Kräver prenumeration
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Logga inOm hingstfölet är tillräckligt fint kan han se fram emot ett liv i ensamhet. Nej, det gäller inte alla hingstar, men hos många av våra sporthästar innebär hingstliv att du i vuxen ålder aldrig får umgås med artfränder. Men är vår rädsla för att ha hingstar ihop egentligen befogad? Hur gör vildlevande hästar för att få det att funka, och hur reagerar hingstar när de hålls i grupp? Forskarna utmanar gamla ”sanningar” om att hålla hingstar för sig själva, i hingsthagar.
Trots att man egentligen inte visste, har det länge hetat att hästar har tjock hud och att de inte är så känsliga för smärta. Även inom vetenskapen grupperades hästar tidigare tillsammans med pachyderms, tjockhudingar, som elefanter, flodhästar och grisar, efter de grekiska orden ”pachys”=tjock och ”derma”=hud. Ett rapp med spöet gör mycket ondare på oss än på dem, har det hetat. Men det har inte stöd i forskningen.
Hästens rörelseapparat är fantastisk. Ett exempel är den ytliga böjsenan som genom att lagra energi medverkar till att göra rörelserna mer effektiva. Men samtidigt bildas värme som, om den blir för hög, riskerar att förstöra senvävnaden.
Kunde vi lösa gåtan med ledinflammationer så skulle en stor börda lätta från de kollektiva hästägaraxlarna. Ledinflammation, eller osteoartrit som det även heter, orsakar stora kostnader, mycket lidande och utslagning av ett stort antal hästar varje år. På senare tid har flera forskarlag försökt hitta ett enkelt sätt att tidigt upptäcka inflammationen, och det verkar som att de nu har lyckats.
Stallet borde ju, tycker man, få vara en frizon från allehanda förutbestämda meningar och omedvetna antaganden som baseras på vilket kön vi har. Hästarna följer förmodligen inte med i genusdebatten, men ändå visar forskning att de faktiskt kan påverkas av vilket kön människorna runt dem har. Eller åtminstone av hur människorna beter sig på gruppnivå, baserat på vilket kön de tillhör.
En smal midja på en sadel kan göra att ryttaren sitter mer bekvämt, mer stilla och att det känns som att man kommer närmare hästen. Men i flera av varandra oberoende sadelstudier har just den smala midjan utmärkt sig, och dessvärre inte på ett fördelaktigt sätt. Man har även tittat på hur bomvidden påverkar tryckfördelningen under ryttare.
Forskarna menar att avvänjningen av föl borde ses mer som en process än som en tidpunkt i hästens liv. Totalupplevelsen av en avvänjning kan för många tamhästar vara oerhört stressande, då det till skillnad från avvänjning som sker naturligt kan innefatta att på kort tid helt byta foderstat, stall, flock och kanske även rutiner. Nya forskningsresultat lyfter återigen frågan om hur avvänjning ska gå till för att säkra hästarnas välfärd.
Har en halt häst alltid ont? Och hur vet man om en häst som har ont i trav har mer eller mindre ont när den står stilla? Att forska om smärta är inte det lättaste, och det blir inte lättare om den du forskar om inte går att fråga och gör allt den kan för att dölja att det gör ont. I en ny avhandling får vi tydliga exempel på hur en häst som har ont kan se ut.
Läsaren Sophie Fredriksson hörde av sig med en fråga om forskning kring allergiska utslag, då hennes häst har besvär och de har provat det mesta.
– Han är utredd och är allergisk mot timotej. Men trots att jag har bytt hö och han har fått immunterapi ett år så fortsätter eksemen att komma, berättar Sophie uppgivet om sin fina SWB-valack Loveletter for U.
Längre fram i februari ska de till Uppsala, och hon hoppas få ännu mer hjälp där med att lista ut hur han kan bli bättre från sina eksem.
Rakriktning är en av de viktigaste grunderna för god ridning enligt utbildningsskalan. Men nu ifrågasätter forskare ett allt för ensidigt fokus på att få hästen rak och liksidig, och menar att det till och med kan vara negativt för hästens välfärd.
Att ta av eller inte ta av skorna när man släpper ihop nya hästar, vilken skillnad gör det egentligen? Nu har forskare jämfört hästsparkar med eller utan skor, och som väntat är barfota att föredra sett till risken för skador vid en spark. Men att risken för frakturer var så mycket högre med metallskor som studierna visar kanske man inte hade förutspått. Och det finns alternativ för den som inte vill sko av.
Mest lästa forskningskollen under 2022.
Utbudet av vintertäcken till hästar har nog aldrig varit större, och vi erbjuds fyllning med si eller så många gram. Behovet av täcke för att hålla värmen är en diskussion som ofta kommer upp, men det finns andra parametrar att fundera på när täcket åker på. Till exempel om pälsens tillväxt påverkas och om det behövs D-vitamintillskott.
I går disputerade Strömsholmsläraren Linda Kjellberg med avhandlingen Horse stables in the 21st century – aspects of management, behaviour and health. Hennes forskning om hästar i lösdriftssystem med foderautomater är ett viktigt tillskott till förståelsen av hur nya uppstallningssystem kan och bör användas för hästarnas bästa.
Långa ättider, mycket grovfoder och hästkompisar. Ett recept för en välmående häst i största allmänhet kan tyckas, men också generella rekommendationer för att undvika att hästen får magsår. Ny forskning på frilevande islandshästar visar dock att frågan är mer komplex än man kanske hade väntat sig.
Har du filmat när din häst använder en pinne eller ett grimskaft för att fixa något som den vill ha? Filmer som din kan ha hjälpt forskarna slå fast att hästar är en av de djurarter som kan använda redskap. Hästägarnas snabbhet med mobilkameran har blivit en värdefull resurs för beteendeforskarna, en av de filmer som analyserades i en nyligen publicerad studie var hästen som använder ett grimskaft för att få tag på godsaker, som säkert många har sett.
Forskning om hästassisterad terapi av olika slag har funnits länge, men i år verkar många forskarlag ha bestämt sig för att göra en halvhalt för att få en överblick över nuläget och vad vi vet hittills. Forskare från Halmstad har dessutom kommit med nya intressanta publikationer, bland annat om unga med psykisk ohälsa.
Hältor orsakar varje år stort lidande och enorma kostnader. Hästar utreds, behandlas – och blir förhoppningsvis bra igen. När det kommer till hältutredningar i dag är det å ena sidan yrkeskunnandet hos en riktigt duktig veterinär, å andra sidan den nyaste tekniken som kan analysera minsta förändring. Ändå finns det inget 100-procentigt sätt att säga vilken häst som är halt och vilken som inte är det. Men forskning pågår …
Stigbygeln har förändrat historieskrivningen. Den gav hunnerna en fördel över romarna och det var på grund av dem modet med en klack på skon kom till. Även om den används dagligen av många även 2022 så kanske vi inte ägnar dess betydelse så stor uppmärksamhet, men det finns forskare som har studerat vad stigbygeln faktiskt bidrar med.
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har gjort en omfattande genomgång av vilka studier som gjorts av olika alternativa behandlingsmetoder för hästar, hundar och katter. Resultaten är spretiga, och många av studierna får underbetyg.