Therese
JAN
22
2012

 

Igår var det en helt perfekt lördag! Fodrade tidigt och gjorde klar fem hästar som skulle till ridhuset och hoppa. Johanna hjälpte mig på morgonen och släppte ut de andra hästarna innan hon åkte och jobbade på sadelmakeriet.

 

 

På väg till ridhuset.

 

Towe mötte upp mig i ridhuset och hjälpte till med hästarna. Lasta in, ut och om i lastbilen med fem hästar själv, det går inte! Så hjälptes vi åt att höja och sänka hinder också. Hästarna som var med var LAGANA, DIEGO, LUTRICIA, LADY och EROZ. Jag gjorde den övningen som finns beskriven i förra inlägget.

 

 

Towe kan hålla många hästar på en gång!

 

Började med DIEGO som fick trimmas en stund i markarbetet först, han kan bli lite bekväm. Hoppningen var riktigt fin. En trevlig häst att rida på hinder.

 

LAGANA var nästa häst och hon var otroligt lugn. Inga hopp och bus idag, alla andra gånger har hon farit i luften så fort en annan häst passerat oss. Nu var jag ensam i ridhuset fram till klockan elva, då kom Tina och red sin häst så fick jag lite sällskap.

 

LAGANA var otroligt fin. Det känns som hon har koncerverat den form hon hade innan skadan. Känns kul och jag är så otroligt glad att hon är på gång nu.

 

EROZ var tredje hästen och han var väldigt pigg! Han har så mycket energi efter vilan och känns fin och lätt. Han och LADY som jag red efter EROZ fick hoppa studs för första gången. Jag börjar inte med det på de unga hästarna förens de blir fem år. Då gör jag en enkel studs med bara tre på rad.

 

Första gången de ska igenom studsen så lägger jag ner bommarna på backen så får de skritta igenom. Sen lägger jag upp den sista bommen snett, bara den ena sidan uppe i hållaren och den andra på marken. Så galopperar jag igenom. Går det bra så lägger vi bommen i mitten snett och galopperar igenom. Går det bra så lägger vi upp den sista bommen i båda hållarna och den första snett. Efter det så lägger vi mittenbommen i båda hållarna. Går allt bra så lägger vi även upp första bommen i hållarna.

 

Båda hästarna gjorde det jättebra, inga problem! Det ska bli kul att jobba de båda nu. Kraven höjs nu när de blir fem år. Det är roligt att jobba unghästar, framstegen kommer så snabbt.

 

LUTRICIA var sista hästen och hon var riktigt fin. Hoppningen känns enkel. Hon börjar hoppa mer med ryggen och tänker själv. Markarbetet har blivit så mycket bättre. Tomas har hjälpt mig mycket med det och resultatet börjar visa sig nu. Jag är glad att ha en tränare som hjälper mig så mycket och även rider hästarna. När man ser en häst från backen kan det se ut på ett vis, när man sitter upp och rider den så kan det vara något helt annat.

 

Vi åkte hem från ridhuset vid 13:30 och jag kände mig som en sol, så glad var jag efter ridningen av dessa fem hästar.

 

Hemma igen blev det lunch och stall. Johanna, Towe och jag skrittade ut varsin häst i skogen. Det var ren avkoppling att sitta där på hästryggen bland granarna och prata om allt möjligt, Jag blev så trött bara! Strax innan sju var vi klara med allt så då var hela lördagskvällen kvar att göra något med!

 

Det blev restaurangbesök med Björn och våra kompisar Linda och Jani. Buffe på Choys Garden.

 

 

Linda är en av mina bästa vänner och vi har kännt varandra länge. Värt att notera, Linda är inte hästtjej!!!


Läst 22712 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
21
2012

 

...att göra ett inlägg om tisdagens träning, så här kommer det även om det blev sent! Vi var och trimmade sex hästar i ridhuset nu ikväll. Det var bra, de var pigga! LUTRICIA var så fantastiskt fin, ren njutning!

 

Blir nu ett foto över ridhuset så man kan se övningen. Ett framsteg i rätt riktning att visa vad vi tränar på! Nästa gång ska jag rita upp det!

 

 

På volten närmast läktaren så är det en studs med tre upphöjda bommar. Bommen i mitten försvinner på bilden, den är i solen!

 

På den ena långsidan är det en studs med fem bommar. Bommen i mitten samt de längst ut ligger på "sockerbitar" och de andra två på hinderstöd så de går att höja upp lite.

 

Längs den andra långsidan är det tre hinder, oxer, räcke, räcke. 14,5 meter på båda distanserna.

 

På båda diagonalerna står ett hinder, oxer på den ena, räcke på den andra.

 

Började med att hoppa på volten i galopp. Några gånger från båda håll. Första gångerna var bommarna lite lägre och sedan höjde vi lite.

 

När vi hoppade i vänster varv så först ett varv på volten och studsen, fortsatte sedan upp på långsidan och hoppade den långa raka studsen. Bryt av till trav på rakt spår efter. Vänd och hoppa tillbaka i höger varv genom den raka studsen för att avsluta ett varv på studsvolten.

 

Efter det hoppade vi långsidan åt båda håll och då var hindrena på ca 90 cm höjd. När det är så lågt så rider vi på fyra galoppsprång på distanserna. Hästarna får vänta på hindret och styrketräna.

 

När vi värmt upp på allt så höjde vi alla tre hinder på långsidan till 110 cm. Även hindrena på diagonalerna var 110 cm höga. Höjde även de två bommar i långa studsen som låg på stöden.

 

Av detta kan man göra flera varianter av bana. Vi hoppade först ett varv på volten i vänster varv, fortsatte upp på långa studsen. Behåll galoppen, och fortsätt genom kortsidan, sväng in på diagonalen och hoppa oxern. Samla upp hästen, in ett varv på voltstudsen i höger varv, fortsätt genom kortsidan, in på diagonalen och hoppa räcket, fortsätt i vänster varv och in på långsidan och hoppa de tre hindrena på rad, rid på tre galoppsprång mellan. Avsluta på volten i höger varv.

 

Sedan går det bra att helt enkelt vända på första banan om man vill det.

 

Gjorde denna övning med ACINDO, CARLINA och CAHLUA i tisdags. De hoppade riktigt bra. Ok, CAHLUA tar inte i när hon hoppar över hindrena, kliver bara över känns det som och leker runt. ACINDO var lite för cool på hindrena först och backade inte av först. Då ska jag bara sitta stilla och låta henne tänka själv på hindret, så hoppade hon som en peng sedan! CARLINA var fantastisk! Hon är som en liten professor, så hinderklok!

 

Nej, nu ska jag sova fem kvart i timmen, ska snart upp igen och åka och hoppträna lite igen, på några av mina andra hästar!


Läst 21520 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
20
2012

Igår var det vackert väder och sol, idag är det ännu bättre! Minus tio grader och det är ganska behagligt måste jag säga. Hästarna trivs i skogen och i hagarna idag.

 

LADY på ridtur!

 

Har hunnit rida några hästar här hemma. Skrittar ut i skogen och travar på fälten. Det är för lite snö för att kunna galoppera. Långsam trav går bra, det stärker hästarna med varierat underlag. Man kan trimma mycket i trav också.

 

CAHLUA!

Ikväll åker vi till ridhuset med sex hästar och rider så det blir en sen kväll. Imorgon åker jag och hoppar några hästar. I tisdags tränade jag CAHLUA, ACINDO och CARLINA för Tomas, det har jag glömt att skriva om. Får bli ett inlägg om det ikväll!

 

Nu ska jag rida två hästar till innan Towe kommer. Då fixar vi stallet och tar in hästarna. Packar lastbilen och åker till ridhuset.


Läst 22277 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
20
2012

Helgen den 28-29/1 har Tomas Torgersen hoppkurs.

 

Träningen är vid Stall Dingtuna Prästgård, Västerås.

 

Start kl 15 på lördagen och kl 9 på söndagen. Går bra att rida bara en av dagarna om man vill det.

 

Passa på att träna och komma igång inför tävlingssäsongen 2012!!!

 

Anmälan görs på mail till stallbacktorp@hotmail.com eller sms 070-7975888.


Läst 20026 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
19
2012

Vilket väder, underbart!!! Lagom kallt, litet snötäcke på backen och sol. Så idag rids hästarna ut! Johanna och jag har varit ut på några redan. Jag fortsätter med två till innan lunch.

 

Åker hem till Anne som ska bjuda på lunch idag, så trevligt! Sedan hem igen och rida ut några till, mocka stallet och så blir det förhoppningsvis en ganska tidig kväll.

 

Vi fick ändra våra planer idag. Hade tänkt att åka till ridhuset med hela gänget. Gick upp tidigt imorse, fodrade och gjorde klart två hästar för att åka med trailern. När jag ska öppna gångdörren så går handtaget sönder!!!! Så dörren går inte att öppna. Tur att det hände hemma innan jag lastat och inte vid ridhuset. Då hade jag inte fått ut hästarna. Det hände en gång tidigare med samma trailer, då låste en av hästana dörren inifrån!!! Slutade med att vi fick skruva loss fönstret för att knäppa loss hästarna så de kunde backa ur när vi öppnade bakluckan. För nyckeln till dörren, den fanns inte kvar....

 

Så Björn får fixa ett nytt dörrlås och laga den ikväll. Så får vi göra ett nytt försök imorgon. Blir ridhuset hela dagen och kvällen imorgon istället. Johanna och jag som hade tänkt ha en lugn fredagskväll, hästarna skulle ridas ut imorgon. Får se det som att solen skiner så det var meningen att rida ut idag!

 

Fredagskväll i ridhuset, vad är väl en bal på slottet!!!!

 

Nu ska jag ut och rida!


Läst 20610 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
18
2012

Fantastiskt roligt att Rolf-Göran Bengtsson vann Jerringpriset!!!

 

Idrottsgalan var i måndags och jag hann hem lagom tills de delade ut priset till årets kvinnliga idrottare, som vanns av simmaren Therese Alshammar. Hon är duktig, vann VM-guld på 50 meter fritt.

 

Sedan var det årets manliga idrottare, där Rolf-Göran var nominerad. Han vann inte det priset, det gick till skidåkaren Marcus Hellner. Han tog VM-guld i Holmenkollen.

 

Så var det dax för det ärofyllda Jerringpriset, som svenska folket röstar fram. Det var Rolf-Göran och Marcus Hellner kvar till sist. Med 44 % procent av rösterna så vann Roffe!!!! Härligt, stort Grattis!!!!

 

Han är så värd det priset. Så många år som han presterat på toppnivå tillsammans med sina hästar. Vann EM-guld 2011. Har vunnit många internationella grand prix segrar, leder världscupen nu och är klar för finalen, samt är världsetta!!!!

 

 

Världens bästa Roffe!!!


Läst 20185 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
18
2012

Nu ska jag skriva ett inlägg om helgen som var, har helt enkelt inte haft tid. Tar mycket av min tid till att träna och göra stallet så när jag väl kommer in på kvällen är jag så trött.

 

I alla fall, Tomas Torgersen hade hoppkurs lördag och söndag. Vi var ett trevligt gäng som tränade och hade riktigt roligt. Bra träning och övningar så vi kommer igång nu till tävlingarna om några veckor.

 

På lördagen red jag EROZ, LADY, CARLINA, DIEGO. Alla skötte sig fint.

 

LADY tycker det är lite jobbigt att sätta under sig bakbenen ordentligt och jobba. Hon blev fin och hoppade bra. EROZ var överlycklig och bockade efter hela långsidorna när vi hoppade!!! Han har aldrig bockat tidigare i sitt femåriga liv så det var en ny upplevelse på den stora hästen vill jag lova!

 

På söndagen red jag EDWONDO, TIPTON, LAGANA och LUTRICIA.

 

Gissa om lyckan var total hos både mig och LAGANA???!!! Första riktiga hoppningen på tio månader, och hästen känns så fin!

 

Söndagens övning:

 

Uppvärming i trav över fem bommar på böjda voltspåret. Bommarna var ej upphöjda. Både höger och vänster varv ca fem ggr åt båda håll.

 

Sedan galopp på volten över två upphöjda bommar med 5,5 meter mellan, ett galoppsprång. Båda varv. Vi gjorde sedan först ett varv i trav över travbommarna, fattade galopp efter och in ett varv på galoppbommarna.

 

 

Längs den ena långsidan stod en studs med fem bommar. Hoppade den en gång från varje håll. Började sedan med travbommar, galopp ett varv på bammarna och fortsatte sedan på långsidan och hoppade genom studsen, efter den samla upp hästarna och efter kortsidan vända snett igenom och hoppa en oxer som stod ganska direkt ur sväng.

 

Längs den andra långsidan hade Tomas byggt en oxer och 21 meter till ett räcke. När det var lågt red vi på sex galoppsprång lite samlat för att hästarna skulle styrketräna. När vi höjde upp till en meter red vi på fem galoppsprång.

 

Banan blev sedan vänster varv i trav över bommarna, fatta vänster galopp och ett varv över galoppbommarna på volten. Fortsäta i galopp längs långsidan och hoppa genom studsen. Följa kortsidan och svänga in snett igenom vänster varv och hoppa oxern. Samla upp hästen och byta galopp till höger vi hörnet. Sväng in på volten nu i höger varv över galoppbommarna, fortsätt i galopp och hoppa oxern och räcket på långsidan. Samla upp hästen och sväng snett igenom höger varv och hoppa ett räcke, så blev det böjt spår sex galoppsprång ner till oxern som vi nyss hoppade från andra hålet. Avsluta ett varv i trav över travbommarna.

 

 

Hoppas ni förstod min beskrivning, lovar att försöka rita den ist nästa gång!

 

Är det kul att läsa hur vi tränar, när jag beskriver övningarna eller blir det bara tråkigt?


Läst 20801 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
15
2012

Jag har haft en intensiv och riktigt bra helg. Är nu helt enkelt för trött för att orka sammanfatta den i detalj, det får bli imorgon. Så jag lånar mina egna inlägg från min facebook!

 

Lördag kväll kl 20:34:

 

-Härligt, nu är Johanna och jag äntligen färdiga, en sådär tretton timmar senare. Då har vi varit i två olika ridhus med totalt tolv hästar. Blev en snabb lunch i bilen inköpt på Shell och det obligatoriska kaffet. Alla hästar har gått suveränt bra och vi är mer än nöjda! Hopptränat några av dem för vår bästa tränare Tomas. Avslutade dagen när vi kom hem med att mocka 13 boxar och packa 39 höpåsar!

 

ps, för att inte glömma Björn som kört lastbilen och fyllt vatten till alla hästar i stallet och lösdriften. Glömde nästan bort att alla hästar har vi släppt in och ut i hagarna där emellan!

 

 

Idag kl 18:

 

Hopptränat idag igen och efter denna veckas uppstart så är jag nöjd, hästarna är i finfin form! Bäst av allt, Lagana är igång och känns bättre än vad hon någonsin gjort! Kanske är det för att jag börjar lära mig rida på riktigt?!!! Man blir aldrig fullärd, det är tjusningen med ridningen!

 

Facebook är kul, eller hur? Nej nu blir det sova, snart dax att gå upp igen...


Läst 19762 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
13
2012

 

Som jag skrev för några dagar sedan så var länstidningen här hos mig och hälsade på. Igår var reportaget med i tidningen, och Tipton och jag var på förstasidan!!! Höll på att sätta kaffet i halsen när tidningen hamnade på frukostbordet!!!

 

Det är svårt att läsa texten på bilderna så jag skrev av den, vet att flera av er som inte har tidningen skulle vilja läsa. Det handlar mycket om min stora dröm, ett eget ridhus på gården!

 

 

Närbild. Valacken Tipton har inget emot att vara med på bild, tvärtom. VLT hälsade på hemma hos Therese Nyman som driver Stall Bäcktorp utanför Hallstahammar. Allt sedan barnsben har hästar varit hennes liv. För drygt tio år sedan valde hon att starta eget stall. Nu står hon inför ett vägskäl som avgör framtiden för hennes verksamhet.

 

 

Hästarna som Therese Nyman tränar har lärt sig att aldrig tveka inför ett hinder. Men nu står hon inför ett hinder som inte ens den bästa häst klarar av.

 

Stupet kan sägas vara två miljoner kronor djupt. Så mycket kostar det att bygga ett eget ridhus. Utan eget ridhus är Therese Nyman, som driver Stall Bäcktorp strax utanför Hallstahammar hänvisad till ridhuset på Rocklunda eller ridhuset i Åskebro.

 

När det är isigt ute är det i stort sett omöjligt att träna hästarna hemma på gården. Det innebär att hästarna måste lastas in och ut och köras fram och tillbaka flera gånger i veckan.

 

-Det tar tid och är jobbigt både för mig och de andra i teamet. Jag orkar inte hålla på såhär mycket längre till.

 

-Med eget ridhus kan jag träna mer och lugnt, harmoniskt och fokuserat. Jag skulle kunna hålla träningar i större utsträckning i än idag.

 

Hemmets väggar är fulla av inramade fotografier där Therese och hästen flyger över hindren. Redan som barn visste Therese att det var hästar hon ville syssla med. Hon kunde stå i kö i nästan en timme bara för att få rida en ponny på Kolmårdens djurpark, trots att hon red dagligen hemma på sin ponny som hon fick i julklapp när hon var tio år.

Vad Therese än hittade på så fanns hästen vid hennes sida. Och så har det fortsatt. Efter gymnasiet jobbade och utbildade hon sig i Tyskland. Efter ett par år längtade hon hem och bestämde sig för att driva ett eget stall.

 

Hennes kärlek till djur och hästar är orubblig.

 

-Jag kan inte leva utan djur. När jag ser hur hästen rullar sig i spånet blir jag också glad, säger Therese som också har tre hundar hemma.

 

Oftast ringer väckarklockan sex på morgonen. Hästarna ska ha sitt första mål helst före klockan sju. Totalt 17 hästar ska ridas, utfodras och skötas om. Boxarna ska mockas och strös med spån. Därtill kommer allt det administrativa som krävs när man har ett eget företag.

 

På kvällen skriver hon på sin blogg. Inläggen läses av flera tusen.

 

Thereses pappa har finska rötter och skämtar och säger att det är den finska sisun som krävs för att orka med. Men hon får god hjälp, tillägger hon.

 

Towe, Grönros, Malin Carnestad och Johanna Jansson hjölper till ideellt i stallet. Tomas Torgersen är hennes tränare. Sambon Björn karlsson, som jobbar som IT-ansvarig på Västerås lokaltrafik, brukar ta in och ut hästarna. Han lagara maten där hemma och ser till att hästlastbilen och hästtransporten fungerar. Föräldrarna som bor i huset brevid ställer också upp när det behövs.

 

Flera av hästarna i Thereses stall har utvecklats starkt och gjort mycket bra ifrån sig. Stoet Lagana har nått ända fram till SM-final. Några av de yngre hästana är framtidslöften.

 

-En dröm vore att tävla för landslaget och rida i världscupen, säger Therese.

 

Att driva ett stall är inget hon har blivit rik av. Det krävs ett lån för att kunna bygga ett ridhus och slippa allt åkande. Ett lån som inte ar helt riskfritt.

 

-Jag måste våga ta steget och hoppa och hoppas att jag landar mjukt!


Läst 26362 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
12
2012

 

Äntligen, nu börjar vi hoppa hästarna! Alla hästar hoppar inte samma dag, vi delar upp dem lite under veckans sista dagar.

 

Denna dag har det varit fullt upp, som vanligt! Var på Rocklunda kl sju imorse med PRINSESSAN som Johanna red. Det går så bra, de är duktiga. Jag red KASSAN. Malin mötte upp oss där och vi åkte hem till stallet igen när vi var klara. Skrittade ut tre hästar långa svängen i skogen. Härligt väder, men VARMT!!!! Igår frös vi, idag var det svettigt!!!

 

 

Malin!

Efter skogsrundan gjorde Malin och jag iordning ACINDO, CAHLUA och TIPTON. De skulle till ridhuset och hoppa. Vi åkte strax efter tio och nu till Åskebros fina ridhus. Erik Bergren har sin hästar där och vi hade bestämt att träna och hoppa tillsammans Erik, Tomas och jag idag. Det är kul när man kan rida tillsammans och hjälpas åt!

 

 

Så äntligen, dax att börja hoppa, så roligt!

 

Travade över bommar på böjt spår som uppvärmning. Hoppade sedan över tre kavalettibockar på böjd linje och några enkelhinder. Hästarna var jätteglada och jag också! De känns att vara i fin form.

 

 

Hoppade igenom de hästarn och åkte sedan hemåt. Käkade lunch och ut och red en sväng i skogen igen. Lastade sedan två hästar och åkte till ridhuset I Skultuna. Jag skulle ha träning på kvällen så passade på att rida två egna hästar innan. Träningen gick bra och eleverna duktiga. Det är jättekul att hålla träning och hjälpa andra.

 

Red och hoppade sedan EDWONDO, Ulrikas häst och min gamla häst SAMBALOLEC. Stackars Therese som äger henne var magsjuk och missade träningen så då hjälpte jag henne och red SAMBA.

 

Jag kom hem igen strax efter tio så nu är jag trött och det känns som inlägget blev därefter, får bli ett bättre imorgon!


Läst 26758 ggr Kommentarer KommenteraTherese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv