Therese
OKT
15
2010

I förrgår var jag till Pether Markne och tränade med ARCHI och ACINDO SB. De två ska gå breeders nästa vecka så det här var sista hoppträningen inför det stora allvaret! Vi hoppade bana som innehöll det mesta. Kombination, "dogleg" osv. ARCHI var duktig. Han är bara fyra år men börjar bli mer världsvan än de flesta hästar i hans ålder, så han var hur cool som helst och skötte sig riktigt bra. Fick flera bra tips och råd av Pether.

ARCHI in action!

ACINDO SB var också bra. Lite springig i början och ville gärna åka lite snålskjuts i min hand runt banan istället för att bära sig själv på bakbenen. Då tyckte jag själv att min ridning blev lite sämre. Pether sa åt mig att tänka på att utnyttja transportsträckorna och verkligen rida henne, inte bara "åka med". Så när vi skrittat en stund medans de andra hoppade fick vi ta banan igen och vilken förbättring det blev! Hon hoppade superbra!

Rolig träning var det som även Pernilla och Skywalker var med på , samt Ann Liwing och Helene Persson. Det är kul att åka hem till Pether och träna för det är oftast många andra duktiga ryttare där som jag kan passa på att studera när vi tränar, det lär jag mig mycket på!

Pernilla och Skywalker,de ska också till Breeders.

ACINDO SB


Läst 19266 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
15
2010

Stanna upp en stund, njut av dagen och det du har, dina nära och kära! För det är vad som betyder mest av allt här i världen. Det glömmer man så lätt i dagens stress och strävan efter att vilja ha mer och bättre av det vi redan har. Njut av solens strålar och den blåa himmlen, klaga inte på att det samtidigt blåser lite kallt. Stanna upp en sekund längre och säg ett vänligt ord eller ge en extra kram, för det kan vara försent i nästa stund!

Igår var en tragisk dag då Fredrik Wahlert avled. Från att ena sekunden vara frisk, glad och pigg och rida ett träningspass på Strömsholm med sina kollegor, till att nästa sekund så slutade hjärtat slå, ofattbart, en så ung människa!

Jag tänker på Fredriks familj och lider med er i er stora sorg. Jag minns honom som en person som alltid var glad och omtänksam.


Läst 16454 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
12
2010

En sak som jag tycker att man ska vara noga med är att kolla hästarnas tänder. På de äldre hästarna minst en gång om året, en del hästar får man kolla oftare. LAGANA tex måste raspas en gång i halvåret. Unghästar är det bra att kolla så de inte har vargtänder osv. Idag var veterinär SARA WALLGREN här och fixade LOOKINAS tänder. Vi har kännt när vi ridit henne sista veckan att hon inte tagit stöd på bettet och vill bara springa med huvudet rätt upp gillar inte tygeltagen., Det första jag kollar då på en ung häst som hon ( fýra år) är tänderna innan jag sätter mig och ska rida till hästen. Oftast när det kommer så snabbt att de ändrar sig i ridningen och inte vill ha kontakt med handen så är det tänderna. Så var det med LOOKINA. Ordentligt vass och hon hade sår på insidan av kinden högt upp bak i munnen. Skönt ändå att det var "svaret på problemet" så Sara kunde raspa till hennes tänder. Nu har hon "mjuka" tandkanter igen!

Munstegen är på så att hästens mun är öppen hela tiden. Annars skulle det aldrig gå att raspa tänderna, tur att det finns hjälpmedel!

Närbild av LOOKINAS mun!

Man ser här på bilden såret långt upp på kinden


Läst 26401 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
12
2010

Slutade dagen i stallet med att vara barnvakt år William och Filip. Vad gör jag om jag måste fodra hästarna och putsa grejer samtidigt som jag ska ha pojkarna? JO, på med kläder och tar med dem ut till stallet! Kan tillägga att de protesterar inte! Det är ju så kul att ge hästarna musli, hö och fjön (havre)

Gulligast idag var William som sa till mig när vi går hand i hand ut till lilla stallet: Moster, jag tycker det här är roligt! Jaha, tycker du, sa jag. William: Nej jag tycker att det är jätteroligt!

William är duktig och hjälper mig att skopa upp kli och salt i hästarnas betforhinkar!

Började dagen med att åka till Sundbyholm (travbanan) och equiterapeuten Kauko Loumala med LAGANA. Eftersom veterinären undersökte henne på tävlingen och kände en ömhet bakpå knät och misstänkte en blödning pga islag så ville jag åka med henne till Kauko. Han sa samma sak, en blödning på karpaltunneln pga slag. Är tydligen väldigt vanligt bland travhästar. Ska inte vara så allvarligt, bara man är påt i tid som vi är nu.

Det känns lite tråkigt men som Svante Johansson sagt, det är inte en fråga "om en svårklasshäst skadar sig någon gång, det är en fråga om när", han om någon borde veta vad han talar om med hans otur i år med hans fina hästar som haft småskador pga otur. Så känns det i LAGANAS fall också, otur!

På vägen hem så var det totalstopp på motorvägen. Vi blev ståendes där i 50 minuter. Efter ett tag börjar man lessna att sitta i bilen helt still på E-20 utan att veta vad som hänt, varför vi står stilla? Så jag och flera andra kliver ur bilen och går runt och frågar de andra om någon vet vad som hänt längre fram? Det var tydligen en lastbil som havererat och måste bärjas bort. Det roliga i det hela var att jag träffade min gamla tränare Astrid som jag red för i början på ponny! Så vi hade en trevlig pratstund på motorvägen utanför Eskilstuna! Överallt träffar jag folk att prata med, kul!

Det var härligt att rida i det fina höstvädret idag, här LAGANA som ska skrittas nu ett tag.


Läst 21497 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10
2010

Lugn söndag blir det idag, kan behövas efter den här veckan! Tack Towe och Matilda för att jag fick sovmorgon idag!

Tjejerna har fixat stallet och ridit lite. Matilda och jag ska nu ut och skritta en sväng i det fina höstvädret på LAGANA och LUTRICIA. Sedan blir det att fixa lite hagar och lasta in 90 säckar musli som Björn från Gurresta varit här och levererat. Min Björn ska skruva på lastbilen och byta vatten pump på "gamla Bettan", så hon blir som ny igen inför den långa resan ner till Flyinge.

Igår tävlade jag på Strömsholm. LAGANA skulle gå 150 klassen, kval till Grand Prix. Hon kändes lite stressad på framhoppningen och även inne på banan. Spelade ingen roll hur jag gjorde, så hoppade hon inte så bra som hon kan. Hon hoppade inte riktigt upp i sprången och genom kroppen, kändes mest stressad. Rev tre hinder i början så då valde jag att gå ut. Vill inte riskera att hoppa vidare när hon inte kändes ok. Gick till veterinären och fick min farhåga bekräftad. Hon var lite ojämn och lite öm på baksidan av knät, i underkant. Förmodligen slog hon på sig på framhoppningen. Tur att jag känner min häst så jag avbröt ritten. Nu får hon ta det lugnt ett tag min stjärna.

ACINDO SB fick debutera 135, bra inför Breeders. Hon var superfin!!! Kändes jättebra. Bara det att hon nästan hoppade för bra så hon tappade lite fart i språnget på två hinder som hon rev bakbommarna på. Jag är verkligen jättenöjd, det kändes som en felfri ritt! LUTRICIA gick samma klass och kändes också jättefin, men nog fasiken ska två bommar petas ner, så synd! GRRRRRRR! Hon är så trygg att hoppad på LUTRICIA, ger en fin känsla för min ridning.

Såg nyss VM-finalen i hoppning på tvn. De fyra bästa ryttarna gjorde upp i finalen, där alla rider varandras hästar, samma bana. Vilka hästar och vilka ryttare! Bästa häst blev HICKSTEAD, som var felfri med alla fyra ryttarna och han var även felfri i alla fem klasser som ledde till finalen. Undrar vad en sådan häst kostar?????

Världsmästare blev Philippe Le Jeune från belgien. En riktig hästkarl och värdig mästartiteln. Han red alla hästar så otroligt bra. Man såg att han anpassade sig till hästarna. Han har ridit i det belgiska landslaget sedan 1980, men aldrig vunnit något stort, så det var dags! Han rider visst hästar åt hästägare och när de blir riktigt bra så säljs de, så har han fått börja om. Så han kan verkligen rida och älskar hästarna, det såg man när han klappade om alla hästar så ordentligt efter ritterna, och hur han slängde sig om halsen på sin egen häst när segern var hans!

Världsmästaren Philipe, foto FEI


Läst 17924 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
09
2010
Häst: Lagana

Igår började elithoppningen på Strömsholm. Jag tävlade LAGANA, ACINDO SB och LUTRICIA MC NEAL. Det blev en dag som var väldigt lång! Åkte hemifrån kl 07 och kom hem kl 20. Mycket starter tar sin tid. Att vara på tävling med tre hästar är som ren semester. Praktikanten Hanna var med och hjälpte mig, duktig tjej! Björn kom till 140 klassen, även mamma, pappa, syster Ellinore och min sponsor Gundrun var och tittade på 140 klassen, jättekul! LAGANA var helt fantastisk och hoppade dubbelnolla och kom fyra!!! Vann gjorde John Hickey, tvåa Marcus Westergren, trea Royne Zetterman och så jag på fjärde plats. Så¨jag får stolt säga att jag var bästa tjej i klassen!

ACINDO SB gick 130 unghäst och hoppade superbra! Fyra fel, hon rev en bakbom på en oxer med fram. Tror hon tittade lite på spegeln och en sponsorbil som stod uppe i hörnet precis bakom hindret som vi hoppade. Bra träning inför Breeders. LUTRICIA var jättefin i sina båda starter. Hade fyra fel i omhoppningen i både 130 och 135...Jag är jättenöjd med alla tre hästarna!

Prisutdelning och jag får mitt fjärde pris. Till vänster Royne Zetterman och till höger Helena Persson, inga dåliga ryttare att placera sig mellan, båda har varit svenska mästare!


Läst 18030 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
06
2010

Wow, jag måste erkänna att jag är imponerad över min fyraåring LOOPEZ SB. Hon var med igår kväll och jag visade henne för de amerikanska kunderna. Av alla hästar de provade så var det fem stycken som de ville prova idag igen, LOOPEZ SB var en av dem. Hon var så duktig! Skötte sig fint och hoppade riktigt bra. Trodde inte att hon var så bra måste jag erkänna. Det är väl lite som "skomakarns barn", man tänker inte så mycket på att den häst man själv fött upp och utbildat är så märkvärdig. LOOPEZ SB visade mig att hon kan!

Amerikanen som provade henne var RICHARD FELLERS. Han rider i det amerikanska landslaget och hans bästa häst heter FLEXIBLE. De kom tvåa i världscupfinalen 2008! Ingen dålig ryttare som ridit på min lilla LOOPEZ!

RICHARD FELLERS/FLEXIBLE i världscupfinalen i Göteborg 2008!

Det var imorse som vi visade henne igen.Sedan var det bara hem och vända, lasta LUTRICIA och CAHLUA och åka till Pether Markne och träna. Hårdträning idag vill jag lova! Mycket markarbete först med bla förvänd galopp.Och sedan som alltid, jättebra hoppövningar.

LUTRICIA hopptränar.

Här ser ni hur hoppövningen var uppbyggd idag, jag har lovat att lära mig rita i datorn...

CAHLUA hoppar

Hemma igen så blev det mat och vända lastbilen igen...för att åka och hämta hem LADY LOVE, LADY LOOP och RETZINA från betet. De var så duktiga och gick på lastbilen på en gång, efter fem månaders semester!

Johanna och jag gjorde klart stallet, och tog en ridtur på kvällen med de två sista hästarna som fick jogga lite idag. PÅ fm red Linnea och Johanna två hästar. Så inte har det varit lugnt idag heller, och klockan blev tio innan jag var inne!


Läst 19804 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
06
2010

Just nu känns det som att jag har sjukt mycket att göra, för få timmar på dygnet och för lite energi! Blir till att planera dagarna in i minsta detalj, försöka äta på fasta tider....eh just det, vips så spricker planen för att något oväntat dyker upp som alltid när man har ett jobb som mitt!

Tävlade i Jönköping i helgen och som vanligt fanns det inte så bra täckning på mobila så nu kommer en sen uppdatering från helgen!

Tävlade AMOORINA, GINA och ACINDO SB på fredagen och alla hoppade 120. GINA gick avd A och rev sista hindret i omhoppningen, hade en bra tid som hade räckt till tredje plats. AMOORINA var felfri på hinder, likaså ACINDO. Alla tre kändes fina. Lördagen varen riktig "stolpe ut" dag. AMOORINA var inte på humör och rev några hinder i 130. ACINDO SB och GINA hade åtta fel var i 130, rundor som jag var mycket nöjd med trotts nedslagen. LAGANA hade ett nedslag i 130 och även i omhoppningen i 140, annars hade vi kommit trea. Hon var förtjänt av en placering så fint som hon hoppade, som en gudinna!

Stjärnan ACINDO SB

På söndagen var ACINDO SB och GINA två riktiga stjärnor och hoppade båda felfritt i 130 klassen. Mycket bra, grymt fin känsla hade jag runt banan på båda två!

Tävlingen i Jönköping var trevlig. Bra arrangerat, fina hinder, bra uppstallning, nära till allt och tre ridhus så det gick att värma upp hästarna ordentligt.

Ett av hindren på banan, tändsticksaskar och cigarettbommar-måste betyda att man ska hoppa över rökning!

Vi hade en riktigt rolig och trevlig helg. Linnea var med för första gången och hjälpte till. Hon och Towe var så duktiga och skötte om hästarna på bästa sätt.

Linnea och Towe i stallet

Linnea var stolt över GINAS fina knoppar, första gången hon rullade knoppar och de blev superfina!

Igår var det ingen vilomåndag, det var full gas från kl 07 till sena kvällen. Towe var ledig så hon var här hela dagen, Matilda började skolan vid lunch så hon var här hela fm, Johanna kom vid kl 11 och så har vi en ny praktikant här som gjorde sin första dag igår. Hanna heter hon och kommer från naturbruks gymnasiet i Sala. Vi får mycket gjort när vi är många, kul!

Red några hästar på fm, visade två hästar för kunder från Norge vid lunch, red på em igen. Veterinären kom hit och limmade ihop en unghäst som fått ett sår (ja det är sant, det går att limma sår!) fixa allt annat som ska göras och så fyllde mamma år! Puh, så var den måndagen över...

Idag tisdag har det inte varit så mycket lugnare. Linnea och jag red ett gäng hästar på fm. Släppa ut och fodra, äta lunch och så åkte vi med en häst till Kauko Loumala (equiterapeut) vid travbanan i eskilstuna. Duktig gubbe, hästarna gillar hans massage! Hem igen och så gjorde jag iordning två hästar för kunder från USA att visa, det gick jättebra. De ska prova den ena hästen imorgon igen. Gjort klart stallet och vips så var klockan halv elva när jag kom in, hur gick det till???!!!!

Nu ska jag sova, imorgon snurrar ekorrhjulet vidare...!!!!


Läst 18620 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
05
2010

Våra födelsedagar avlöser nästan varandra, så idag har vi ätit tårta igen, gott! Min snälla mamma fyller år! Min mamma är min största supporter och stöttar mig i mitt jobb/hästar/livet och jag vill bara säga hur mycket jag tycker om henne och hur mycket hon betyder för mig! TACK mamma för att du är du, min älskade mamma!


Läst 17082 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
01
2010

Nu åker jag till Jönköping och tävlar fre-sön. Hästarna som åker med är AMOORINA, ACINDO SB, LAGANA och GINA. Björn kör lastbilen, Towe och Linnea groomar och så klart är våra tre hundar med. Så nu drar cirkusföljet ut på vägarna igen! Hoppas bara att det inte blir så kallt, men det är väl bara att inse att vinterna närmar sig :-(


Läst 17982 ggr Kommentarer KommenteraTherese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv