Therese
FEB
10
2012

Idag var vi utan vatten i hela Bäcktorp! Inte roligt! Alla djur som vill dricka och vi människor som vill kunna koka kaffe!

 

Johanna fodrade imorse och då kom det nästan inget vatten alls i stallet. Samma sak i vårat hus. Suck, utan vatten i kylan.

 

Björn och mamma försökte hitta felet, Pumpen hade gått varm och torr. De luftade och luftade. Åkte upp till mormors gård och hämtade vatten så de kunde fylla i systemet men inget hjälpte. Till slut så konstaterade Björn att ledningen under golvet i pumprummet där vattnet kommer upp från brunnen hade fryst...

 

Så han har fyllt spån runt ledningarna, haft värmefläkt och elpistol igång. Samtidigt som han fått åka i flera omgångar och hämtat dunkar med vatten till stallet och husen.

 

Gissa om pappa med sitt nyopererade knä kände sig frustrerad där inne i huset, han kunde inte hjälpa till.

 

Tänk så beroende man är av vatten och el. Vi gjorde en paus och gick in för att äta lunch. Det första jag gör av en ren reflex är att försöka tvätta händerna! Så det fick bli handtvätt med mineralvatten!!!!

 

Efter nio timmar så kom vattnet tillbaka, gissa om det var glädje på gården då?!!!

 

Tur att Björn fixar med allt som behövs. Allt från att serva lastbilen, fodra hästar till att vara "vaktmästare", utan Björn skulle Bäcktorp stanna!

 


Läst 20179 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
10
2012

Här kommer filmerna på tre hästar till från onsdagens träning!

 

CARLINA SB

 

"http://www.youtube.com/embed/d2Xwx6NiOME"

 

CAHLUA

 

"http://www.youtube.com/embed/T3VAz55YO3I"

 

ACINDO SB

 

"http://www.youtube.com/embed/tZUXf9BDb1U"


Läst 21697 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
10
2012

Här kommer första filmerna från träningen. Det är LAGANA och LUTRICIA.

 

Jennifer har varit snäll och klippt ihop hoppningen. Vi började med att värma upp på voltstudsen. Hoppade sedan serierna för sig och avslutade med en bana.

 

Hoppas ni tycker det är kul att se?!

 

Klicka på texten så kommer filmerna upp, lyckades inte få dit "filmrutan"!!!

 

http://www.youtube.com/watch?v=NbApAVvB_hs&context=C3c5717bADOEgsToPDskKe8L3KUqs1CcSnfwXywMOz

 

http://www.youtube.com/watch?v=LSS5fg7pifM&feature=youtu.be


Läst 21833 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
09
2012

Något av det viktigaste i hästens utrustning, det är sadeln. Att den är anpassad efter hästens rygg.

 

Vi har fem sadlar i stallet som vi använder på hästarna. Till unghästarna som vi rider in använder vi en äldre passier. Den passar de flesta hästarna och den som sitter i sadeln får ett bra stöd.

 

Sedan har jag en Equipe sadel, en Passier sadel och en Prestige sadel. Johanna har en Prestige sadel.

 

Varje vinter i december så kommer Gundrun Holm från Strömsholms sadelmakeri hit och kollar igenom sadlarna. De som behöver stoppas om fixar Johnny, sadelmakaren på Strömsholm. Det är viktigt att kolla sadlarna, de används mycket på flera hästar.

 

Gudrun provar sedan alla sadlar på alla hästar och så vet vi vilken/vilka sadlar varje häst kan ha. Hästarna ändrar sig i muskulaturen och de yngre växer osv. En sadel som de kunde ha för ett år sedan kanske inte passar nu.

 

Någon häst behöver en vanlig ullpad under, några en så kallad "byggpad" i ull. Den kan man fylla i med filtbitar i padden för att bygga upp den lite. En av hästarna behöver ingen pad alls.

 

Så här ser nu listan ut för sadlarna och hästarna:

 

LUTRICIA/GINA: Equipe med byggpad.

 

CAHLUA/KASSAN: Passier med byggpad.

 

ACINDO/CARLINA/DIEGO: Equipe, Tettes Prestige, Passier alla med vanlig ullpad.

 

LADY/HUMLAN: Equipe utan pad, Passier eller Tettes Prestige med ullpad.

 

ARCHI: Equipe med byggpad, Johannas Prestige med ullpad.

 

LAGANA: Tettes Prestige med ullpad eller Equipe med ullpad.

 

TIPTON: Tettes prestige med ullpad eller Passier med ullpad.

 

EROZ: Johannas Prestige med ullpad.

 

LORD: Han kan ha alla sadlar med ullpad!!!

 

Har tre nya hästar i stallet efter att Gudrun var här. Jag får be henne komma hit och kolla dem så jag vet att de har rätt sadel.

 

Man ska vara noggrann med detaljerna!


Läst 25549 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
09
2012

 

Dagarna rullar på!

 

I söndags var vi hem till Towe och firade hennes 18-årsdag, GRATTIS Towe (lite efter den rätta dagen...)hon bjöd på tacos och tårta!

 

 

Towes tårta!

 

 

Matilda, Malin, Johanna, Björn, Mikael, Andreas, Towe, Marita.

 

I måndags red vi ut alla hästar på mormorsrundan, full glädje, men kallt!!!! Det biter i kinderna!

 

I Tisdags så var Matilda här och hjälpte mig i stallet, kul! Vi red ut och hon följde med Tomas och mig när vi åkte till ridhuset och trimmade ett gäng hästar. De gick alla bra och igår var det hoppträning.

 

Vi åkte till Åskebro och tränade tillsammans med Erik. Även Rebecca och Paula var med.

 

Det var en riktigt bra övning som gick ut på att styrketräna osv. Hoppade studs på volt, trekombination och två olika serier. Jennifer som var med och hjälpte mig med hästarna filmade allt. Så förhoppningsvis kan vi lägga upp träningen här på bloggen!

 

 

Gårdagens träning!

 

Jag hoppade LUTRICIA, KASSAN, LAGANA, ACINDO, CAHLUA och CARLINA. Alla hästar gick så bra! Fick lov att nypa mig i armen flera gånger för att fatta att det var på riktigt! Att jag har så fina hästar i stallet som hela tiden utvecklas. De är i så fin form nu så jag längtar tills första tävlingen! Har valt att inte sattsa för fullt på inomhussäsongen, de stora målen ligger på utomhustävlingarna. Därför valde jag att inte åka till Grevagården eller Borås nu till helgen. Känns lite synd då hästarna är i kanonform och det är bra tävlingar. Men jag trimmar lite till här hemma :-)

 

Dagar som den igår när hästarna går så bra, gör de långa jobbiga dagarna lite enklare. Allt slit att gå upp tidigt och ut i kylan, åka till ridhus flera gånger i veckan, mocka till sent på kvällen, det vägs upp när det går så bra på träningen. Hårt jobb lönar sig i längden!

 

 

Så här glad blir jag när det går bra!!!!


Läst 25874 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
06
2012

 

När jag jobbade i Tyskland tyckte min kompis Ina att jag skulle skaffa en hund. Jag är en hundmänniska så det var inte så svårt att övertala mig!

 

I Tyskland har de djurhem där de tar hand om övergivna djur så som hundar, katter, fåglar, kaniner och marsvin.

 

Vi åkte till HAMBURG TIERSCHUTZ VEREIN för att titta efter en hund. Där fanns ca 60 hundar av alla raser nästan!

 

Jag gick runt och tittade på alla men fastnade bara för en liten gul hund som djurhemmet hade döpt till Tapsi. Hon hade bott där i fyra månader och var nio år gammal.Jag bestämde att henne skulle jag ha!

 

Hon bodde på djurhemmet för att hon hade hittats övergiven i Hamburg.

 

De var mycket noga med vem som köpte hundar där, så klart för att de vill att hundarna ska få ett bra liv! Många tror att de kan åka dit och köpa en billig hund men då finns risken att de kommer tillbaks. Så jag fick fylla i papper med många frågor om hur jag bodde, hur hunden skulle bo, om den skulle vara ensam mycket eller inte osv.

 

Bl.a undrade de varför jag ville köpa en så gammal hund? Ingen annan ville ha henne när de fick veta hur gammal hon var och djurhemmet hade bestämt sig för att avliva henne om ingen köpte henne snart....

 

Jag sa att jag tyckte att hon var så fin och ville ge henne något eller några bra sista år! De blev så glada över hur någon kunde tänka på det viset så jag fick henne nästan gratis, helt otroligt! Halsbandet och kopplet kostade mer än hunden!

 

Jag döpte om henne till LADY!

 

 

Hon följde sedan med hem till sverige och jag hade henne i fem år innan hon dog 14 år gammal. Det var en mycket speciell hund. Otroligt snäll och tillgiven, nästan som att hon visste att jag räddat hennes liv! Hon var alltid med mig och hästarna. Det enda problemet var att hon inte kunde vara ensam, då fick hon panik och skulle äta sig ut genom dörren! Så mamma och jag hade “delad vårdnad” om Lady! Det var en helt underbar hund som vi alla saknar mycket!

 

 

Det finns ett samband med de hästar som jag fött upp och som har RANTADOU som mamma. RANTADOU är för mig en riktig "hjärtehäst" och hon var med mig i Tyskland. LADY var en underbar hund. Så RANTADOU har nu fått fyra föl och alla är ston. De har fått heta LADY LOVE, LADY LOOP, LOVELY LADY och COHIBAS LADY. Efter hunden och för att det är RANTADOUS avkommor!!!


Läst 24344 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
05
2012

Kom och tänka på det här med hästkompisar. Vi har alltid haft shettisar hemma. Nu har vi PLEXUS. LUDDE och KNUBBE hette de två min syster och jag hade från att vi var små tills för något år sedan. Fick min första shettis LUDDE när han och jag var sju år, och hade honom tills han var 31 år. Vi hade även en stor häst som hette CEAZAR, mamma och pappas egen uppfödning efter CORTEZ. Han var stor CEAZAR, ca 185 cm!!! Världens snällaste häst. Hans bästis var LUDDE. Kolla den söta bilden på LUDDE och CEAZAR!

 

 

EROZ och PLEXUS är bästisar!

 


Läst 24211 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
04
2012

Så blev det vinter i alla fall, och KALLT!!!! Nu är termometern snart uppe på -20 här. Imorse var det -17 när jag fodrade.

 

Gjorde iordning sex hästar och åkte till ridhuset. De fick extra täcken på sig idag så de håller sig varma. Jag skulle hoppa LADY, EROZ, DIEGO och KASSAN. Tog även med LAGANA och CAHLUA. Hade bra hjälp av Malin och Towe i ridhuset. De skrittade fram hästarna ordentligt så de var uppmjukade innan jag red. Värmde upp ordentligt, det är viktigt när det är kallt.

 

Började med att hoppa EROZ. Gjorde en övning som uppvärmning med två studs och sedan 9,5 meter till räcke. En liten serie kan man säga. Han hoppade riktigt bra där. Sedan blev det en bana med åtta hinder. Hoppade en gång lågt och sedan höjde vi till 1 meter och hoppade ett varv till.

 

När vi hoppade första varvet och var på en distans från en oxer, tre galoppsprång till oxer, så kommer det in en liten ponny i ridhuset. Den ponnyn var svart och i EROZ ögon såg det ut som hans kompis PLEXUS!!! All koncentration försvann helt och när vi hade ett halv galoppsprång kvar till oxern tyckte EROZ att den dök upp helt plötsligt som ett berg framför honom. Han vek då av åt höger, mellan oxern och ett annat hinder, som stod lagom långt från varandra för att han skulle få plats att mellan stöden. Det fick inte mina knän...

 

Slog i det vänstra knät i oxerns stöd, och det här är riktiga trästöd, modell tyngre, inga plaststöd, tyvärr. Fy h*****e vad det gjorde ont!!! Fick lov att göra halt och andas i fem minuter, kändes som att knäskålen sprack! EROZ, han anade ingenting vad han just orsakat mig för smärta, han var som tjuren ferdinand helt upptagen att gnägga efter denna lilla ponny! Han trodde på fullt allvar att PLEXUS kommit till Rocklunda. Det är hans hagkompis och bästis!

 

När jag hade hämtat mig och konstaterat att knäskålen var kvar, så var det bara att träna vidare. EROZ hoppade bra när vi höjde banan, kul!

 

Knät fick jobba på resten av dagen och det var nog bra, det känns ok nu. Är nog bra att röra på sig om det går när man slagit i sig, så det inte stelnar till.

 

Hoppade även KASSAN, hon var underbar! Den lilla hästen passar mig som handen i handsken. Kunde rida i lätt sits med mjuk följsam hand och det bara flöt på runt banan. Kände mig som Michel Robert för en stund. Har dock en bra bit kvar till hans nivå på ridning och resultat. Fast han är ju nu 64 år och rider i världscupen. Så om jag tränar på så kanske jag också lyckas när jag blir lite äldre?!!!

 

 

DIEGO var jättefin idag. Hoppade väl i varje språng och fick hoppa lite högre också. LADY var också duktig.

 

LAGANA och CAHLUA fick konditionsgaloppera i ridhuset. Det brukar jag göra ute på grusvägarna eller på vintern i snön. Nu har vi inte tillräckligt med snö för det så vi galopperade i ridhuset. Det är ju 60*30 meter så det är ok.

 

Galopperade tio varv åt höger, skrittade ett varv. Galopperade tio varv åt vänster, skrittade ett varv. Två gånger åt varje håll, avslutade med att trava av ordentligt. Det blev totalt 80 varv för min vader i lätt sits!

 

Åkte sedan hem och åt snabb lunch och tog bilen till Hamre. Där var det payn jump idag och jag skulle hoppa EDWONDO. Han behöver komma ut på mycket träningar och tävlingar för han blir lite spänd så det här var jättebra. Hoppade 1 meter och 110. Nyttigt för honom och det blev skolrundor där jag bröt av på någon lång linje för att samla upp honom och få honom lugn och avspänd. Hoppade en del riktigt fina språng. Bra träning!

 

Nu ska jag skynda mig iväg, ska hem till Marie på tjejmiddag, ska bli trevligt!!!


Läst 23063 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
04
2012

Det var en lugn dag idag, skönt! Johanna och jag red på förmiddagen innan hon åkte till sadelmakeriet. Jag red lite till efter det. Härligt att möta dagen med soluppgång!

 

 

De hästar som hoppade igår hade vilodag idag och gick bara i hagen. Tjocka täcken på de som är klippta, det har blåst riktigt kallt här, burrrrr!!!!

 

Mockade och fixade stallet på eftermiddagen. Björn och jag tog in hästarna. Brorsan var snäll och körde ut hö på lösdriften. Jag fyllde vatten till hästarna där.

 

 

Nyfiknaste hästarna på lösdriften, "fölet" dvs COHIBAS LADY och storasyster LADY LOOP.

 

 

 

Blev en tidig kväll. Så Björn och jag åkte in till Västerås och köpte hämtmat, sushi och thaimat. Till det drack vi champagne, bara för att det är gott!!!! Väldigt skönt att bara få sjunka ner i soffan, äta gott och titta på TV. Det behövs i den hektiska veckan.

 


Läst 19953 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
03
2012

Nu är det kallt och det syns i hästarnas skägg!!!

 

 

Lutricia i ridhuset!

 

 

Kassan efter morgonens runda!

 

 

Eroz efter en kvällsritt. Vi red i månskenet så han förvandlades till vampyr!!!


Läst 20266 ggr Kommentarer KommenteraTherese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv