Therese
SEP
21
2013

Hej!!!!


Nu är jag hemma och då får bloggen fart igen!
Har seglat en vecka i Grekland och vet nu vad som menas med "sjöben", kan säga att det gungar i kroppen fast man går på torra land! Det är många timmer efter att vi hoppade av båten och åkte hem igen, men det gungar!Det var en toppenvecka med bad, trevligt sällskap, GOD MAT och avkoppling, har sovit en del också. 
Är nu laddad för att fortsätta med mitt hästliv och börjar redan imorgon med en liten tävling. Mjukstartar med tre hästar, det ska bli kul!Pysslade med hästarna nu ikväll, bytte täcken och fodrade. De skvallrade till mig att de är lika tävlings-sugna som jag och de känner sig i fin form nu när Tomas och tjejerna trimmat de hela veckan! Läst 10035 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
14
2013

I måndags var Angelica från Horzenet här och hälsade på mig. Hon har gjort en video som finns att se på hennes hemsida horzenet.se och det är min berättelse om Lagana och Cahlua.


Från Angelicas blogg:Therese Nyman som driver ett utbildnings och tävlingsstall utanför Strömsholm berättar om förlusten av båda sina svårklasshästar och vägen tillbaka.


I måndags var jag och hälsade på Therese Nyman och gjorde ett reportage om det fruktansvärda som hände hennes häst Cahlua.


Det var ett ganska omtumlande möte för jag vet precis vad ”Tette” går igenom då jag i våras miste mitt älskade sto My Way som hade 2 månader kvar till fölning, hon bara föll ihop i hagen och dog. Antagligen brast en stor åder och hon avled väldigt fort men tänker fortfarande på henne varje dag. Och när Tette började berätta om vad som hade hänt kände jag tårarna komma och jag fick kämpa för att inte börja gråta.

Det vi ville med denna berättelse är att man ska vara glada åt sina hästar, behandla dom med kärlek och respekt så som dom behandlar oss. Hästarna ger oss allt, dom går med på alla tokigheter vi hittar på och tycker att det är ganska roligt.

Har man en dålig dag tänk hur fort en olycka kan komma och att boxen kanske står tom nästa dag.

Vi älskar ju hästar så varför inte ge en extra klapp innan ni går hem <3

Är så impad av Therese som har kämpat i alla år utan ridhus och ridbana, hon rider ut och på ängarna runt om kring deras gård året runt. Och att ta sig och flera hästar till svår klass är envishet och viljestyrka och hon förtjänar verkligen sitt ridhus och snart ser vi Tette ute på tävlingsbanorna igen.

Denna video är till alla som på ett eller annat sätt förlorat någon.

Lev i nuet och ta vara på dagarna ni har tillsammans.http://horzenet.com/videoblogg/therese-nyman-berattar-om-olyckan-och-vagen-tillbaka

Klicka på länken för att komma till videon.


Läst 28563 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
14
2013

Hej! Ridit idag igen och det var roligt, hästarna har gått fint! Tomas, Rebecka och jag red några hästar tillsammans på fältet. Vi har även pratat målsättningar och delmål. Det måste man ha med i planeringen.
Rebecka hoppade även Humlan för mig, det gick jättebra, kul!Nu sitter jag på Arlanda, flyger till Grekland om några timmar. En veckas semester, sen kör vi mot de nya målen!
Läst 26069 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
13
2013


Idag har jag hopptränat! Kommer säkert ha fin träningsvärk imorgon (det känns redan) efter tre dagars riktigt ridning och hoppning av fem hästar idag!!! 

LAGANA och jag, Strömsholms Grand Prix!


Hästarna känns fina och det är härligt att vara igång, perfekt och lagom inför den kommande veckans semester. Vi hade sedan lång tid tillbaka bokat en vecka till Grekland och det känns som den inte kunde komma mer lägligt än just nu. Vi ska segla en vecka i övärlden och jag som lätt blir sjösjuk har bunkrat upp med åksjukepiller, hjälper inte det får de väl släppa av mig på en ö och hämta mig efter en vecka!När jag kommer hem så kommer jag börja jobba på igen och mot de nya målen jag satt upp. Kände för att kasta in handduken och börja med något annat, men det finns inget annat för mig än just det här med att jobba med hästar, för JAG ÄLSKAR HÄSTAR!!!
Läst 27298 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
11
2013


Nu rider jag ordentligt igen! Det känns bra i huvudet och det är roligt! Kände igår att "Yes vad kul det ska bli att rida idag"!!!Så igår konditionstränade vi några hästar på fältet och så red jag dressyr på Lord. Idag har jag ridit dressyr på fyra hästar och ridit en på mormorsrundan. Känns som jag skulle kunnat rida fem till när jag var klar! Det är väl ett gott tecken????!!!!

Lite ridbilder från idag,


Cash Flow oxh jag.

Min tvååring som heter LADY COHIBA SB ska nu ridas in. Johanna har påbörjat det första steget med att ha schabrak på hennes rygg med en elastisk gjort runt, samt träns för första gången idag. Så var det ute på en liten promenad och tränade lite longering i skritt. Hon var duktig! 


En suddig bild på Johanna och "LillLady" som hon kallas!


Läst 11102 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
09
2013


Nu är jag klar med sadelkammaren! Riktigt nöjd och glad måste jag erkänna! 
Det är ingen lyxinredning men trivsamt och enkelt. Hylla med vardags schabrak på två plan till vänster, högst upp sadelpads och längst ner ländtäcken för vardagsbruk. Till höger mina hjälmar högst upp, tävlings schabrak och filtar till tävling där under. På krokarna i hörnet-lädergrimmor och tävlingsgrimskaft och några träns.


Ny dörr mellan stallet och sadelkammaren. Longerlinor, hövågen och vanliga sadelgjordar hänger bakom dörren.


Stora vita tavlan, ovanför bilder från tävlingar på olika hästar. Den gamla "hästsakerlådan" har hängt med i säkert 25 år! I den har jag lindor och paddar.


Tränsen längst upp är för tävling, de under till vardags. Martingals, tyglar, bröstor för tävling på krokarna längst in mot hörnet. I plastbackarna i hyllan finns benskydd för vardag och tävling uppdelade. En låda med massa bett och andra saker.


På väg in till "tvättmaskinsrummet" där putskrokarna hänger. På väggarna i "lilla korridoren" hänger magplattgjordar till vänster och tyglar, martingals mm till höger. Inne i tvättrummet i korghyllan vid väggen har jag svampar, tvål, putsfett, liniment, shampo mm. krok på väggen där putstrasorna ska hänga.Återstår endast att våttorka golven ordentligt en gång, sen är jag nöjd!


Läst 23276 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
09
2013


Ny vecka och har som mål att kunna rida på lite mer nu. Igår red jag för andra gången på tre veckor och det kändes bättre än i fredags då jag red för första gången. Igår kände jag mig inte lika stel, det var roligt och hoppet tänds om att glädjen återkommer!
Man tror att det ska gå över från en dag till en annan, sen kommer en dag då jag blir ledsen över allt. Det är en bergochdalbana!


Jag red LORD LOOP igår och han är ju bara så härlig att galoppera på , vilken häst! Min fina femåring!


LORD och jag i galopp över fältet!Sadelkammaren är i stort sett klar nu, ska ta bilder så ni får se! Här har vi en liten tjuvtitt som inte avslöjar så mycket, men Bibbi hon är den trogna hunden som följt allt som jag gjort i sadelkammaren!
  


Läst 14290 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
08
2013

Här kommer två videos, en på LAGANA och en på CAHLUA. Mor och dotter, vilka stjärnor!

CAHLUA , Dalahoppets Grand Prix, kom på fjärde plats!

LAGANA, Strömsholm Grand Prix, vi kom sexa.


Läst 17324 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2013

Det var länge sedan jag skrev något om LAGANA här på bloggen.
LAGANA är den fantastiska lilla hästen som jag har haft i mitt stall i tio år. Våra framgångar tillsammans har varit många och hon är den häst som står mig absolut närmast hjärtat. 

LAGANA och jag efter vår fjärdeplats i svår hoppning på Champion of the youngster 2012.

LAGANA var fyra år julen 2003 när hon kom till mig. Då hade hon haft ett föl vid sidan och det fölet var CAHLUA!
Björn och Eva som äger LAGANA ville att hon skulle komma till en ryttare som kunde tävla henne i många år innan hon skulle bli avelssto igen. Berit Malmberg föreslog då mig och vi träffades på Gurresta på hösten så jag fick träffa LAGANA , Björn och Eva. Så blev det så att LAGANA flyttade hem till mig. 

Jag började då rida henne (hon var inriden och hade gått treårstestet) och utbilda för framtida stora mål. Hoppade in henne under vintern och vi började tävla under sommaren med fyraårschampionatet som mål. Dit kvalade vi och slutade på totalt tolfte plats efter två dagar, en placering från att kvala till stora finalen på Flyinge. 

Efter det blev det en lång vila för att smält allt, bara hage i 1,5 månad nästan två. LAGANA var en häst som älskade att jobba och bli riden. Än idag kommer jag ihåg när jag gick ner till den stora hagen för att hämta hem henne när hon skulle börja ridas igen. Hon var så glad och bockade och busade brevid mig när vi gick upp till stallet, hon visste att nu var det dax igen! Tänk att jag kan komma ihåg det nu! Jag tror nog att det är de små minnena med hästarna som gör att man verkligen älskar att hålla på med det här, för mig är det så!

LAGANA i Falsterbo, femårshoppnig.


Året efter kvalade vi till både Falsterbo och Breeders på Flyinge. Blev ingen final det året, men året därpå kvalade vi till Flyinge och Breeders igen i sexårschampionatet. Då blev det final för oss och det året hade jag även med LUTRICIA MC NEAL (som Björn och Eva var uppfödare och ägare till) och hon kvalade till finalen i femårschampionatet. Det var roliga och framgångsrika unghästår med LAGANA. Hon blev bland annat meetingets bästa unghäst i både falun, Dalahoppet och Borlänge. Hon var även ganska vild och busig som unghäst och kunde göra fina luftsprång inne på banan. Men det var för hon tyckte det var så roligt och den viljan tog henne upp i klasserna senare.


Som sjuåring blev det debut i 140 hoppning och året efter på hösten debuterade vi svår hoppning! Sedan dess blev det många segrar och placeringar.


Årsta-Runsten Grand prix 2010, vi var dubbelt felfria och kom tvåa!


Seger i Gislaved!

2010 red vi SM för seniorer. Vi kvalade till finalen! Både mitt och LAGANAS första SM!

SM Final.

SM Final.

Hösten 2010 tävlade vi på Strömsholms elittävling inomhus. Första dagen var vi felfria och kom fyra i 140 klassen. Dagen efter i 150 kvalet kändes det inte bra, som att hon inte ville landa. Valde att utgå och det visade sig att hon var halt.

Vid närmare undersökning var det en blödning i karpaltunneln. Sex månaders rehabilitering med många långa skrittpromenader efter grusvägarna och sedan skulle det vara dax att smyga igång.

Det blev en tävling i södertälje i mars 2011. Vi hoppade felfritt i elitlaget som senior, men jag kände när jag travade av att hon inte var helt ok. Laget gick vidare till omhoppning men jag valde att inte starta och sen visade det sig att blödningen var tillbaka på samma ställe. Om LAGANA skulle bli bra krävdes det operation.

Vi åkte hela vägen ner till Staffan Lidbäck utanför Flyinge och han hjälpte oss att få tid för operation. Prognosen var god. Jag körde LAGANA ner till helsingborg där hon blev operarad. Det smärtade i hjärtat att lämna henne där och åka 60 mil hem igen. Operationen gick bra och jah kunde hämta hem henne efter några dagar. Sedan var det början på sju månaders lång rehab igen, Jag gick många, många promenader med henne efter grusvägarna och i skogen. I solsken, regn, snö och sol igen! Två återbesök nere hos Staffan innan vi fick klartecken att börja träna. Så vi har åkt många mil efter vägarna, LAGANA och jag!

Vi gjorde "comeback" igen i mars 2012, hoppade en 130 klass i Högbo och kom femma! Både LAGANA och jag var överlyckliga att vara tillbaka på tävlingsbanorna. Det blev ett fantastiskt år. I maj i Falun hoppade vi svår hoppning igen och kom på fjärde plats!!!


Prisutdelning i Falun!

Vi hoppade grand prix på Strömsholm och kom sexa, i kvalet var vi fyra!


Strömsholms grand prix!


Efter prisutdelningen på Strömsholm, vi kom fyra i 150 klassen!

Många fina rundor och massor av placeringar blev det det året och vi var så glada. Jag kan säga att varje dag jag red LAGANA även om det så bara var i skogen så njöt jag och uppskattade att få sitta på hennes rygg, underbara häst!


Vi avslutade året 2012 med att vinna en 140 klass och vara tvåa i den andra!

Jag hade sedan satt upp det stora målet att rida inomhus SM i Billdal i år 2013 och utomhus i Sundbyholm. Hela vintern tränade vi och hon kändes i bättre form än någonsin! Sista träningen innan vi skulle åka till Borås i februari som en sista förberedelse inför SM fick jag känslan av att något var fel. LAGANA hoppade fantastiskt, men jag kände att hon kände efter i luften hur hon skulle landa. Så jag avbröt hoppningen och skrittade lite. När jag började trava så var hon halt. Jag bröt av till halt och klappade henne ordentligt och satt av. Strök henne i pannan och visste att det var sista gången jag satt av från min stjärna. Det var alldeles tyst i ridhuset, de andra visst inte vad de skulle säga. 


Jag ledde ut henne från ridhuset till lastbilen och sadlade av, tårarna rann på mina kinder. Det kändes hårt på många sätt. Jag visste att skadan var tillbaka och bestämde direkt att nu var det över, nu får LAGANA bli avelssto. Det visade sig att det var så när vi undersökte henne. Att försöka operera igen och all den tid som rehaben tar, sen att inte veta om det håller. Det är inte rätt mot hästen, hon ska ha ett bra liv som avelssto och inte försöka hålla igång henne som tävlingshäst för ens egen skull. 
Eva och Björn tyckte precis som jag vilket kändes väldigt bra.

Bild från näst sista hoppträningen.

Så våran tävlingskarriär slutade i år, tyvärr för tidigt. Både LAGANA och jag hade mycket kvar att ge tillsammans. Hon ville tävla, hon älskade att tävla, jag med! Vi försökte, men kroppen sa stopp. Det tog hårt på mig och det har varit svårt att prata om, eller skriva. Därför har det tagit tid innan jag skrev våran historia. 

LAGANA innan hon skulle in på banan, man ser hur förväntansfull hon var!


Det viktigaste av allt det är LAGANA, att hon mår bra, det gör hon. Mot våren släppte vi ut henne på lösdriften tillsammans med mina unghästar. Det var en konstig känsla att släppa ut hennen i flocken och se henne springa iväg. Då rann det några tårar igen. Sen när jag såg hur lycklig hon var och trivdes med det nya livet, då var jag också glad och mådde bra! Hon blev flockledaren och trivdes med sin roll. 
Nu är hon på Gurresta och är konstaterad dräktig på 90 dygn! Hon mår jättebra och ska om allt går bra bli mamma igen nästa år. Pappan är CAMARO M, så det blir ett helsyskon till CAHLUA!


Läst 20665 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
05
2013


Mitt pyssel med sadelkammaren och nu även fikarummet i stallet fortsätter. Nu ikväll roade jag mig med att hänga upp några rader med prisrosetter som alla duktiga hästar hoppat hem till stallet!


Påbörjat...


...färdigt!


Sen börjar jag känna mig så pass bra att jag kan börja med mina träningar igen. Stå på backen och undervisa är kul! 


Towe red lektion på Humlan.Tomas var här idag och red några av hästarna. Det blev markarbete och de jobbade på bra. Alla hästar rids och är i full träning fast jag inte rider. Malin, Towe, Anna och båda praktikanterna som är här, Sara och Rebecka håller igång hästarna de dagar Tomas inte är här och rider. Jag är mer än tacksam för det och hästarna ser fina ut!


Malin och Lord Loop SB.


Cash Flow.


Tomas och Carlina SBTjejerna på väg ut på tur!


Läst 26373 ggr Kommentarer KommenteraTherese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv