Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Anki Yngve
Om stärkelserikt kraftfoder byts ut mot grovfoder kommer musklerna att använda kortkedjiga fettsyror som energikälla, i stället för glukos. Det finns många studier på hur fett i foderstaten påverkar prestationen och fettet brukar visa sig vara fördelaktigt för aerobt arbete. Det är däremot väldigt ovanligt att någon bryr sig om att undersöka hur grovfoder påverkar prestationen.
Forskargruppen från SLU ville undersöka hur högpresterande hästar fungerar på ett tidigt skördat, energirikt grovfoder - liknande det som används för högproducerande mjölkkor. Den viktigaste anledningen är att minska de "välfärdssjukdomar" som drabbar dessa hästar såsom kolik, diarré, beteendestörningar och korsförlamning.
I studien jämfördes en foderstat med enbart hösilage som hade högt energiinnehåll (10,4 MJ/kilo ts) med en likvärdig foderstat där hösilaget var senare skördat (8,8 MJ/kilo ts) och kompletter