Therese
FEB
11
2013

 

Sov dåligt i natt som var. När jag hade lyckats slumra till lite vakande jag med ett ryck, trodde klockan var sen förmiddag. Den var bara halv sju...men ingen ide att sova vidare, hästarna skulle strax fodras och släppas ut. Så trött och ganska slut i huvudet gick jag ut och satt igång. Anna kom tidigt imorse och även Carro som red EROZ innan hon sedan åkte till jobbet.

 

Från idag och två veckor är även en tjej som heter Linn här på praktik från Västerås Ridgymnasium. Så med bra hjälp i stallet rullade hela förmiddagen och kvart i ett satt jag av sista hästen, då var elva kusar ridna. Riktigt skönt!

 

Lunch och efter det har jag städat i stallet, Linn packade höpåsar. Jag tog in hästarna vid femtiden.

 

Nu har Björn och jag ätit en riktig skogshuggarmiddag bestående av blodpudding, stekt ägg och bacon, apelsinsallad, lingonsylt, keso.

 

Resten av kvällen ska spenderas med datorn och fakturering.

 

Hoppas kunna sova i natt!

ACINDO och jag! Konditionsträning i snön har det blivit en del för hästarna i söndags och idag. Har fått mycket snö och jag har ett fält som jag galopperar på när jag tränar kondition och styrka i snön. Det är ganska stort, svårt att säga exakt hur stort. Men de äldre hästarna får göra tre varv åt ett håll, skrittpaus och så tre varv åt det andra hållet. Sedan lite galopp hemåt över de andra fälten och trav på den snötäckta grusvägen.


Läst 17263 ggr Kommentarer Kommentera


Tävlings premiären närmar sig, säsongen 2013 börjar för min del nästa helg!

Hoppas på många fina rundor med alla fina hästar!


Läst 15930 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
10
2013

 

Hade sovmorgon idag, härligt! Sov länge, elva timmar tror jag!!!! KOllade på världscuphoppningen igår kväll på svtplay. Tycker det är så bra att de visar live. Mycket roligare att följa hela klassen och se alla ekipagen.

 

Stort GRATTIS till henrik von Eckermann som gjorde en suveränt bra grundomgång felfritt och även om hoppningen och det blev en andra plats och han är klar för stora finalen i Göteborg i april!!! även Rolf-Göran fick poäng igår, kom elva och har nu 43 poäng vilket borde räcka till finalen. Härligt!

Hoppning på tvn, och jag kopplade av i soffan!

 

Ska rida fem hästar idag, fyra här hemma och en i ridhuset. Har varit och handlat för upptäckte att kylskåpet var tomt och Björn påstår att jag blir lika uppgiven och förtvivlad som våran matglada jack rusell Mira när maten är slut!!!

 

Så nu ut och rida, blir sen början på rid-dagen för min del men vad gör det. Johanna och Towe har redan ridit ut några hästar så nu gör jag de sällskap och när denna söndag är slut har vi rastat hela stallets pållar!


Läst 17651 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
09
2013

Bästa plagget denna kalla, snöiga, blåsiga vinter är mina termoridbyxor från Mountain Horse. De är varma, sköna, smidiga och står emot blåst och fukt. Min räddning varje dag!

POOLAR termoridbyxor.


Läst 19699 ggr Kommentarer Kommentera

 

Blev en lång dag igår, kändes som att jag gick tvåskift med mig själv! Hade en trevlig eftermiddag/kväll i stallet tillsammans med Towe och Johanna. Vi red åtta hästar totalt. Galopperade i snön i skymningen på fälten!

Caramia kollar in rådjuren på fältet i skymningen igår! Naturupplevelse på hög nivå!

 

Det märks så väl att Towe och Johanna varit här i många år nu, vi är ett väl fungerande team när vi fixar hela stallet tillsammans. Behöver inte säga vad den andra ska göra. Intressant att vi delar upp oss utan att göra en plan och så blir allt gjort med mockning, sopning, spånanda i boxar, höpåsar, fixa hästar, ta in hästar, putsa grejer, fylla vatten och så var allt färdigt!

 

Idag är det Towe och jag i stallet. Lite lugn dag på ridfronten, bara fyra hästar att rida. Ska ut i snövädret, det blåser fortfarande. Termobyxorna åker på från start idag!


Läst 15155 ggr Kommentarer Kommentera

 

Igår var det klippstuga här. Jag klippte pälsen av sju hästar, känns bra att ha det gjort måste jag säga! Blev sent igår, red några hästar också.

 

Idag har jag ridit från nio till ett och kände mig ganska nerkyld efteråt. det blåser så kallt här idag. Red första hästen utan termoridbyxor och det är svårt att få upp värmen efter att man blivit kall in till märgen. Nu har jag suttit inne och värmt mig någon timme eller två. Laddar upp för de sista hästarna som ska ridas. Väntar in Johanna och Towe som kommer så vi kan ha sällskap.

 

Har kollat igenom min tävlingsplanering ordentligt och den är nu näst intill spikad fram till vecka 20. Fram till vecka 32 har jag också en plan men den tar vi sen. Börjar bli riktigt tävlingssugen nu!

 

V.7 Örebro lokal lördag: Cash Flow, Celvin.

 

Örebro regional söndag: Acindo, Carlina.

 

v.8 Borås elit torsdag-söndag: Lagana, Cahlua.

 

Hamre regional Söndag: Acindo (om jag inte är kvar i Borås på söndagen)

 

v.10 Billdal elit inomhus SM fredag-söndag: Lagana, Cahlua.

 

v.11 Hamre lokal/regional lördag: Celvin, Cash Flow, Lady Love.

 

Enköping regional söndag: Lagana, Cahlua, Carlina, Edwondo, Acindo.

 

v.12 Åsebo lokal/regional söndag: Celvin, Cash Flow, Edwondo, Lady Love.

 

v.13 Lidköping nationell fredag-söndag: Lagana, Cahlua, Carlina, Acindo, Edwondo.

 

v.14 Heby regional söndag: Celvin, Cash Flow, Lady Love.

 

v.15 Gävle elit/nationell fredag-söndag: Lagana, Cahlua, Acindo, Carlina, Edwondo.

 

v16 Sundbyholm-Eskilstuna nationell: Alla hästarna tävlar där.

 

v18 Västerås Rocklunda nationell: Alla hästar tävlar där.

 

v19 Jump Club regional: Får se vilka hästar-

 

v20 Falun, Dalahoppet nationell: Får se vilka hästar.

 

Nu vet ni vad jag gör på helgerna! Planen kan även ändras under resans gång.

LAGANA seger i 140 Gislaved-Anderstorp 2012!


Läst 13352 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
07
2013

 

Idag klipper jag hästar! Tycker det är ganska tråkig syssla, som måste göras om de ska se fina och presentabla ut. Är så mycket roligare att rida på fina välskötta hästar, och så slipper de svettas så mycket också. Pasar även på att frisera manar, svansar och hovskägg.

 

Har klippt LAGANA, CAHLUA, ACINDO, CASH FLOW och CARLINA. Ska nu ut och fortsätta och klippa LADY och CELVIN. Skönt att göra alla som behövs på en dag, så är det gjort!

 

Malin och Anna har mockat stallet och skrittat ut fyra hästar. Johanna kommer strax, då ska vi rida två var. Så får kanske göra en klipppaus.

CASH FLOW, nyklippt!


Läst 13162 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
07
2013

 

Igår var det hoppning hela dagen. Kom till Åskebro strax efter tio, började med att bygga upp dagens övning. det blev en riktig caprillibana med travbommar, galoppbommar, "femochenhalva" samt vanliga hinder som uppvärming. Avslutade med att hoppa en riktig bana. Så det blev en del ombyggnad mellan varje häst. Seriöst och bra för oss alla.

 

Jag började med att hoppa CASH FLOW. Hon var väldigt avslappnad igår och mjuk i kroppen. Tredje dagen på rad i ridhuset brukar ge resultat. Hon gjorde allt bra förutom "femochenhalvan" första gången. Man travar ju in över en bom, hoppar ett kryss och ett kort galoppsprång till oxer. Hon tyckte det var svårt och blev osäker så hon stannade på oxern. Då la vi ner bakbommen på oxern så hoppade hon utan problem. La upp till oxer igen och då hoppade hon med bjudning. Hela banan runt sen var bra, landade i balans, hade rätt galopp. Förut har hon varit svag i landningarna för hon hoppar med sådan krafft att hon inte orkat komma i balans genom kortsidorna så det blivit korsgalopp. Har jobbat mycket på att stärka henne och att själv vara noggrann över hindret, sitta mitt över och hjälpa henne att vara rak.

 

ACINDO var nästa häst. Även hon blir bättre och bättre för varje dag hon rids. Jobbade en del över bommar i trav och galopp på volten i uppvärmingen. Hon vill gärna i högervarv hänga sig i min högertygel och gå lite krokig i kroppen. Så jag måste vara noga med att ha henne rak och med riktigt stöd på yttertygeln så hon sätter under sig inner bakben. jobbigt och vi får trimma på ordentligt. Jobbade fint på caprillibanan. Hoppade sedan ett varv på vanliga banan. det var rätt ok men inte jättebra. Tomas sa precis som jag tänkte det att jag måste ändra något. Lite kortare tygel, följa med mjuk hand, lätt stöd och inte bära henne runt. Lite lätt sits också. hon får gärna vara lite hög i nacken. Hoppade ett varv till och det blev mycket bättre! ibland när jag hoppar och rider så tänker jag mig in i olika ridstilar. På LAGANA och ACINDO så tänker jag mig lite Jens Fredricsson och LUNATIC! Fungerar bra för mig att tänka i bilder!

 

CARLINA var tredje hästen. Hon är lite lika sin syster ACINDO. De vill gärna gå lite krokiga och inte vara helt raka. Måste vara noga att ha de på yttertygeln så vi inte faller inåt. I uppvärmingen får jag jobba med att CARLINA ska sätta under sig bakbenen och inte bli lång mot hindrena. När vi hoppade banan sedan var hon jättefin. Jobbade med varje hinder, höjd i sprången.

 

CAHLUA var superpigg!!!! Hon lekte mest runt caprillibanan, försökte slingra sig över travbommarna som en orm och kolla på allt annat, samma i "femoch en halvan". Då gäller det att bara rida konsekvent och lugnt så finner hon sig till ro. Skulle jag bli irriterad på henne skulle det inte gå så bra. Hon fick hoppa lite större på den vanliga banan, 130-140 höjd. Ska till Borås och tävla om två veckor så ville att hon skulle få lite höjd i kroppen. Wow, hon hoppade!

 

LAGANA var sist ut. Hoppade tillsammans med Erik Bergren. LAGANA var fin och avslappnad i uppvärmingen. Banan vi hoppade på slutet var "på riktigt". Hon ska också till Borås så ville ha höjd i hennes kropp och min knopp! Banan låg på 145-150. Nyttigt för mig, det kräver riktig koncentration att rida en sådan bana. De små detaljerna att bara räta på sig lite och på rätt ställe. LAGANA hoppade grymt bra! Det kändes riktigt bra. På en distans från trippelbarr, böjt spår sex galoppsprång till oxer blev det lite trångt för vi kom i bra galopp över trippeln så jag fick lov att hålla ordentligt stöd till oxern. Hon hoppade upp sig fint över oxern och jobbade bra genom kroppen och hela språnget.

Härligt med lite höjd för oss båda! LAGANA och jag.


Läst 14815 ggr Kommentarer Kommentera

 

Måndag-tisdag-onsdag den här veckan är de dagar som kräver mest planering. Många hästar till ridhuset och i måndags var vi till Rocklunda med sex hästar och red markarbete. Tomas red CAHLUA, TIPTON och CARLINA. Jag red LAGANA, ACINDO och CASH FLOW. Alla jobbade på bra, var bara CASH FLOW som hade lite för mycket energii huvudet och hade svårt att slappna av. Kroppen jobbade på bra!

ACINDO och jag i ridhuset i måndags.

 

Igår var en lång dag. Började hemma och ridning av sju hästar. Hade bra hjälp i stallet av Anna, Carro och två tjejer som har praktik här varje söndag från "realgymnasiet". Så vid nio red vi ut ett gäng hästar den långa skogsrundan. Riktigt mysigt med all nysnö som hängde på träden!

Visst ser det härligt ut?! Eddy, Don, Lord, Loreen!

 

Efter det så red Carro och jag varsin häst på mormorsrundan. Hovslagaren var även här och skodde två hästar och verkade en unghäst. Mitt i allt kom även veterinär Sara och kollade tänderna på LOREEN!

 

Stallet mockades på förmddagen och alla höpåsar packades. Sen blev det lunch och det blev Ikea! Slog till på en trerätters, skagentoast, Biff a la Lindström, semla och Kaffe efter och hela kalaset gick på 59 kronor!!!! Otroligt billigt och riktigt gott!

Ikea till lunch!

 

Hem igen och ta in de sex hästar som skulle till ridhuset och trimmas i dressyr. Nu började dagens riktiga planering. Tomas och jag skulle rida tre hästar var och vi kom till Åskebro vid tre. Klockan 18 började sedan kvällens hoppträningar som Tomas höll i och jag skulle vara med och rida två hästar och Carro sin häst i sista gruppen.

 

För att vi skulle kunna rida de ordentligt utan stress så hade jag engagerat Björn i logistiken med att köra hästar också. Så han kom direkt från sitt jobb vid kvart över fyra. Då tog han bil med trailer och körde hem de två första hästarna som vi ridit färdigt. (när vi åker med sex hästar kör jag alltid två i trailern och i lastbilen åker det fyra som Tomas eller Björn kör) Carro åkte med Björn hem och fixade TIPTON och CASH FLOW som var färdiga. Så lastade de in LADY i trailern och Björn åkte ned med henne till ridhuset. Innan dess tog de in några hästar som skulle in från hagarna.

 

Tomas och jag trimmade vidare på de fyra hästar som var kvar vid ridhuset. När Björn kom ner med LADY var vi klara så han kunde ta lastbilen och köra hem med LAGANA, CAHLUA, ACINDO och CARLINA.

Kvällens hoppträning.

 

Vi hann slänga i oss lite mat och så började hoppträningen klockan 18! Jag red LADY i första gruppen. Honvar så glad och busig, körde rockn roll!!! Hoppade bana på slutet och riktigt bra var det!!!

 

Björn och Carro var inte färdiga med körandet, när lastbilen kom hem så skulle de lasta av och fixa hästarna. Sedan lasta CELVIN och EROZ och komma till baka till Åskebro till hoppgrupp två, där carro red sin EROZ och jag CELVIN! Båda hästarna var duktiga. CELVIN tyckte det var lite jobbigt och vill inte riktigt sätta sina bakben under sig och jobba. Vi fick trimma på en stunda och oj så fin han blev på slutet när han hoppade! Carro och EROZ gick det jättebra för, de passar vekligen tillsammans!

 

Så det var gårdagen som vi fick till och allt klaffade med alla hästar. Nu är det onsdag och vi ska strax åka till Åskebro och hoppträna med LAGANA, CAHLUA, CARLINA, ACINDO, TIPTON, CASH FLOW. Ska bara slänga i mig lite frukost, fodrade och släppte ut alla hästar som skulle ut imorse!


Läst 17338 ggr Kommentarer Kommentera

 

Helgen gick snabbt, swisch så har vi måndag igen! Inledde helgen med en trevlig fest här hemma i fredags! Grannar, familj och delar av stallgänget! Vi hade kul och natten blev lång!

 

Inplanerad lugn lördag som började med förmiddagshäng på markan i Strömsholm! Vi red sen ut i skogen med åtta hästar.

 

Igår var det mer en "vanlig" dag då Johanna och jag red ett helt gäng hästar från halv nio till två på eftermiddagen. Alla var så duktiga och de "nyinridna" unghästarna sköter sig fint. Avslutade helgen med en tripp till Gurresta tur och retur för att hämta musli till hästarna. 50 säckar instaplade i trailerna så var Björn och jag rätt möra i armarna efter det!

DON reds för första gången igår efter sin vintervila. Han fick skritta ut i skogen och var hur cool som helst!

Johanna på JACKSSON, "nyinriden!

MOLLY följer med på ridtur varje dag!

"Nyinridna" EDDY var också på tur igår!

Fest i fredags och vi spelade spel..."Galenpanna"....

 

Nu ska fyra hästar ridas här hemma innan vi åker till Rocklunda med sex hästar på eftermiddagen. 


Läst 15118 ggr Kommentarer Kommentera

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.