Therese
APR
15
2011

 

Vilken energi man får av detta väder!!! Sol, varmt och blå himmel! Det är underbart!

 

Har ridit hästarna som känns fina. LOOPEZ levde loppan med Johanna på ryggen idag, tur att ACINDO skötte sig när de två for runt oss!

 

Unghästarna som vi håller på att rida in nu är jätteduktiga. WHOPPER som varit här ett tag nu har blivit ridhäst! Johanna travar runt på honom för fullt och snart är det dags för galopp. Det känns otroligt roligt att vi kommit så långt med honom. När han kom hit gick det inte ens att ta honom i boxen . Han hade gått på lösdrift och var inte hanterad alls. Han fick ha halsrem för att det skulle gå att fånga honom om han skulle råka få av sig grimman. ALLT var läskigt i början! Nu kommer han fram i hagen och det är bara att leda med honom till stallet och till och med rida. Han är så trevlig!

 

Jag fick en fråga förut hur vi jobbar med känsliga unghästar?

 

Vi ger dem mycket tid och jobbar dem mycket från marken och i hanteringen. Longerar i alla gångarter. Hoppar och dra i stigbyglarna. Ibland hänger vi på "Johannas stuntmen", dvs två Ikeakassar fyllda med hö som de får vänja sig med. Första gångerna får hästen stå i boxen med sadeln och höpåsarna för att vänja sig. Till slut kan vi longera i galopp med påsarna hängandes.

 

Vi hänger mycket på unghästarna. Från båda sidorna och på olika vis. Man hänger bara "Löst" först utan att ha någon fot i stigbygeln. När hästen känns lugn sätter vi foten i stigbygeln när vi hänger. Då blir det mer tyngd i sidan. Efter hand så kan man resa sig upp lite mer från gång till gång i stigbygeln. Till slut står vi upp i stygbygeln, fortfarnade med båda benen på samma sida.

 

För att vänja hästen med att man kommer svinga benet över ryggen och sätta sig i sadlen är det bra att stå på en sida först, och sträcka ut högerarmen över hästen i den rörelse som benet kommer ha sedan när man ska svinga sig över.

 

Vi klappar mycket när vi hänger och drar mycket i stigbyglarna så det låter mycket.

 

Allt handlar om att skapa förtroende hos hästen. Den måste förstå att vi inte är farliga och det vi gör ska kännas bekvämt. Om det sedan tar en vecka eller två månader innan det går att sitta upp, det avgör hästen. Det viktiga är att den som håller i hästen kan läsa av hur den tänker. Om den skulle rusa iväg måste man kunna hålla den kvar på rätt sätt.

 

Först gången vi sitter i sadeln kanske vi bara står stilla och sedan sitter av utan att skritta. WHOPPER hade vi jobbat så mycket från marken och med att hänga och klänga att det gick så bra första gången Johanna satt síg i sadeln att hon till och med kunde trava runt i longerlinan flera varv. Han hade fullt förtoende.

 

Inridning handlar inte om att komma upp i sadeln så fort som möjligt. Det är inga problem. Inridning handlar om att skapa förtroende hos hästen så den hela tiden känner sig trygg med oss. Varje dag den arbetas ska vara possitivt. Att stressa och ha för bråttom är det sämsta man kan göra.

 

Jag vill att de unghästar vi rider in ska åka hem med en bra erfarenhet. De är alla ridna i skritt, trav och galopp när de är inridna.


Läst 13299 ggr Kommentarer Kommentera

APR
13
2011

Imorgon är det redan torsdag, tiden springer iväg!

 

I måndags så var veterinär Sara här. Det var "tandläkardag"! Vi raspade och slipade tänder på åtta hästar. Några var vassa igen och en hade små hakar som fick slipas ner. CARLINA har två tänder som har växt lite snett så det blir "fickor" mellan tänderna och det samlas matrester där. Så nu får vi spola hennes mun en gång om dagen med vattenslangen för att göra rent! Om sex månader ska vi kolla henne om tänderna rätat upp sig (hon växer fortfarande) och göra rent ordentligt igen.

 

 

CARLINAS mun!

Vi besiktade även LOOKINA SB som var helt frisk på alla punkter. Longering, böjprov osv. Så nu är LOOKINA SB såld. Jag önskar nya ägarna STORT LYCKA TILL med den fina lilla hästen!

 

 

Idag har Johanna, Tomas och jag varit ut och konditionstränat några hästar. Så härligt! Grusvägen som fortsätter upp förbi oss är is och snöfri nu. Perfekt att galoppera på. Flera kilometer genom skogen. Vi kör intervaller så de får jobba på ordentligt. Vi också......det blir lite varmt med dunvästen på!

Skrittpaus

Jag hoppas att det fortsätter att vara fint väder nu. Provred ute på "savannen" idag och det är nästan torkat och fint. Förhoppningsvis kan jag köra ut alla hinder i helgen så vi kan hoppa hemma!


Läst 13680 ggr Kommentarer Kommentera

APR
12
2011

 

Igår tävlade jag vid Björklinge i Uppsala. Hade med sex hästar, mamma och Björn. Det är roligt när mamma följer med på tävling!

 

Hästarna var helt vilda och galna på framridningen och framhoppningen som var utomhus. Det tyckte hästarna var skoj, inte jag som hade fullt upp att hålla mig kvar och försökte få hästarna att focusera så gott det gick! Efter 120 klassen var jag helt slut!

 

LOOPEZ, TIPTON och ACINDO de var vildaste i gänget. LOOPEZ hon hoppar och far och ska till kompisarna vid lastbilen. ACINDO och TIPTON de ska slänga sig åt höger och vänster för allt och alla...

 

Väl inne på banan som var inne i ridhuset så skötte sig alla hästar jättebra!

 

TIPTON hade ett nedslag i omhoppningen i 110 klassen och ett nedslag i 120 klassen. Bra rundor!

 

LOOPEZ hade ett nedslag i 110 som räckte till unghästrosett! Sedan fick hon debutera 120! Hon hoppade superfint! Det blev två nedslag, tog bakbommen på hinder nr sex och sedan insprånget i kombinationen. Allt annat kanon, det finns hopp i den stora hästen!

 

GINA gjorde sitt jobb i 120 klassen men inte jag. Tror jag mest åkte med och andades ut efter de andra vilda hästarnas framfart på framhoppningen. Så satt jag upp på GINA och slappnade av. Red lite tamt och då hoppade hon så och petade två bommar. Till 130 klassen skärpte jag till mig och red riktigt bra och då hoppade GINA strålande-FELFRITT!!!

 

CAHLUA hoppade i div 1 laget och var felfri, jättebra runda. Även rundan i 130 var bra fast det blev två riktiga petriv.

 

 

Den nya hästen LEO MINOR som jag har till försäljning gick bra. Första tävlingen och vi hade ett nedslag i 130, på första hindret. Bra runda annars. Han är trevlig LEO.

 

ACINDO var som sagt skövild ute men riktigt bra inne. I omhoppningen i 120 hade vi två nedslag, jag vände upp för snävt så det tar jag på mig. I 130 klassen var det superbra och felfritt, kom på femte plats!!! ACINDOS fjärde felfria runda med pris i 130 på fem starter i år!!!

 

Det blev en lång tävlingsdag. Åkte kl sex på morgonen och kom hem kl 20. Då var det skönt att Towe hade fixat stallet klart här hemma! Tack! Mamma hjälpte mig att ta hand om hästarna. Byta täcken och jag lindade alla hästarnas ben.

 

 

När vi var färdiga hoppade vi in i bilen och åkte till Lustigkullagrillen, måste fira en bra dag med lite mat!

 

Tack till Helene, Katrin, Mariana, Jennifer och Malin för er hjälp på tävlingen! Utan er hade vi fått det stressigt när det var mycket att göra! STORT TACK!


Läst 15515 ggr Kommentarer Kommentera

APR
10
2011

 

Jag är jätteglad och tacksam att MOUNTAIN HORSE vill sponsra mig!

 

De har jättefina ridkläder, hjälmar, stövlar, skor, chaps mm. Det betyder mycket för mig i min satsning med hästarna.

 

Ni kan gå in på deras hemsida www.mountainhorse.se för att se och läsa mer om deras produkter!

 


Läst 14597 ggr Kommentarer Kommentera

APR
07
2011

 

Idag har jag hopptränat sex hästar för Tomas. De har ALLA hoppat kanonfint! Jag som tyckte att hästarna redan kändes så fina och inte trodde att det kunde bli bättre, så hoppar de flera snäpp bättre idag!

 

Träningen idag var uppvärmning i markarbetet med fortsättning på det som vi gjorde igår. Framåt med stöd på båda tyglarna, inget fix-trix! Hoppade sedan fram på olika enkelhinder. Efter framhoppningen så var det banhoppning. Lång bana med femton hinder, två kombinationer. Hoppade först ett varv ganska lågt och sedan höjde vi och hoppade banan igen. Focus på rytmen, galoppen, vägarna efter hindren, sits, position osv.

 

CAHLUA och LOOPEZ var makalöst fina idag. De gjorde inte ett dåligt språng av alla vi hoppade. Jag hade kvar känslan från igår när jag red. Det kändes som att jag bara kunde fortsätta rida CAHLUA idag från där jag slutade igår! LOOPEZ som bara är fem år hoppade bara ett varv på banan. Hon var så duktig.

 

LEO är jätterolig att rida och hoppa, den gamla räven. ACINDO och GINA kändes löjligt enkla att rida idag och så mjuka i kroppen och i hoppningen.

 

TIPTON var lite okoncentrerad i början. Han fick hoppa banan två varv, med ett travarbete där emellan för att koppla av. Andra varvet, då hoppade han riktigt fint. Han är så rolig den hästen. Vi brukar beskriva honom som den kaxiga skolpojken som sitter längst bak i klassrummet och kastar sudd på de andra eleverna. Han behöver några tillsägelser innan han börjar lyssna helt på fröken!

 

Tack Tomas för superbra träning! Jag känner att jag utvecklats väldigt mycket i min ridning nu under de här månaderna och hästarna också! Det är roligt att träna när det ger resultat.

 

På em red Johanna och jag ut på LUTRICIA och CARLINA. Vi fortsatte uppför våran grusväg i hopp om att det skulle gå att konditionsgaloppera efter vägbommen. Det gjorde det! Så idag var premiär för långa konditionspasset förbi bommen, härligt!!! LUTRICIA tyckte det var så roligt så hon bockade en gång! Det händer aldrig annars, hon är så snäll den hästen! Tror hon har bockat fem gånger med mig på alla år.

 

Issa kom senare idag så då red vi några hästar till. Björn och jag har hunnit med att städa i trädgården och runt stallet också. Till och med planterat några penseer!

 

Tyvärr går det inte att få över bilderna från min telefon så ni får nöja er med all text så länge!


Läst 15422 ggr Kommentarer Kommentera

APR
06
2011

 

Ibland får man sig en AHA-upplevelse. Jag hade en sådan idag i ridhuset tillsammans med CAHLUA. Hon gick så fantastiskt fint!

 

Vi lastade in ett gäng hästar och åkte till ridhuset och trimmade dressyr. Hästarna fick en riktig genomkörare och de gick fint. CAHLUA var som sagt "outstanding" idag! Hon har aldrig känts så fin och avslappnad. Tog stöd på båda tyglarna i alla gångarter och jobbade på avslappnat framåt hela tiden genom kroppen. Jag red henne bara framåt till bettet i början och lät henne hitta stödet. Började inte fixa och trixa utan red på. Det låter så enkelt och det ska det vara med ridningen.

 

Tomas har ju varit i Tyskland hos både Marcus Ehning och Ludger Beerbaum. Det är intressant att höra hur de tränade och hur de red sina hästar. Så försökte jag rida så idag och WOW!!!

 

Imorgon åker vi iväg igen så nu ska jag fånga känslan och rida på framåt!


Läst 16811 ggr Kommentarer Kommentera

APR
04
2011

 

Idag hade jag sovmorgon! Snälla Björn fodrade hästarna innan han åkte till jobbet så jag skulle få sova lite längre nu när jag är sjuk. Snäll sambo jag har!

 

Har blivit lite bättre men halsen är fortfarande inte bra och kranen rinner av och till...

 

På förmiddagen var vi en sväng till Koko med LUTRICIA för att han skulle känna igenom henne. Hon var fin i kroppen så det känns bra!

