt stressar upp sig, men visar det oftast inte på utsidan. Hästen har tidigare problematik med magsår och får lätt magkatarr när han blir stressad. Hos tidigare ägaren, som även är uppfödaren, har han gått i hage 1-2h om dagen. Vid dåligt väder har han stått inne helt. Han har vad jag vet aldrig gått i hage tillsammans med någon annan häst. På vår gård är alla hästar ute från 8-16 så när han kom till Sverige för ett år sedan så började jag försöka vänja honom vid att vara ute längre. Första månaderna gick det ganska bra men när han börjat landa ordentligt vände det helt och gick allt sämre. Det hela resulterade i ett skadat förstärkningsband och en lång rehab. Vad som händer när jag släpper ut honom är att han först blir väldigt glad, han börjar springa och bocka runt massor. Sen går det fortare och fortare och man börjar se panik i blicken. Han blir liksom rädd av att han själv springer. Till slut skenar han och har inte det minsta kontroll över sin egen kropp. Han är i detta läge helt omöjlig att få kontakt med. Samma sak händer oavsett om han står i gräs/grus/skogshage. Jag har övervägt att släppa ihop honom med en annan häst men då han inte är van vid att gå med andra känns skaderisken stor. Nu under rehabiliteringsperioden har veterinären ordinerat sjukhage men det har inte heller fungerat, han står bara på stället och bockar, reser sig etc. Allra nöjdast är han om han får stå i sin box som har en egen uteruta (3x4m). Där känns han helt trygg. Nu är skadan läkt och han är enligt veterinären tillräckligt frisk för att gå ut i hage som vanligt. Det är dock viktigt att han inte busar för mycket då skadan riskerar att gå upp igen. Hur ska jag tänka kring detta med hage? Går det att träna hästen till att känna sig lika lugn och trygg i hagen som i boxen? Tacksam för svar!


Elke Hartmanns svar:

Hej,

Det gläder mig att läsa att du vill hjälpa din häst att hantera sin oro samtidigt som det är väldigt oroväckande att det fortfarande finns uppfödare och sannolikt andra hästägare som förbiser vetenskapen och förnekar hästar deras mest grundläggande behov. Det finns många vetenskapliga bevis för att avvänjningsmetoden, isolerad uppstallning och även träningsmetoder kan orsaka beteendestörningar såsom stereotypier och andra oönskade beteenden exempelvis aggression och hyperreaktivitet. Vi vet också att höga nivåer av fysiska och mentala stressfaktorer kan framkalla magsår speciellt hos tävlingshästar. Dock är i princip alla hästar i riskzonen särskilt om de har begränsad tillgång till grovfoder (se Mach et al., 2020).

För en full beteendeutredning skulle det ha varit värdefullt att veta mer, t.ex. har han haft samma beteendemönster hos uppfödaren och kan det ha varit en av anledningar att han bara varit ute 1-2 h om dagen? Hur försökte du vänja honom till l

Välj för att läsa vidare

Premium digital

Lås upp allt

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj

Elke Hartmann


Elke Hartmann är etolog och forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.