Avelsbloggen - Stor glädje – obeskrivlig sorg – stor glädje
MAJ
15
2017

Stor glädje – obeskrivlig sorg – stor glädje

Ja hörrni, så kan jag sammanfatta den sista tiden hos oss, därav den katastrofalt dåliga uppdateringen på bloggen…
  
Den 29 april klockan 10.50 föddes det första fölet för säsongen. Allt gick utmärkt och det blev ett fint litet stoföl efter Sibelius-Don Schufro. Hon har fått namnet Florencia MJ aka Florpan. Jonas och jag är extremt snabba på att lista ut smeknamn på fölen. Så fort de fått ett riktigt namn har de minst 5 olika smeknamn. Ibland måste vi, på riktigt, tänka efter en stund vad de egentligen heter på riktigt :-)
Hon rör sig väldigt lätt och är ett energiknippe av rang. Ska bli så kul att följa hur hon utvecklas.


Florencia MJ efter Sibelius – Don Schufro.
  
Tidigt på morgonen den 30 april hände det som ingen hästägare vill vara med om…Vårt sto Lakka fölar ett döfött föl samt några minuter efter krystar hon ut flera meter av sin egen tarm. Jag kände direkt att det var kört när jag såg hur det såg ut och kort efter var veterinären på plats som konstaterande det jag hade befarat. Vi fick avliva henne på plats i hennes box. Att se både ett föl och min allra bästa vän som jag haft i 17 år, båda liggandes döda i boxen, den synen var och är bara så fruktansvärd. Det var väl inte såhär vår vänskap skulle sluta?! Bara att skriva dessa rader gör att jag sitter och gråter som ett litet otröstligt barn. Det är så oerhört tungt och jag kan bara inte ta in detta….det går bara inte.
  
Lakka och jag har hängt ihop 17 år, jag köpte henne enbart med hjärtat. Vår vänskap började några dagar innan hon skulle fylla 1år. Hon stod uppbunden i lösdriften och väntade på att få kraftfoder. Jag fick order om att inte klappa henne utan bara gå fram och hälla i kraftfodret i krubban, inget annat. Jag tänkte för mig själv, att det var ju väldigt konstigt att jag inte ens fick klappa henne, så med det tänkt klappade jag henne på halsen innan hon fick mat. Hon sprängde både uppbindningen och grimman och efter den händelsen fick vi inte tag på henne i lösdrifthagen på nästan 3 veckor. Jag var fast – Jag ÄLSKADE henne för den speciella häst hon var <3
  
När jag var yngre stormade det hyfsat mycket i mitt liv av olika anledningar. Lakka och jag har gått igenom så otroligt mycket ihop och jag har alltid hittat ett lugn och en enorm styrka när jag varit i hennes närhet. Nu begravs liksom även dessa minnen i och med att hon inte finns mer vilket jag har svårt att acceptera. Nu tänker ni kanske att detta låter på gränsen till knäppt, det är ju bara en häst, men för mig var hon inte bara en häst utan hon var verkligen min bästa kompis och hon fanns alltid där för mig när jag var ledsen och ensam.
  
Jag försöker minnas alla de härliga stunder vi haft ihop och tackar henne ödmjukast att hon skänkt oss två fantastiska ston i Brandy MJ och Cristal MJ
  

Lakka med hennes föl Brandy MJ efter Ampere – Landlord (2013).
  
Sex dagar senare närmare bestämt den 5/5 anordnade Mälardalens varmblodsklubb unghästtest på Strömsholm. Vi hade anmält vårt 3-årssto Cristal MJ och vi var spända av förväntan. ”Crickan” som hon kallas har stått i träning hos Pernilla Jennesäter inför detta unghästtest och har skött sig mycket bra. Pernilla har gjort ett fantastiskt jobb med henne. Hon är, utan att vara alltför partisk, en fantastisk individ med 3 bra grundgångarter som vi hoppas väldigt mycket på. Hon går och slår till med 49,5 poäng och ett gångartsdiplom och är iom detta även kvalad till Breeders i höst.  WoW säger vi bara – Vilken totalt lycka!


Cristal MJ efter Floricello – Landlord.
  
Livet som uppfödare och hästägare kan, som rubriken lyder, verkligen skifta enormt snabbt. Jonas och jag tar därför varje tillfälle i akt att fira det som firas kan. Det kan vara allt från att sitta med en kaffe i hästhagen och njuta av de fina unghästar våra avelsston producerat till att vi kan öppna en flaska bubbel på tisdag om tillfälle att fira ngt ges. Man vet aldrig när tiden är kommen för gravöl….
  
Snart är det dags för sista stoet att föla och i ärlighetens namn är jag skitnervös inför detta då minnet från Lakka sitter så färskt i minnet…


Läst 59249 ggr
Fler inlägg

APR
28
2020

Då har årets första föl äntligen kommit. Den 25/4 klockan 00.40 föddes det ett litet brunt stoföl. Hon är efter Kjento – Ampere och har fått namnet Ipa MJ. Mamma Brandy MJ aka Brickan som är förstföderska har varit/är en helt fantastisk mamma. Jag var lite orolig över hur det skulle gå då Brickan är en känslig häst, men detta verkar vara hennes grej. Hon gjorde allt så lätt och enkelt för fölet så efter ca 2h så var allt klart. Ipa ställde sig upp efter ca 40min, diade efter ytterligare 10min och sedan bajsade hon och kissade som på beställning. Sen var allt klart lixom, så skönt med en klok och smart mamma häst.

   

De fick komma ut på ridbanan på morgonen och röra sig lite. Ipa var lite blyg till en början men Brickan som är ett energiknippe av rang såg till att hon fick träna på löpningen direkt. Det kommer att bli ett vältränat föl det där haha.

I och med detta så är det väldigt viktigt att hon ges tid till återhämtning då Brickan mest tycker att hon ska bygga kondis, därför har de fått gå ut i omgångar istället. Igår var det första dagen som Brickan insåg att man inte alltid behöver träna så efter löppasset fick Ipa dricka och gå och lägga sig ute. Det är ju så skönt att kunna ha dem ute i gräshagen hela dagen när det är fint väder.

     

Nu väntar vi 2 föl till och de är beräknade till den 26 och 27 maj. Det är faktiskt väldigt skönt att kunna få sova några nätter helt och hållet innan vaket börjar igen.

Måste bara dela med mig av en bild på vår häst Atom MJ aka Tybbe som rids av Julia Skatt.
De ska ju satsa på att bli stjärnor på dressyrbanan med han älskar att hoppa. Även Julia verkar ju ha anlag för hoppningen så vem vet, de kanske byter gren hahaha.


 


Läst 26692 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
22
2020

Igår var vi och tittade på när Stephanie Holt tränade vårt 4-årssto Enigma MJ (Dionysos-Rambo) för Jeanna Högberg. Det var första gången som Egget tränades på bortaplan och hon skötte sig utmärkt.

Hon är inne i en växtfas just nu så hon är lite överbyggd. Hon kommer att få en lugnare period nu då det känns väldigt viktigt att ge henne möjlighet att växa i lugn och ro. Hon är en väldigt ambitiös liten häst, så här får vi hjälpa henne med att sätta stopp för träning då hon själv aldrig skulle göra det. En trevlig egenskap på en häst men det kräver att vi är lyhörda för signaler de ger oss. Risken är, om man inte kan läsa av hästen rätt, att man fullkomligen kör slut på hästen mentalt och kroppsligt och då har man en lång väg tillbaka till träningen igen.

Utbrända unghästar är inget vi vill ha och verkligen något vi jobbar stenhårt med att inte få. Tänker att det finns gott om sådana unghästar i stallen runt om i Sverige, så inget vi behöver ansluta oss till. ;-) I vilket fall som helst så är vi så himla nöjda med det jobb Stephanie har gjort och gör med Egget. Hon får bästa möjliga omvårdnad och varierande träning, en unghäst kan inte ha det så mycket bättre faktiskt.

   

Idag var vi och tittade på vår förstfödde, 8-årige Atom MJ (Ampere-Rambo) han bor sedan den 31/1-20 hos familjen Skatt i Knivsta. Det är så himla kul att vi bor så nära varandra vilket gör att Jonas och jag lätt kan åka dit och följa Julia och Tybbes utveckling.

Det har hänt så otroligt mycket på kort tid vilket är superkul och passet idag var en glädje att få beskåda. Ja, jag är jättepartisk men satan vad bra det var. :-) Då han inte ridits mycket alls det senaste året, på grund av att vi inte haft någon ryttare till honom innan Julia tog över tyglarna, har planen varit att igångsättningen/uppbyggnadsfasen skall ta lång tid. Det passade perfekt in då även stallbyte med nya rutiner med mera tog en del på honom.

Nu är han piggare än aldrig förr och är så himla nöjd med sin tillvaro. Det är mycket som ska stämma för kungen Tybbe så att alla bitar har fallit på plats är underbart att se.  

    


Läst 35865 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
17
2020

Tiden går och så mycket har hänt sedan sist jag bloggade.
Jag tycker att det är väldigt kul att skriva och berätta om vad som händer i vår vardag men är en stjärna på att skjuta upp just bloggandet. Tänker för ofta att jag tar det när jag kommer in från stallet men då är det alltid ngn gullig häst som behövde lite extra mys och vips så var klockan 22.30 hahaha.
Jag har nu lovat mig själv att bli bättre på detta och skriva mer om oss och vår vardag med alla hästar. Hoppas att ni vill hänga med och följa oss framöver, det kommer att hända sååå mkt spännande saker under 2020.

Jag tänker inte gå tillbaka och skriva om allt som hänt sedan sist för då skulle ni få läsa 150 sidor, men kommer att nämna några saker som är lite extra kul och värt att skriva om.

I oktober 2019 sålde vi Ghibli MJ (Demand-DonPrimero) aka Gittan till Lisa som driver Dressage By Lisa H. Det känns så himla kul att Gittan hamnade hos Lisa. Vi ser så mkt fram mot att få följa deras resa framöver.

    

I november 2019 sålde vi Eclipse MJ (Dionysos-Rambo) aka Lill-Tybbe numera Elli till My Jeppsson Lindkvist. Det var med blandade känslor vi tog beslutet att sälja henne då hon är en väldigt speciell häst som ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Dock kunde denna känsliga och mkt speciella individ inte fått ett bättre hem än hos My. Hon får all den tid som hon behöver och en mkt bra utbildning och bra plan för framtiden. Vi ser så mkt fram mot att få följa My och Lill-Tybbe som hon av Jonas och mig alltid kommer att kallas för :-)

    

I november 2019 körde vi vår uppfödning Escobar MJ (Sibelius-DonSchufro) aka Pabbe till Lina Dolk för utbildning under 1,5 månad. På denna korta tid gjorde Pabbe, med Linas proffsiga hjälp, extremt stora framsteg och vi ser så mkt fram mot att få köra ned honom till Lina snart igen för fortsatt utbildning och tävling.

    

I november fick vi pris för vår superfina avkomma Hpnotiq MJ (Springbank II VH – Floricello) aka HP som vann fölvisningen på Stjärnborgs Gård. Helt fantastiskt kul att bli uppmärksammad för det. Tack snälla SWB Mälardalen för detta.

    

I januari 2020 inledde vi ett nytt samarbete med duktiga Stephanie Holt. Hon kommer att rida in våra unghästar framöver. Hon red in vår 3-åring Florence MJ (DreamBoy-Rambo) aka Floppis på 3 veckor och har just nu Floppis halvsyster, 4-åriga Enigma MJ (Dionysos-Rambo) aka Egget i träning.

    

I januari 2020 inledde vi ytterligare ett samarbete och det med Familjen Skatt i Knivsta. Vår uppfödning Atom MJ aka Tybbe har flyttat till dem för en långtidssatsning mot de högsta klasserna. Ryttare är duktiga Julia Skatt som har superbra hjälp av mamma Magdalena Skatt. Julia och Tybbe är fortfarande i lära känna fasen men har redan blivit en väldigt bra duo och utvecklas jättefint ihop. Tybbe älskar Julia och jag tror att jag vågar säga att kärleken är besvarad även från Julias håll :-) Det bästa av allt är att de bara bor 20min från oss vilket gör att vi kan följa deras utveckling på nära håll.

    

I februari var vi i Göteborg/Scandinavium och tog emot ett pris för vår uppfödning Huracán MJ (Demand-DonPrimero). Han var ett av de högst bedömda dressyrfölen efter en Lövsta hingst 2019. Tack Lövsta Stuteri för att ni uppmärksammar oss uppfödare med prisutdelning samt fantastiskt fina priser. Det kändes extra kul att få ta emot detta pris då ”Hurris” helsyster Ghibli MJ aka Gittan fick motta samma fina pris 2018. Känns helt fantastiskt att deras mamma Greta rivstartar sin avelskarriär med 2 så fina avkommor. Magiskt!

    

Det var några axplock från oss på Stall MJ och jag hoppas som sagt att ni vill följa oss framöver. Ni kan följa oss på instagram @mariaoscarius om ni vill få en inblick i vår vardag och självklart här på Hippsons avelsblogg.

Vi hörs snart igen


Läst 38040 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

I Avelsbloggen kommer Maria Oscarius låta oss se in bakom kulisserna på Stall MJ där vi lär oss hur det går till när man avlar fram framgångsrika gångartshästar.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen


Marias senaste
Arkiv