 

Tomas och jag red ut några hästar i det fina vädret. Solen tittade fram lagom tills vi skulle ut, härligt!

 

Hoppas nu att det blir sol och blåst så all lera torkar upp. Nu är det INTE ROLIGT att släppa ut och ta in hästarna från hagarna. Man får klä på sig överdragskläder så man nästan ser ut som att man tagit på sig en grodmansdräkt! När alla hästar var utsläppta idag på fm kände jag mig lika smutsig som en träskråtta! Det var bara att gå hem och byta alla kläder! Det är verkligen kontrast till när man rider in på en tävlingsbana i fina kläder och på välputsad häst...

 

Den som jobbar hårdast på gården dessa dagar, det är vattenslangen! Hästarna får benen avspolade både efter ridning och när de kommer in från hagen.

 

Jag lovar, jag ska aldrig mer klaga på vintern när det är kallt och mycket snö, då är i alla fall allt rent!


Läst 17042 ggr Kommentarer Kommentera

APR
03
2011

 

Mina hästar har varit så duktiga och snälla idag! De kanske känner på sig att jag är lite krasslig?

 

Vi åkte till ridhuset och hopptränade CARLINA, LOOPEZ, LEO, GEORGE, AMOORINA och LOOKINA.

 

LEO är en ny häst som kommit till mitt stall. Han är 14 år och här för tävling och försäljning. Han har tävlat upp till 150 klasser. Riktigt trevlig häst, en gentleman som kommer bli en perfekt läromästare till den som köper honom.

 

Lilla fyraåringen GEORGE var jätteduktig. Pigg och framåt, vill göra rätt när han ska hoppa, kul!

 

De äldre hästarna fick hoppa en lång bana, alla gjorde det kanonbra! Som sagt, de kände nog på sig att jag inte var frisk så de hjälpte till genom att gå som klockor! Tomas hjälpte mig och värmde upp hästarna så jag kunde spara lite på mina kraffter, de få som jag har just för tillfället! Det västa är att jag har så ont i halsen, så jag pratar inte så mycket, kanske skönt för alla runt omkring??!!!!

 

På em åkte vi till Hultet och löshoppade. Idag hade jag med RETZINA och LORD LOOP. Båda två var duktiga.

 

Nu ska jag ärligt talat gå och sova så jag blir frisk till imorgon.


Läst 14312 ggr Kommentarer Kommentera

APR
03
2011

 

...det var ett aprilskämt!!!!

 

Det är ju jätteroligt och jag tycker det är kul att träffa människor som läser bloggen och kommer fram och säger att de uppskattar den! Tack! Det gör det hela ännu roligare så klart! Även era kommentarer uppskattar jag!

 

Det som är mindre roligt är att jag är dunderförkyld! Fy och usch! Allt tar längre tid och dagen blir till natt känns det som innan allt är färdigt med hästarna. Towe och jag är själva i helgen.

 

Som tur är kom Tomas och red idag-Tack! Han har varit på tränarutbildnings resa till Tyskland och besökt både Marcus Ehning och Ludger Beerbaum. Så nu kommer jag bli riktigt grillad när jag ska träna!

 

Idag och veckan som varit har vi ridit hästarna på grusvägarna och trimmat eller skrittat ut på lång skogspromenad. Det är bra för hästarna att få koppla av. Femåringarna är mindre roliga att rida på nu. De är helt vilda! Förmodligen lite trottsålder och vårkänslor på en och samma gång...Det är bara att hålla i sig kan jag lova!

 

Imorgon är det träning för Tomas med några hästar på fm-lunch. Löshoppning på em, så det är full fart!

 

 

 

Tomas och jag med ARCHI, när han hade kvalat till finalen på Flyinge!

 


Läst 17112 ggr Kommentarer Kommentera

APR
01
2011

 

Nu har jag bestämt mig för att sluta blogga. Det tar så mycket tid. Jag hinner inte och då känns det inte roligt. Om jag ska göra något ska det vara till 150 %.

Jag hoppas ni har uppskattat min blogg och det jag skrivit!

 


Läst 13878 ggr Kommentarer KommenteraTherese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv