Avelsbloggen - Stall MJ:s fölfilosofi, del 1 (av obestämt antal)

Jag tänker rätt ofta på hur olika vi tänker när det gäller fölhantering. Ja även när de är äldre förstås – men just den första tiden när de ska äta, växa och bli starka. Detta ämne kan engagera mig på många plan och ibland till och med väcka en björn som sover väldigt djupt och skönt. Alla gör vi olika och det finns väl egentligen inga rätt och fel, men på något sätt tycker jag ändå att många glömmer bort att låta sina föl just få vara föl.


Atom MJ aka Tyrbo som föl.
  
För oss är det tre saker som är otroligt viktiga och som Jonas och jag lägger stor vikt på redan under de första dagarna hos fölet.
1. De ska lära sig att inte vilja fly
2. De ska bli trygga med oss som människor
3. De ska ledas i grimma från dag 1

Sitter dessa grunder i ett tidigt stadie skapar det, för oss, sällan några problem att hantera dem. Självklart är de alla olika individer vilket gör att vi också haft några föl som krävt lite mer jobb än andra, men i stort har vi sällan problem med ovanstående tre punkter.


Jonas med sin ögonsten Eclipse MJ aka Knubbsälen, Köttbullen eller LillTyrbo. :-)
  
Jag blir lika förvånad varje gång jag ser föl med täcken på, föl som ställs i spolspiltan med mamman för att träna att spola benen, schabrak/filtar som läggs på redan dag 3, föl som står på släp med mamman dag 4, föl som står uppbundna på gången dag 5, ja listan kan göras lång och jag motsätter mig å det kraftigaste kring detta beteende från oss människor.
  
Nu tänker säkert många av er att ”Men det är ju jättebra att fölet lär sig det redan tidigt så blir det inga problem sen när den ska ridas in” eller ”Jag vill faktiskt kunna hantera mitt föl om det blir skadat och en veterinär behöver titta på det”. Jag köper inte era argument, sorry! Vi vill att våra föl skall förbli nyfikna genom unghäståren och inte avtrubbade vilket jag anser att föl blir om de hanteras för mycket när de är just FÖL.
  
Ett föl som har täcke på sig ska ha det av en anledning som t.ex. sjukdom vid födsel mm, jag ni förstår vart jag vill komma...inte om det duggar lite en vårdag. Självklart ska föl inte stå ute i ösregn och bli kalla, men lite sunt förnuft från oss människor över lag hade inte suttit fel i många lägen.
  
Jonas och jag lägger ned otroligt mycket tid de fyra första veckorna i fölets liv. Vi leder dem ut och in från hagen och umgås med dem så mycket vi bara kan. That's it, varken mer eller mindre! Efter dessa veckor är fölen vana vid oss, följer oss och det är inga problem att leda dem. När detta är gjort får de bara vara och leka med kompisarna på sommarbetet eller förbetet hemma.


Jonas och Cristal MJ aka Crickan.
  
Vi lyfter alla ben på fölen varje dag som en rutinsak
Vi klappar dem på hela kroppen varje dag som en rutinsak
Vi myser med dem varje dag som en rutinsak

När de verkas hålls de i grimma och står ensamma på gången intill mammans box. Självklart brukar det kunna bli lite stök i början, men sedan när de vet vad det handlar om står de stilla till dess att de är färdigverkade.
Varför? Se punkt 1.

Fortsättning följer…


Jonas med Enigma MJ aka Egget eller Skägget och LillTyrbo.


Läst 63615 ggr



Fler inlägg

Våren närmar sig med stormsteg och det är hög tid att sätta sig in i vilka hingstar som kan bli aktuella till våra ston. Nytt för i år är att vi ska betäcka vår uppfödning Florencia MJ efter Sibelius-DonSchufro, det gör att det blir helt nya hingstfunderingar då hon aldrig fått föl tidigare, det ska bli så himla kul.
Denna vinter har verkligen varit lång, även om jag inte påverkas så mkt av väder i största allmänhet så ska det ändå bli väldigt skönt med lite varmare väder, ffa för min kropp.


Florencia MJ aka Florpan

Jag har länge funderat på om jag ska skriva detta eller inte men kommit fram till att jag ändå gör ett försök med vetskapen om att det finns en överhängande risk för debatt!  Den senaste tidens skandaler som rullats ut i media har gjort mig så himla nedstämd, arg och frustrerad. Hur är man funtad när man behandlar hästar på detta sätt, det är för mig helt obegripligt. Jag är glad att dokumentären om Helgstrand sändes, det verkar ha gett ringar på vattnet för människor att våga uttala sig om andra stall och ryttare. När jag såg filmklipp av en Colombian, men numera Amerikansk medborgare höll jag på att tappa hakan, vad i HELVETE är det som pågår!! Dessa filmklipp fick de upptagningar från Helgstrand av framstå som milda i jämförelse, missförstå mig rätt nu tack!
Vi tog ett aktivt beslut, när Helgstrand dokumentären sänts, att inte använda någon av hans eller hans samarbetspartners hingstar. I vanliga fall är det mer eller mindre omöjligt att kunna påverka en så pass stor spelare i branschen som han är men i detta fall går det - att inte använda hans hingstar. Jag ska villigt erkänna att det är otroligt tråkigt då jag har 3 hingstar som vi gärna hade använt. Vi vill ju kunna välja fritt, och det kan vi, men jag tycker också att vi har ett stort ansvar som uppfödare/hästägare/ryttare om det ska ske en förändring i sporten och då måste alla som kan dra sitt strå till stacken även om det känns motigt. Med det sagt så kommer vi att använda andra hingstar från andra hingsthållare i år, men hur kan vi vara säkra på att det inte försiggår samma skit hos dem? Det enkla svaret, det kan vi inte - ett jäkla moment 22 på något sätt….

Jag tycker detta är knepigt, alla vill ha en förändring men just nu upplever jag att det inte går att diskutera detta på en normal och bra nivå och jag tror att jag vet vad det beror på – den enorma kärleken till djuren.  Det väcker så mycket känslor i oss att all rim och reson försvinner när en debatt förs på sociala medier. Jag lovar, jag har inte använt speciellt trevliga ord när jag sett dessa hemska filmer eller läst om stall efter stall där missförhållanden kommit fram, det är för jävligt och det måste få ett slut. Med detta i backspegeln upplever jag att ryttarna numera inte får göra ett enda fel när de rider och med handen på hjärtat det är ju helt omöjligt. Ta ett exempel, ryttare X lägger upp en film på Instagram med säg en text som typ såhär ”Här kommer en film från dagens träning med Brunte, vi är inne i träningsfas som är lite jobbig då vi har introducerat byten och han blir väldigt stressad av dem.  Jag vill ändå dela med mig av vår resa då detta är vår vardag men det är på inget sätt perfekt ännu” Jag kan nästan till 100% säga att ett sådant inlägg kommer att få så otroligt många kommentarer som t.ex. ”Du borde inte träna byten om den blir så stressad”, ”Har du kollat upp den hos veterinären”, ”Den går inte i rätt form, hur kan du rida den bakom lod” osv.
Detta kommer bara leda till att ryttarna i framtiden inte vill lägga upp filmer när de är i en träningsprocess och bara lägga upp perfekta filmer. Då kommer det låta ”Kan du inte lägga upp mer filmer från din vardagsträning när du t.ex. lär hästen byten det hade varit kul att se hur du gör”
Ja ni förstår ju problemet…
Med detta skrivet så kommer det säkert finnas personer som läser min text nu och kommer att ha massa åsikter om den, så varsågoda och kommentera då om HUR vi ska få en bra debatt på sociala medier.

Nu ska jag gå ut och motionera vår 4-årshingst Indy som jag håller på att sätta igång lite försiktigt efter en lång vila som varat från början av oktober -23 fram till typ nu. Målet är att han ska få bra kondition och stärka sig så får vi se om vi siktar mot 4-års kvalen senare i vår.

Indy Breeders final -23

Jo, förresten…min granne och jag har startat en podd, det är väldigt ovant men kul. Vi har gjort hela 4 avsnitt och vi blir varmare och varmare i kläderna för varje avsnitt som går. Den heter Stall MJ podd och finns där poddar finns om ni skulle vara nyfikna.

Ha en fin fortsatt söndag

Om ni vill se mer om min vardag kan ni spana in min instagram som är @mariaoscarius och numera även med en podd @stallmjpodd


Läst 6083 ggr Kommentarer Kommentera

De senaste månaderna har det hänt så otroligt mycket och jag känner att jag behöver dela upp allt i olika inlägg annars blir det föör långt att skriva och ingen kommer att orka läsa det. Men i korta drag så har vi varit på Breeders med 2 uppfödningar, sålt en 1-års hingst samt nu i helgen vann vår uppfödning Hpnotiq MJ, äg Linnéa Sellström, Kraffts 4-års championat under Jönköping Horse Show. Han slog till med både en seger i kvalet och finalen tillsammans med Lina Dolk i sadeln. Så stort för oss uppfödare och otroligt kul att HP sätter Stall MJ i rampljuset. Men som sagt mer om varje sak kommer i kommande inlägg.


Hpnotiq MJ aka HP med Lina Dolk i sadel samt ägare Linnéa Sellström.
Bilden är tagen av Elin Dolk.

Jag har under den senaste tiden reflekterat mycket kring våra hästars temperament. När vi har skickat iväg hästarna för t.ex. inridning eller träning och även de hästar vi har sålt, har vi hittills alltid fått positiv feedback på att de är så himla schyssta och trygga individer. Detta sett till att alla har olika mammor och pappor. Jag är nu, efter många år, övertygad om att det är vår fantastiska stoflock som först fostrar dem när de är föl. Alla mammor hjälps åt att fostra varandras barn och alla vet rangordningen dvs en otroligt sund flock. Jag har sedan många år slutat att ta in ston med föl som bara vill komma till oss under sommaren, det blir alldeles för stökigt och skaderisken är då för stor. Även om vi har jättestora sommarhagar, så rent markmässigt skulle vi kunna ha fler hästar, har vi kommit fram till att det inte är värt att förstöra den fina flocken. Vidare är jag även övertygad om att Jonas och min hantering från att de är föl till att det växer upp på lösdrift gör dem trygga vid människor. Sedan finns det förstås vissa föl/unghästar som behöver hanteras mer än andra då de är känsligare eller mer envisa men grundtryggheten har de fått från första dagen hos oss.

HP som föl med husse Jonas 
      
Ett gäng tjejer på bete i somras

Jag och Buzz som var lite känslig i början, så honom fick vi ge lite mer tid och mys.

                    

Jonas, som inte kunde något om hästar när vi träffades, har fått mig att analysera hästarna mer. Han är den lugnaste, tryggaste och mest analytiska människa jag träffat. Obs Jonas jag vill inte ha ngt iom dessa vänliga ord, det är bara ren fakta ;-) Han har verkligen fått mig att vilja se det bästa hos varje häst samt även se vad varje häst behöver. Jag har alltid älskat hästar med särskilda behov, har ngn sagt att det inte går har jag haft som mission att visa att det visst går. Tidigare, när jag var väldigt mkt yngre och jobbade med hästar såg jag nog inte hästen för vad den var utan mer ”Jaha, nu vill den inte det, jäkla häst varför är du så stökig” tex Ju äldre jag blir desto mer allergisk blir jag mot snacket att den hästen är helt dum i huvudet eller den hingsten ger galna avkommor som är helt störda osv osv.
Jag tror överlag att många som har häst idag är för dåliga på att analysera vad deras hästar behöver och vad de har för personligheter. Ta tex vårat sto Greta, hon vill inte stå i en box där hon inte har koll, varför det? Jo hon är vårat ledarsto. Hon vill vidare inte att man drar i henne vid tex lastning, gör man det eller börjar hetsa så kan man lika gärna ställa in henne i boxen och göra ngt annat den dagen. Jag har så många gånger fått höra att sätt på henne en kedja så kan du lättare hålla emot, jo jag tackar för det tipset men det är inget som kommer att hjälpa. Låter man henne dock kolla in läget och lägger en lina bakom rumpan så går hon på direkt. Detta nedärver hon till sina barn vilket vi nu med 5 avkommor lärt oss att alla blir likadana. Alla hennes avkommor tar även längre tid att rida in då de är extremt beröringskänsliga samt likt mamma häst har stor integritet. ”Vem är du som ska hålla på med mig nu, dig känner inte jag” Ger man dem denna extra tid så går det bra men hade man hetsat på dem eller gjort dem osäkra vid inridningen hade de lätt kunnat bli problemhästar. När de sedan väl är inridna så är de hur coola som helst. Ta vår uppfödning Indy MJ som ett exempel. Det tog drygt 2 månader att rida in honom, likt syskonen otroligt känslig och det tog ett bra tag att komma upp på ryggen på honom. När han sedan var inriden och efter lite semester åkte till Unghästverkstaden för att förberedas inför unghästtest fick han absolut högsta betyg i allt och då var och är han fortfarande hingst.

Med detta sagt, bara för att de har en viss stam så behöver det inte betyda att de blir knäppa. Det är hur vi hanterar deras personligheter som är avgörande. Går du in med inställningen, som tyvärr väldigt många ryttare gör, att den är dum i huvudet för den är efter den hingsten så är det självklart att hästen blir därefter. Lägger du dessutom inte tid på att vara med unghästarna som går på tex lösdrift så kommer de känsligaste hästarna bli otrygga med människor och i en förlängning kommer det att skapa stora problem. Ger du dem tid och funderar ut hur du kan ge hästarna de bästa förutsättningar kommer du har större chans att lyckas riktigt bra.

Nu måste jag ut och börja med kvällspasset. Ta in hästar, kvällsfodra samt kvällsmocka lösdriften.

Följ oss gärna på Instagram @mariaoscarius


Läst 17697 ggr Kommentarer Kommentera

Inte längesedan jag skrev men nu kommer det ytterligare ett inlägg.

Förra helgen visade vi 2 av våra föl. De skötte sig utmärkt och de kom på första och andra plats. Helt otroligt kul!!
Lynx MJ som är född väldigt sent, 5 juli, var vi lite tveksamma till om vi skulle visa då han just är sent född. Det visade sig vara ett bra drag att visa honom då han vann med fina 83,3%.
Mamma Bizzan (Bizet Gersdorf) som varit en framgångsrik tävlingshäst men som nu bara varit mamma och inte gjort ngt sedan hon kom till oss i Maj 2020 var på hugget minst sagt. Träns och knoppar gjorde henne taggad då hon nog trodde att hon skulle tävla själv. Lite förvirrad var hon när hon bara skulle springa runt en snitslad bana med ungen vid sidan :-) Lynx MJ är efter Feliciano-ComebackII och är till salu. Obs att vi inte blivit galna, som många tror, och använt ngn gammal sperma på hopphingsten Feliciano utan det är en tysk unghingst efter Floricello-Boston. Tycker ändå att det är fascinerande att det är så många som på riktigt frågat oss om vi använt den gamla hopphingsten hahaha.

  

Lightyear MJ efter SoPerfect-Glock´s Johnson-Krack C jagade kompisen Lynx i hälarna och landade på en 2:a plats på fina 82,2% "Buzz" som han kallas var på tårna och det slog tyvärr en del på skritt och galoppen. Intressant när domaren säger att galoppen var lite spänd för dagen och ändå fick 8,5, vad skulle den fått en dag utan spänning...

  

Båda grabbarna har iaf ett fantastiskt temperament, är lite känsliga på ett bra sätt och rör sig väldigt bra. Vågar påstå att dessa två grabbar är ngt för högsta toppsporten om de hamnar i rätt händer. Buzz kommer att bli en större häst 170+ och Lynx blir nog max 170. Båda är som sagt till salu så letar någon av er som läser detta väldigt lovande och finstammade föl där båda mammorna har presterat i sporten, är ni välkomna att höra av er till oss så berättar vi gärna mer.

  
Båda grabbarna kvalde till Riksföl på Strömsholm senare i september. Tyvärr kan vi inte åka då det krockar med annat men ändå såå kul att båda kvalde dit.

En sak som jag glömde skriva i mitt förra inlägg var ju att vår uppfödning HP aka Hpnotiq MJ efter Springbank-Floricello 4år sprang samma kval som vår 4-åring Hirlan.
Det känns smått overkligt att båda står hos Lina i träning  samt är lika gamla och har lekt och busat ihop som föl tills de var 1år.
HP visade sig alldeles fantastiskt bra och sprang ihop så fina poäng som räckte till ett breeders kval. Han är en väldigt stor häst så med ännu mer styrka kommer denna häst kunna gå hur långt som helst...
Stort Grattis till ägare Linnea som köpte HP av oss under sommaren som 2-åring.

   
                                                                                                         Hirlan aka Hirli MJ LVST och HP aka Hpnotiq MJ

Denna helg var det återigen dags att sätta sig i bilen och styra mot Vretaskolan och unghästtest. Denna gång var det dags för vår 3-årshingst Indy efter Imposantos-DonPrimero-Rohdiamant att ta examen.
Han har stått hos Unghästverkstaden inför detta och de har gjort ett superbra jobb med honom. Han var så väl förberedd, fin i kroppen och var på visningsdagen i så fint skick.
Han slog till med fina 49,5p och fick diplom samt är även kavlad till breeders. Så kul, Jonas och jag är så glada över detta. Att få höra att han ligger i topp 3 av snällaste 3-åring någonsin hos dem säger inte lite....Han har verkligen ett helt fantastiskt temperament!
Tack hela teamet på Unghästverkstaden, vi kommer garanterat tillbaka med våra unghästar som ska visas!

      

Det var allt för denna gång ska nu bege mig ut till alla mygg som är fruktansvärda för både oss men ffa djuren. Har köpt Beckolja som jag fick tips om, hoppas att det kan hjälpa hästarna.

Följ oss gärna på instagram @mariaoscarius


Läst 25220 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »



Här hittar du alla våra husbloggare

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.