Therese
FEB
18
2011

 

Idag var det dax för treåringarna LORD LOOP och LADY LOOP att följa med ut i skogen på tur! Inridningen har gått otroligt bra! Johanna tycker att det är så roligt med de här två hästarna. Hon har följt dem båda sedan de föddes för snart tre år sedan. Det är speciellt att var med på hela resan från föl till första ridturen!

 

Att rida ut på de nyinridna unghästarna är nyttigt. De lär sig styrningen samt "start och stopp" naturligt när de följer en äldre häst runt i skogen på stigarna.

 

 

 

 

Johanna och LORD.

 

 

 

Johanna och LADY!

 

 

 

CAHLUA och jag är "draghjälp" till LORD.


Läst 13778 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
18
2011

 

JOHANNA fyller år! Stort GRATTIS på din födelsedag!!!

 

Alla hästar hade vilodag idag. Då hade vi tid att jobba med våra treåringar LORD LOOP SB och LADY LOOP SB.

 

Det var exakt en månad sedan vi jobbade dem sist. Eftersom de var så snälla har vi inte haft panik med dem. Idag var de lika snälla och lugna som sist. Man kan tro att vi jobbat med båda två varje dag i en månad, men det har vi inte.

 

Johanna kunde sitta upp på båda två utan problem. Det gick så bra så jag "klippte navelsträngen", dvs longerlinan, så red hon lös på dem. Hon travade och red själv tillbaka till stallet och kunde sitta av. Mamma kom och gick genom trädgården och trodde vi skojade när vi berättade hur bra det går!

 

 

Johanna travar på LORD!

 

 

LADY LOOP SB, även kallad Humlan! e: Looping, Rastell-Tamburin.

 

 

 

LORD LOOP SB. e: Looping-Cortuz-Cortez. 

 

 

Det var en riktigt bra födelsedag för Johanna!!!!  


Läst 13761 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
17
2011

 

Igår började min dag riktigt segt. Hade tillbringat en del av natten i badrummet, kramandes toastolen....Måste varit något jag ätit som gjorde så att min kropp slog totalt bakut! Inte kul...

 

Stackars Tomas har också varit jättedålig. Det jag åkte på var inget i jämförelse med hur dåligt han mått. Matförgifting och utslagen i två dagar!

 

Jag hade tur att Issa morgon fodrade igår och Johanna kom också tidigt till stallet. Då hann jag återhämta mig lite innan det var dax för ridning.

 

 

Vi red mormors-rundan på åtta hästar. Låter som vi bara rider ut och det gör vi också! Fast det är riktigt bra träning för hästarna. På fälten galopperar de i snön och tränar styrka och kondition. På vägarna travar och skrittar vi. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan göra. Vi rider mycket öppna, sluta, skänkelvikning, tempoväxlingar. Hästarna får träna rakriktning och framåtbjudning. Det blir ridning på varierat underlag och det stärker hästarna. Så får man väldigt glada hästar!!!

 

Igår eftermiddag när stallet var klart. Alla hästar fodrade och inne från hagarna så lastade vi fyra hästar och åkte till ridhuset.

 

LAGANA, LUTRICIA, CARLINA och LOOPEZ skulle hoppa.

 

 

LAGANA

Jag började med min stjärna LAGANA. Hon var otroligt fin. Lugn och hoppade bra språng. Det känns som hon inte gjort annat sista halvåret. Det är underbart att hoppa den hästen, total lycka!! Jag är så glad!

 

Synd att bilden är så mörk, man ser inte LAGANAS och min glädje som lyser om oss!!!

LUTRICIA stod näst på tur. Jag hoppade bana med henne. Det stod massor av hinder i ridhuset så det gick att göra banan på flera sätt. Något som var bra var tre hinder på långsidan. Räcke, oxer, räcke med tre galoppsprång mellan alla. (13,5 meter) Perfekt att träna det avståndet tycker jag, det kommer på tävling ibland så det gäller att ha koll på rytmen.

 

Jag focuserade på att ha en jämn rytm och hålla galoppen. Att skapa den galopp som jag vill ha vid avsprångspunkten redan på kortsidan. Så när jag vänder upp mot hindret ska jag bara kunna sitta stilla och vänta in avsprångspunkten. Inte trycka på de två sista galoppsprången. Inte ta i tyglarna och bromsa upp, lägga in ett språng till. Nej, helt enkelt rida jämnt! Fungerade fint efter ett varv.

 

En ryttare som är väldigt duktig på det av våra elitryttare det är Svante Johansson. Studera honom, se och lär!

 

 

Efter de två äldre var det mina femåringar CARLINA och LOOPEZ som skulle hoppa.

 

CARLINA var duktig. Inte alls lika spänd som sist hon hoppade. Nu är hon inne i en växtperiod så vi tar det ganska så lugnt med henne. Inte stressa fram utan låta henne ta den tid hon behöver för att utvecklas.

 

LOOPEZ var fin som alltid. Väldigt pigg och framåt, nästan för framåt ibland. Det är härligt att sitta på hästar som så tydligt visar vad de tycker om hoppning, bara glädje! Båda två hoppade också banan med alla tittiga hinder. 


Läst 15747 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
15
2011

TILLFÄLLIGT OUTLET PARTI

FÖR RYTTARE & HÄST!

50% RABATT

MÄRKESVAROR !

PIKEUR, WEATHERBEETA m.fl

19 Februari

FRÅN 10:00 VID BUTIKEN


Läst 16783 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
14
2011

 

Igår var det tävling i Örebro.

 

Det var första tävlingen för mig med TIPTON och SAN DIEGO. Båda två fick hoppa 110 klassen. Det gick riktigt bra. TIPTON var felfri och placerad. SAN DIEGO rev sista hindret i omhoppningen. Jättetrevliga hästar båda två!

 

ACINDO och CAHLUA gick 120 klassen. Båda felfria! ACINDO kom fyra och CAHLUA nia. ACINDO har nu gjort tre starter i år i 120-130-120, felfri och placerad i alla!

 

AMOORINA hade en mindra lyckad dag och rev tyvärr några bommar. Bättre lycka nästa gång!

 

När jag red GINA I 120 klassen tappade jag helt fokus och glömde banan....så vi hoppade bara tre hinder. Så jag efteranmälde henne till 125 klassen. Red då med superfocus och rundan blev riktigt bra. Ett pet, annars helt klockrent, vilken fin häst!

 

Tack Björn, Tomas, Issa och Towe för er hjälp på tävlingen! Ni är guld för mig!!!

 

Idag blev det en lite lugnare dag. Bara sex hästar att rida. Johanna red två, Issa en och jag tre. Vi red ut i det kalla med härliga vädret.

 

Nu när det är så kallt igen så har vår spånhög frusit ihop. Så jag åkte och köpte spånbalar till alla boxarna på em. Nu är det fint i alla boxar. Vi passade på att kalka bäddarna innan det nya spånet fylldes på. Det gäller att sköta bäddarna.


Läst 13103 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
12
2011

 

Imorgon är det tävling igen! Åker till Örebro med SAN DIEGO, TIPTON, CAHLUA, AMOORINA, ACINDO och GINA.

 

Idag har alla hästar ridits här hemma i det vackra vädret. Strålande sol och nysnö! Alla känns fina, pigga och glada!

 

LUTRICIA sparade jag till sist och red på kvällen när det blivit mörkt. Jag tycker att det är så härligt att rida i månskenet, det är kallt och snön knarrar under hovarna. Massor av snö på fälten att galoppera fram i och månen gör skuggor av oss! Då rensar jag min hjärna och fyller ny energi!

 

Klippte AMOORINA nu ikväll så hon är fin till tävlingen. Det var mycket päls som föll till golvet, skulle gå att fylla ett täcke med...Hon var jätteduktig att klippa. Brukar vara så spänd att Towe får hålla henne. Idag kunde jag klippa utan hjälp och fick till och med klippa huvudet, så nu är det en häst och inte ett virvelmarsvin!

 

RASMUS har åkt hem idag och jag hoppas det går bra för Lallo att rida honom på hemmaplan. Jag håller tummar och tår!

 


Läst 14291 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
12
2011

 

Åh så härligt att det är strålande sol idag!!! Energin fylls på! Massor av snö har vi fått och det är vackert ute nu. Igår var det mindra vackert med snöstorm hela dagen. Då är det tur att vi har våran långa fina skogsrunda. Det är lä i skogen. Så alla hästar fick gå där igår, det blev några rundor! De två sista hästarna red Issa och jag vid halv sex på kvällen och då var det månsken. Underbart! Kändes nästan exotiskt!

 

 

Efter ridningen skulle jag avrunda dagen med att köra ut hö på lösdrifterna. När jag kommer halvvägs till logen så visar det sig att grannen kört fast i snön med sin bil. Jag ringer honom och erbjuder min hjälp.

 

Grannen: Tack, men nej jag kan skotta loss bilen imorgon och köra bort snön med min lilla plog.

 

Jag: Jag har startat traktorn nu så jag drar loss dig.

 

Grannen: Nej, det sitter fast, det är fullt med snö i hjulhusen och jag kan inte backa tillbaka till stora vägen, det är för mycket snö.

 

Jag: DU, jag kommer med stortraktorn nu och drar upp dig till vägen, så sätt fart och ta dig ut till bilen, mina hästar ska ha mat!

 

Grannen: ok, visst...

 

Så jag backar upp med traktorn, har med mig stroppar som vi sätter fast hans bil i och så drar jag upp hans bil så lugnt och fint till stora vägen. Sen tar jag och röjer hela vägen och hans gårdsplan. Det var sjukt mycket snö så jag undrarde för en sekund vad jag gett mig in på!!!

 

Snyggt plogat blev det måste jag säga och när jag är klar stannar jag till vid grannen och hans bil.

 

Jag: Nu ska du nog kunna kör hem utan problem, så kan du ta sovmorgon imorgon!

 

Granne: Jävlar, du kör ju fan traktor som en hel karl!!! Röjer snö och allt! Jag trodde inte att du körde traktor! Tack för hjälpen!

 

Jag säger bara en sak: GIRLPOWER!!!!!!!

 


Läst 13921 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
10
2011

 

Planen idag var att åka på payn jump till Strömsholm. Men så kom det ner miljoner små vita snöflingor...så vi beslutade oss för att stanna hemma. Inte värt risken att åka av vägen med hästarna på oplogade vägar. Det blev en film och pizzakväll hemma istället!

 

Vi red även mormorsrundan idag med några hästar. Skidglasögon hade inte varit helt fel...snön som kom ner kändes som nålar i ögonen när man galopperade. Vissa dagar hade det varit fint med ett kontorsjobb!

 

 

Igår var vi till ridhuset med ett gäng hästar. Eva och Helene kom och hälsade på och ville se lite träning. Tomas tömkörde CAHLUA och DIEGO. Issa red LOOPEZ. Jag trimmade dressyr på LUTRICIA.

 

Jag hoppade AMOORINA och det gick strålande bra!!! Den hästen hade jag kört fast med lite, kändes som vi stod i en återvändsgränd och inte kom ut. Med Tomas hjälp har jag nu hittat knapparna och det går så mycket bättre!

 

LAGANA fick också hoppa igår, för första gången på fyra månader!!! Jag behöver väl knappast berätta att både hon och jag var lyckliga! Det kändes underbart!

 

 

LAGANA hoppar!!!!

 

LAGANA!

 

 

Gudrun från Strömsholm sadelmakeri var här i tisdags och hade sadelprovning på alla hästarna. Vi har fem sadlar som vi använder på hästarna. Nu provade Gudrun ut dem och så har vi nu en lista med alla hästarna och vilka sadlar som ligger bäst på varje häst. Jag tycker det är jätteviktigt!

 

Till min förvåning så passade min gamla Passier sadel på tretton av hästarna!!! En riktig gammal goding med andra ord!

 


Läst 14290 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
10
2011

 

I måndags blev det skogen för de flesta hästarna. Igår mormors-rundan i det härliga vädret. Här kommer lite bilder...

 

AMOORINA och ISSA

 

Dax för galopp över fältet...

ISSA och LOOPEZ i full galopp!


Läst 13814 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
07
2011

 

Idag var jag i Högbo och tävlade, äntligen börjar det!

 

Hade med fyra hästar- LUTRICIA, GINA, ACINDO SB och CAHLUA.

 

Fick ett fint kvitto på att de är i fin form redan nu i februari. Gjorde sju starter och hade fyra placeringar med hem!

 

Först hoppade GINA felfritt i 120 klassen som var en a:0. Även ACINDO var felfri och båda blev placerade. CAHLUA var överlycklig att få tävla och hoppade fint men det var som att dra igång en trumvirvel i svängen till hinder nr fyra som var en kombination. Hon var så glad så hon bara "trummade" genom svängen och det blev orytmiskt, så jag bröt av innan anridningen och gjorde en volt och fick en mer sansad häst och hoppade sedan vidare banan felfritt. En volt blir dock fyra fel och lite tidsfel.

 

I 130 klassen hade jag alla fyra hästarna till start. ALLA hoppade felfritt i grundomgången och gick till omhoppningen. Där hade LUTRICIA två nedslag. CAHLUA ett nedslag som jag tar på mig för jag tog en liten förhållning för mycket in i kombinationen så hon rev bakbommen på utsprånget. Hon hoppade fantastiskt! När hon tar av från backen så bara smäller det till i sanden!

 

ACINDO och GINA var suveräna och hoppade felfritt igen!

 

GINA var snabbast av dem och kom trea, ACINDO blev femma!!! Härlig start på säsongen!

 

 

Issa, Björn och jag slog knut på oss för att hinna med starterna i 130 klassen. Det var trettio starter och jag hade då GINA som nr fyra, sedan var det fem starter till CAHLUA, tio till ACINDO och sju till LUTRICIA...

 

Vi gjorde hästarna klara och tog med oss alla ner till framridningsridhuset, fanns inte på kartan att hinna till lastbilen och byta hästar. Jag red, Björn hjälpte till på framhoppningen och Issa stod utanför med tre hästar....tur att de är snälla! Damen vid insläppet var också snäll och höll en häst när det behövdes!

 

Dessutom skulle CAHLUA och ACINDO ha samma sadel, CAHLUA och LUTRICIA samma martingal och tyglar, GINA och ACINDO samma martingal... (borde försöka skaffa en sponsor som kan sponsra med mer utrustning till hästarna, det går åt en del!)

 

 

Issa leder GINA och CAHLUA, jag skrittar LUTRICIA och Björn leder ACINDO. Hästarna fick skritta av ordentligt efter 130 klassen och vi blev ensamma kvar i ridhuset. Jag tycker det är viktigt att de får varva ner en stund och inte bara hoppa upp i lastbilen efter en hård ansträngning. De fick även hö att mumsa på under tiden vi gjorde klart för avfärd hemåt.

 

Tävlingen i Högbo var bra. Två stora ridhus så det gick att värma upp ordentligt. Banbyggaren Tomas Lennholm var en ny bekantskap för mig när det gäller att rida på hans banor. Riktigt bra byggt! Rytmiskt och genomtänkt. En fjäder i hatten till honom!

 

Björn har filmat alla rundor idag så jag hoppas kunna lägga ut dem på bloggen om någon vill se????

 

På tal om film så när vi åkt hemifrån och kommit tre minuter mot Högbo kommer Björn på att han glömt både kameran och vägbeskrivningen hemma. Det var bara att ta en sväng runt på "grannens" gård och hämta grejerna. Tur var väl det för vi lyckades köra fel fast vi hade vägbeskrivningen, och det när vi nästan var framme! Så vi kommer till tävlingen med andan i halsen, jag tror att vi är sena. Kom dit kl 12:30. Det visade sig att det inte gått så snabbt med de två första klasserna så min 120 klass startade 14:45...sista klassen 18:10. När vi väl var klara och åkte hemåt var kl 20:30, så vi svängde in här hemma runt kl 23...tretton timmar efter att vi åkte hemifrån!


Läst 16362 ggr Kommentarer KommenteraTherese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv