Therese
AUG
22
2012

 

Hästarna är fodrade och ute i hagarna. Jag har suttit framför datorn och jobbat lite, det ska också hinnas med.

 

Ska börja med att fixa lite i stallet innan Kristina Ekström från KRAFFT kommer hit. Hon ska hämta hö som ska på analys. Det ska bli intressant att se hur värdena är på höt i år när det kom in så sent. Kristina hjälper mig att räkna ut foderstaten åt varje häst sedan så de får precis vad de ska ha.

 

Efter lunch så ska jag hoppträna EROZ, CARLINA och CASH FLOW för Tomas. Han ska rida TIPTON och ACINDO så de får markarbeta. Johanna kommer också på eftermiddagen och hon rider några hästar och jag rider LADY, LAGANA och CAHLUA senare efter hoppträningen.

 

LAGANA och CAHLUA ska åka och tävla imorgon på Grevagården så jag ska även packa lastbilen. Nu är det bara två hästar så det går ganska så snabbt att få den packningen med foder och grejer klart.

 

Vackra fina Molly!


Läst 20452 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2012

Snart är hösten här och då kommer alla höst och vinterkläder ut i butik. Redan nu går det att beställa Mountain Horse höst/vinterkatalog. Gå in på deras hemsida www.mountainhorse.se där du kan beställa den eller bläddra igenom den i datorn!


Läst 21874 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2012

 

Jag har många hästar i stallet och några av dem är till salu. Det både mina egna och andras hästar som jag har till försäljning. Jag kommer lägga ut annons på dem efter hand både här på bloggen och på andra sidor.

 

Till salu:

 

 

LADY LOVE SB. Fem år. sto. 164 cm hög.

 

Det är min egen uppfödning efter Looping, undan Rantadou-Rastell. Mamman Rantadou är också egen uppfödning och hon har tävlat upp till svår 150 klass.

 

Lady Love SB har tävlat upp till 120 klasser. Förra året kvalade hon till semifinalen i fyraårschampionatet. Hon var där felfri i alla tre klasserna och fick trevliga poäng av domarna.

 

Det är en modig häst, inte tittig på hinder, hoppar allt. Bra stor galopp. Bär sig själv och är lätt att rida på¨hinder. Hon känns äldre än fem år. Trevlig att rida på varje dag. Snäll att rida ut på och är van med trafik.

 

Det är en pigg, tuff, frisk, sund och vaken häst. Snäll i all hantering så som sko, lasta, hantera i stallet.

 

Skulle bli en bra fälttävlanshäst eller om man vill ha en trevlig häst att tävla både hoppning och dressyr med för hon rör sig bra.

 

Pris: 130000 kr.

 

Ring mig för mer info på telefon 070-7975888


Läst 24596 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2012

 

Jag tycker det är bra för hästarna att få ett varierat arbete. Så tömkörning ingår i deras veckoplanering. Nu har jag själv inte tömkört så mycket och tycker att det är en konst om det ska vara bra. Så mina hästar tömkör Tomas, han är riktigt duktig på det.

 

Så när de tömkörs så åker jag över med hästarna till Maries och hans gård och deras ridbana.

 

Det är intressant och roligt att se hästarna jobba i tömmen. Vi diskuterar hur de arbetar och hur jag ska rida sen när jag jobbar vidare från sadeln!

 

Idag var det CARLINA och CASH FLOW som tömkördes. De börjar komma igång nu ordentligt.

 

 

CARLINA är en liten slingerbult. Sen börjar hon få lite attityd, vilket bara är possitivt. Hon vill inte vara rak utan böja sig lite som en banan och bita sig fast i högersida av bettet. Hon jobbade på en stund och Tomas fick henne fin.

 

 

CASH FLOW är en dam med massor av attityd, där har vi en häst att jobba med. Hon kan lätt dra in huvudet och hänga sig i bettet utan att ta stöd. Sen springer hon på utan att bära sig själv. Så det är viktigt att få henne att bära sig och jobba med bakbenen.

 

Nu ska jag fixa lite i stallet och städa. Mockat och höt är klart, det har Matilda och Malin gjort. Sen blir det att rida de hästar som är kvar idag senare på eftermiddagen.


Läst 20930 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2012

 

Den här dagen var lugn, känns det som i alla fall. Började med att åka till markan i Strömsholm och inta frukost/förmiddagsfika efter fodring och utsläpp av hästar här hemma.

 

Malin kom tidigt imorse så vi gjorde sällskap till markan, där vi mötte upp Anne. En trevlig fikastund som stördes av getingar som hade intagit fiket. (vill inte ha mera stick i år, det räcker de som varit) Klarade oss undan deras gaddar och fikat var som vanligt gott!

 

Vi tre åkte sedan vidare till sommarbetet utanför Strömsholm där vi har LORD, LOVELY och COHIBAS LADY. Hovslagaren skulle komma och fina till deras hovar. När vi ropade på dem och ruskade med havrehinken gick det inte så fort för dem att komma till grinden, de var ganska nöjda och mätta med att stå under björkarna en bit ner i den stora hagen. Efter en stund vann suget efter lite havrekorn och de kom till grinden så vi kunde ta in de i stallet. Verkningen av LORD och LOVELY gick snabbt och enkelt. Så var det bara "lillan" kvar. Hon har varit besvärlig att verka sedan hon var liten, och vi har tränat och gjort det regelbundet. Hon har varit jobbig varje gång och de första gångerna slutade det med att hon la sig ned...envis häst är bara förnamnet!

 

Undrens tid är inte förbi, idag gick det hur enkelt som helst att verka henne! Gissa om hovis och jag var glada?!

 

Malin och jag åkte vidare in till Västerås och köpte lite hästfoder, en grimma och benskydd. Hemåt igen och då ringde mamma på telefonen och undrade vad jag gjorde. Hon och pappa ville åka och fika någonstans! Ok, man är ju inte svårövertalad när det gäller mat så vi åkte hem och lunchfodrade hästarna och hämtade mamma och pappa. Blev en trevlig fika/lunch på cafet inne i Hallsta.

 

När vi kom hem så var det dax för ridning. Åtta hästar att rida ut på mormorsrundan. Malin red en häst och Johanna två när hon kom på eftermiddagen, jag de andra.

 

Att rida den här rundan är så roligt. Jag har nog ridit den tusentals gånger under alla dessa år. Tröttnar aldrig på att rida den. Variationen av grusväg, skog och härliga fält gör den så bra. Hästarna tycker också om den.


Läst 18887 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2012

 

Det blev en lyckad tävlingshelg i Sala. Idag var LAGANA med och hon hoppade först 130 klassen. Det blev en lagom felfri runda, hon hoppade så fint och runda språng. Kom på sjunde plats. ACINDO och CAHLUA gick också 130 klassen. Båda hade fyra fel. De kändes fina och ACINDO var bättre än igår, bra känsla.

 

Red sedan 140 klassen på både LAGANA och CAHLUA. Först ut var CAHLUA. Hon hoppade fint ett och två. Sedan svängde man förbi kortsidan där alla stod med sina hästar, och in och utsläpp är där. Hon var i början när jag tävlade henne besvärlig med att hon ibland kunde stanna och stå på bakbenen vid utgången på vissa tävlingar. Nu stannade hon inte men jag kände att hon inte var med mig i huvudet, hon tänkte kompis och utgång. Så då fick jag rida med tryck och hon rev hinder fyra. Hoppade sedan fint tills vi kom ner till samma ställe och vände upp mot trekombinationen. Hon sög även nu mot utgången så jag fick rida till ordentligt. Då rev hon i kombinationen och blev stressad så jag bröt av och gjorde en volt efter den. Fortsatte de sista tre hindrena bra. Så man får kalla det ett litet bakslag, men långt ifrån hur det var de första två åren...

 

LAGANA gjorde en felfri grundomgång och hoppade riktigt, riktigt bra! Det här var hennes femte 140 a:1a i rad som hon nollar i grundomgången. Vi var snabba i omhoppningen, fick tyvärr med en bom i farten så det blev fyra fel som räckte till en fjärde plats. Så pris i båda starterna!

 

Sala bjöd på fina tävlingar. Fint väder gjorde sitt till och gräsbanan var jättebra att tävla på. Framhoppningen blev mer upptrampad men det var bara att flytta hinder när det behövdes så det var aldrig något problem.

 

Nu blir det tre dagar hemma med massa ridning innan det är dax för tävling igen, torsdag till lördag i Skövde.


Läst 19960 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2012

 

Det blev en lyckad tävlingsdag i Sala!

 

ACINDO vann 120 klassen och CAHLUA ville inte vara sämre så hon vann 130 klassen!!!!

 

 

Jätteroligt och det är nog första gången jag vinner två klasser på en dag!

 

EDWONDO var också duktig. Felfri och lagom avspänd i första klassen. I den andra var han också fin, utom på hinder nummer åtta som var en röd "solfjäder" grind. Den tyckte han var läskig så det blev ett stopp. Han hoppade andra gången utan tvekan och var lugn resten av banan.

 

Imorgon är det tävling i Sala igen, då tar jag även med LAGANA.


Läst 21508 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
18
2012

 

Nu åker vi strax mot Sala. ACINDO, EDWONDO och CAHLUA åker med.

 

Först hoppar jag 110 klassen med EDWONDO. Han går även 120. ACINDO får hoppa 120 idag och sedan 130. CAHLUA hoppar bara 130 klassen.

 

Nu på morgonen har jag ridit LAGANA. Skrittade ut en sväng tillsammans med Johanna som promenerade med ACINDO och CAHLUA. Sen trimmade jag dressyr på det stora fältet. Hon var fin i kroppen, lite för laddad i huvudet så jag fick rida en lång stund. Flyttade en del skänkelvikningar, mycket volter, cerpentiner, förvänd galopp. Hela tiden små saker så hon fick aktivera hjärnan och slappna av. Hon blev fin på slutet.

 

CAHLUA fick ett ordentligt bad, hon var så smutsig. Såg nästan ut som en skäck, gul och grå...Har köpt ett shampo som är för skimmlar som Johanna tvättade henne med, så nu ska hon vara vitgrå igen hoppas vi!


Läst 20343 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2012

 

Idag var en dag med blandad ridning. Jag har hopptränat två hästar, EDWONDO och MILLIE. Ridit mormorsrundan med LAGANA, trimmat dressyr på ACINDO och CAHLUA samt ridit ut en sväng med CARLINA. Omväxling förnöjer!

 

Johanna har ridit fyra hästar och Ebba en, så många av stallets djur är motionerade.

 

Resten av dagen bestod av en hel del fika och annat jobb. På en gård finns mycket att roa sig med.

 

Dagens chock var när jag var ute och lunchfodrade hästarna vid savannen. Jag trampade nästan på en huggorm!!!!!!! Den slingrade sig mellan mina fötter och jag lovar att jag hoppade och skrek så högt att det hördes in till Hallstahammar!!! Jag gillar INTE ormar!

 

Imorgon är det tävling i Sala med EDWONDO, ACINDO och CAHLUA. Jag hinner rida lite hemma på förmiddagen innan jag åker.

 

 

Förra året vann jag 140 klassen på söndagen i Sala med LUTRICIA MC NEAL (Looping-Landlord)

Hon såldes tidigare i år och bor nu i Holland. Där tävlar hon upp till 140 klasser med placeringar. Det är roligt för Björn, Eva och mig att det går bra för LUTRICIA hos den nya ägaren!


Läst 17545 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
16
2012

Jag är ibland en känslosam person. I helgen när vi tävlade och jag red in till prisutdelningen i finalklassen med LAGANA, då blev jag lite känslosam. När vi skrittade in på banan och den pampiga musiken spelades (kommer inte ihåg vilken låt det var) och solen sken, jag var glad att LAGANA hade hoppat felfritt och bra igen, då kom känslorna ifatt.

 

Det är lätt att man bara kör på, inte stannar upp och tänker efter, allt är självklart. Men det har inte varit självklart att LAGANA skulle komma tillbaka igen. Hon skadade sig för snart två år sedan. Fick en blödning i karpaltunneln. Vi fick vila och köra rehab i några månader och det tog sju månader innan hon gjorde en tävlingsstart igen. Det blev bara den starten, sen var hon halt när jag travade av igen. Då kändes det tungt. Skulle inte den här fantastiska hästen få tävla mer, det som hon älskar mest av allt i världen?

 

När LAGANA kommer till tävling och värmer upp, hoppar fram och framförallt när hon kommer in på banan, då är hon lycklig! Jag kan inte längre hälsa på domaren genom att sträcka ner armen och nicka som jag alltid gör innan start, för då vet LAGANA att "startskottet" går och så hoppar hon på stället. Jag nickar numera bara som hälsning när jag sitter på henne, då märker hon det inte!!!!

 

När hon då blev halt igen så gav vi henne en chans till att bli frisk. Jag åkte ner till Staffan Lidbäck i skåne och han undersökte henne. Det första han sa var att hon behöver opereras i karpaltunneln om hon skulle bli frisk igen. Chansen var 90 % att det skulle bli bra. Det blev operation i Helsingborg, den 13 april. Skrockfull som jag är tyckte jag det var jobbigt att krama om henne innan jag åkte hem efter att ha lämnat henne i Helsingborg, datumet var ju den trettonde, hon skulle sövas och allt...

 

Nu gick det bra och prognosen var bra. Jag fick åka på några återbesök till Staffan i Skåne under vår rehabtid. Många mil bakom ratten med LAGANA i trailern, Hallstahammar-Löberöd är ca 54 mil enkel resa.

 

Från operation till tävlings-start skulle det ta minst sju månader. När sju månader gått var vi inne i November och då finns inte mycket tävlingar så jag gav LAGANA några extra månader och den första tävlingsstarten blev i mars i år i Högbo.

 

Jag vet inte hur många mil jag har promenerat med henne efter vägarna här hemma under hennes rehabtid, det är många. Ridit ut i alla väder och stärkt henne och byggt upp styrka och hållbarhet igen. Nu mår hon bra och som ni vet, tävlar för fullt.

 

Hon är fantastisk, är oftast felfri och placerad. Varje tävling har vi åkt hem med bra resultat och det var allt det här som på något sätt helt plötsligt när jag skrittade in på prisutdelningen kom ifatt mig. Jag blev så rörd. Blev tårögd och det rann en tår på båda kinderna. Jag och LAGANA, vi tävlar igen och vi är lyckliga!!!!

 

 

LAGANAS placeringar i år, efter skadan:

 

4 mars, Högbo. felfri och femma i 130. Första starten!

 

31 mars, Lidköping. 140, felfri och placerad.

 

14-15 april, Strömsholm. Startade två 130 klasser, felfri i båda. Kom fyra och tvåa.

 

28 april, Västerås. Felfri 130 förklass till elitlaget. Vann sedan finalomgången med elitlaget!

 

11-12 maj, Falun Dalahoppet. Hoppade först 140 med ett nedslag, sedan 150 klassen där vi kom fyra!!!

 

18-20 maj, Norrköping. Felfri i två 140 klasser, kom tvåa och tia. Hoppade sedan 145 med ett nedslag.

 

Strömsholmstävlingen i juni. Felfri och kom fyra i 150 klassen, hade sedan ett nedslag i Grand Prix 150.

 

Årsta Runsten, juni. Felfri och placerad i 140.

 

Borlänge Midsommar. Dubbelt felfri i båda 140 klasserna, kom tvåa och trea.

 

Gislaved, slutet av Juli. Felfri och vann 130 klassen på fredagen, felfri och kom fyra och sexa i båda 140 klasserna.

 

Billdal, Åby travet. Felfri och kom trea i både 135 och 140 klasserna.

 

 

Jag är så glad och tacksam att LAGANA är tillbaka och vill tacka er som hjälpt till med att göra det möjligt.

 

Tomas Torgersen som hjälpte oss att komma i kontakt med Staffan Lidbäck, veterinären. Flemming Winberg som opererade LAGANA i Helsingborg. Björn Andersson och Eva Manlig som äger LAGANA och som gav oss en chans till, stort tack för att ni är de bästa hästägare.

 

 

kOKO som också hjälpt till och följt oss på rehabresan!

 

Tack alla här hemma som hjälpt till med LAGANA!

 


Läst 19815 ggr Kommentarer KommenteraTherese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv