Saras vardag
MAJ
24
2019

Hej! Det gick himla bra på tävlingen idag! :) Började med Hedda i 110cm, bedömning A:0+A:0 två faser. Hoppade superfint men fick ett tidigt nedslag på hinder två. Gick sedan och gjorde i ordning Bill som idag skulle gå sin första avdelning A. Han är ju sex år och har man gjort två felfria rundor på den höjden får man lov att hoppa avdelning A. Han ska absolut inte gå mot klockan än, utan anmälde bara till avdelning A då det var 20 kronors skillnad och jag tänkte att vi förhoppningsvis kunde få träna på att hoppa en lite längre bana om vi gick till omhoppning, men att fortsätta rida som om det vore grundomgång :)

Hedda 110cm <3

Bill var heeeelt wild and crazy idag! Först när vi stod och skulle göra i ordning honom var han jättebrötig och hoppade runt så att han till och med trampade sig själv. Bara ett pyttelitet ytligt sår, men ändå. Höll sedan på att knappt komma ner till banan då han körde rodeo. Den röda rosetten gick dessutom sönder (har en sådan där rosetten är limmad på ett spänne och nu lossnade rosetten från spännet. Typiskt!) och bara för det skulle han vara extra vild inne på framhoppningen idag :O Som tur var kändes det som att alla var förstående och såg hur jag kämpade med honom där inne. När vi väl började hoppa fram lugnade han sig något. Men sedan fick han för sig att han inte skulle svänga till höger så när jag skulle hoppa fram på oxern sparkade han bara bakut och bar sig åt. Jisses, tänkte jag, hur ska detta gå??

Sedan kommer han in på banan och levererar en FANTASTISK runda! Då är allt förlåtet, haha! Nej, men då var han verkligen superfin! Hoppade felfritt i båda faser och kändes toppen <3

Bill 110cm <3

Åkte sedan hem och gjorde i ordning Marco och Ratzia som skulle hoppa 130cm, bedömning A:0. Hade Ratzia först och hoppade återigen på ponnyhacket som på förra tävlingen. Kändes toppen på framhoppningen. Inne på banan gör hon en jättefin runda och hoppar felfritt! Lite svårmanövrerat i någon sväng, men annars känns det väldigt bra på hackmoret så här långt <3

Ratzia 130cm <3

Sedan dags för Marco som var sist ut i klassen. Som jag skrev i morse blev det till att testa att tävla med det tvådelade. Skulle han springa iväg med mig eller inte? Kändes bra på framhoppningen! Hade äntligen bra galopp och kände liksom det där suget när jag tog lite. Inte att han som på ploppbettet det senaste kortade ihop sig direkt vid förhållning och inte som på träningen i tisdags att han körde sitt egna race.

Inne på banan uppstår trubbel innan start. Ett hinderstöd välter och går till och med sönder innan Marco och jag får startsignal. Travar omkring där inne, men det tar tid, så väljer att gå ut på framhoppningen igen. Efter en stund får de in ett nytt hinderstöd. Tack Mikaela för att jag går i mental träning hos dig. Hade detta varit för ett år sedan hade det blivit ett otroligt störningsmoment och jag hade nog haft svårt att ladda om. Nu vet jag vad jag kan påverka och inte. Så gjorde det bästa av situationen, gick ut på framhoppningen igen och höll igång och när jag såg att de snart var klara tog vi ett sista språng på räcket, sedan in på banan igen.

Marco hoppar super och jag känner verkligen att rytmen är där. Flyter på bra i alla svängar och mellan hindren. Går i mål felfritt och som segrare! Vilken känsla! Så underbart <3 Ratzia blev 4:a! Fantastisk dag! Nu laddar vi om för imorgon <3

Marco 130cm <3

Marco brukar inte klara av prisutdelningar, men idag var han en stolt häst som visade upp sig <3







Läst 21898 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Ska strax gå ut till stallet och göra i ordning hästarna och utrustning för tävling idag. Det ööösregnar ute, får hoppas det slutar snart. Annars gick det ju väldigt bra på förra tävlingen i Skyrup i ösregn, så det kanske är vår nya grej? :)

I måndags var först Vivi från Svensk Hästrehab här på morgonen och gick över alla hästarna. Marco och Ratzia fick djupvåg och massage medan Hedda och Bill fick laser, djupvåg och massage :) Bill var lite ansträngd vid ländryggen, men annars kändes alla hästarna fina. Efteråt kom Per och skodde alla hästarna.




På tisdagen hoppade jag Marco. Testade ju sist vi hoppade att rida på vanligt tvådelat då jag upplevde att ploppbettet var lite för skarpt. Kändes bra den gången och den här gången fungerade det helt okej, men han var liiiite väl stark. Amanda föreslog att jag skulle testa babypelham nästa gång. Red på babypelhamet i skogen i onsdags och igår trimmade vi i paddocken och tog några få språng, men eftersom det är tävling idag ville jag inte hoppa för många språng och då var det svårt att avgöra hur det egentligen fungerade. Hmm. Tror nog att jag gör så att jag tar det vanliga tvådelade idag och ser hur det fungerar nu på tävling. Skulle det inte kännas helt bra kan jag testa babypelhamet imorgon. Vi får prova oss fram den här helgen helt enkelt :)

Hoppade Hedda, Ratzia och Bill hemma i paddocken i onsdags. Lite studs och en serie med studs och ett galoppsprång till en oxer. Hedda och Ratzia hoppade fint. Bill bestämde sig för i serien att försöka ta båda studsen i ett. Hjälp alltså... Tur vi inte gick omkull. Blev lite skärrad efter det och hoppade lite spänt, så hoppade bara några låga språng för att få honom att slappna av.



Lille Bill!

Igår åkte mamma till distriktet för att göra tandkoll på Hedda och Bill. Har ju kollat tänderna på Ratzia och Marco, så nu var det deras tur. Hedda skötte sig fint. Hon har ju en hake som de alltid får ta ner. Sedan var det dags för Bill och han ville inte vara med. Viftade med huvudet och hade sig. Eftersom han ska tävla idag så kunde vi inte ge honom lugnande, så vi fick helt enkelt boka om tiden till längre fram för hon kunde inte göra något när han bar sig åt så. Skäms.. :O



Uteritt med Marco och Ratzia :)


Läst 21168 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
20
2019

Hej! I fredags åkte mamma och jag till Skyrup. Första gången vi var där, har tänkt åka dit flera gånger men det har aldrig blivit av. Skulle åkt med Marco och Ratzia, men som jag skrev i förra inlägget ville jag inte ta med Marco utan han får tävla den här veckan istället :) Hedda fick vara stand-in <3

Hemma var det fint väder och skulle vara fint hela dagen, så helt orutinerat kollar vi inte upp vädret där nere i Skåne, tre timmar bort. Jag åker i tunn ridjacka och vanliga stallkängor och mamma åker också i någon vårjacka och SEGLARSKOR. Vem har ens seglarskor i närheten av hästar, haha? När vi kommer till Halmstad börjar det regna. Tar fram väderappen och där står det att det ska regna i Halmstad hela dagen. Skriver in Skyrup. Ösregn hela dagen. Hoppsan..

Kommer fram och mamma får låna mina stallkängor så får jag sätta på mig ridstövlar direkt. Vill inte ha några mosade fötter! Gör i ordning Hedda och rider fram. Ska hoppa 120cm bedömning A:0. Inte hoppat 120cm på åtta månader, så det var lite pirrigt. Hade frågat Lennart på träningen om han tyckte jag skulle ta med Hedda och han sa kör!

Hedda kändes fin på framhoppningen. Pigg och glad, tyckte det var superkul att vara på tävling. Inne på banan visade tanten att hon visst klarar 120cm fortfarande! :) Var i och klankade på många bommar, men vi hade tur och de låg kvar så det blev en felfri runda!!!!! Hedda galopperade på snabbt så det blev en andraplats. Så himla roligt!! När jag var hos veterinären med Marco pratade vi just om Hedda och att det är helt otroligt egentligen att hon fortfarande kan hoppa. När hon fick sin fraktur såg det till en början ut som att hon som bäst skulle kunna vara promenadhäst. Min fantastiska, starka, fina häst <3 Inte redo att sluta hoppa än säger hon.






Hon var såååå nöjd efteråt (och jag med)! Märktes verkligen att hon visste att hon hade levererat på topp <3



Vem bryr sig om ösregn när det går så här bra??

Sedan var det dags för Ratzia att hoppa 130cm. Premiär att tävla på ponnyhacket. Kändes himla bra på träningen, så hoppades det skulle gå lika bra nu. Var bedömning A:0+A:0 två faser. 14 hinder, 16 språng. Hoppade fint på framhoppningen, men det gjorde hon ju på förra tävlingen också när det gick katastrof inne på banan. Den här gången gick det mycket bättre! Hon var verkligen med på noterna och alert! Hon låg på mycket, men tyckte aldrig att det blev okontrollerat. Var felfria i både grunden och omhoppningen och lyckades till och med få till några bra svängar på hacket i omhoppningen! Slutade med att Ratzia också blev TVÅA!! Vilken dag det blev! Så himla kul! Tre timmar hem i bilen helt genomblöta var ett nöje efter dessa rundor <3



Ratzia 2:a 130cm <3




I lördags fyllde fina Marco år. 11 år nu och jag har haft honom sedan han var fyra. Ser knappt att det är samma häst, han var såååå mörk! Den här bilden är från när han var fyra <3



Marco, fyra år <3



Marco i lördags. Det är jobbigt att fylla år, så då får man gå in i sin box och ta en eftermiddagslur ;)

Imorgon väntar mental träning på morgonen, sedan ska Bill, Hedda och Ratzia ridas ut och Marco ska hoppträna för Amanda :)


Läst 23308 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
16
2019

Hej! Tisdag och onsdag var ett enda virrvarr av känslor. Satt och lipa på den mentala träningen med Mikaela för att Marco var varm i ett ben och magkänslan sa att nu är han skadad. Hon peppade mig ändå och sa att detta är inget jag kan kontrollera. Ring veterinären och boka en tid, sedan får vi ta det därifrån. Så ringde veterinären direkt efteråt och fick en tid redan dagen efter. Var ledsen resten av dagen ändå. Han har ju känts så fin och så fräsch, och alla i min närhet vet hur mycket jag har kämpat. Berättade för mamma och hon blev också helt uppgiven. Dömde ut honom direkt, men jag sa aldrig i livet, vi får göra om samma rehab igen. Kommer aldrig ge upp med honom.

Så igår morse satt jag och skrev förra inlägget. Sedan gick jag ut för att göra i ordning honom. Börjar alltid med att känna på hans ben. Varje dag. Kan de där benen utan och innan. Så är det där frambenet helt kallt och fint, precis som de andra tre. Han har ett överben strax under knäet på det frambenet som han har haft i flera år. Nu upptäckte jag dock att precis under det överbenet hade det blivit en ny liten utbuktning. Den hade inte varit där dagen innan. Ömmade ingenting när jag klämde o kände. Lastade på honom på släpet och lipade lite i bilen medan jag körde till veterinären. Mest lyckotårar för att nu sa magkänslan att det inte var så farligt, men man vågar ju ändå inte hoppas helt.

Marco uppför sig exemplariskt. Travar så fint på volten på både det mjuka och hårda underlaget. Ser fräsch ut och inte minsta lilla ojämnhet i steget som jag sett dagen innan. Ingen anmärkning på böjprov. Står snällt hela tiden när han böjs. Visar för veterinären den nya utbuktningen på benet och hon säger att det är spetsen av griffelbenet. Han reagerar inte när det kläms och det ska inte vara något farligt. Får bara hålla koll så det stannar så. Veterinären tror att han slått på sig och det tror jag med, så antagligen därför han var varm i två dagar och då lite öm. Min finaste Marco, håll dig frisk <3

Skulle egentligen tävlat med honom imorgon, men med tanke på att han ändå var öm och varm i söndags och måndags så får han stanna hemma. Åkte hem från veterinären och lipade för sista gången den dagen. Den här gången av lättnad.




Hos veterinären, redo att springa lite på gången :)

Kom hem och gjorde i ordning Bill. Dags för unghästtävling på Kungsbacka Ridklubb. Anmäld till 110cm. Hur lugn och fin som helst på framridningen och framhoppningen. Nästan lite loj. Men sedan kommer han in på banan och då pinnar han på som bara den! Hoppade jättefint och var felfri. Sååå nöjd med rundan!! :) Nu har han hoppat sex stycken rundor på 110cm. Ska göra några till, men snart ska vi debutera 115 är tanken! Så himla spännande. För ett år sedan fanns liksom inte ens att tävla på kartan?! Otroligt glad för hans utveckling. Har varit mycket blod, svett och tårar med den hästen. Eller inget blod som tur är, men jag har slitit mitt hår många gånger, hehe!






Lille Bill <3







Sedan hem och göra i ordning Ratzia för hoppträning för Lennart. Var ju tvungen att testa om jag kunde hoppa riktiga hinder och bana med hackamoret. Löste sig riktigt fint, tyckte ändå jag hade bra kontroll, så vi testar det på tävlingen.



Ratzia på träningen

Idag blev det först en uteritt i skogen med Marco, sedan lite hoppning med Hedda och på kvällen en ridtur i skogen med Bill och Ratzia :)



Billie :)




Vill avsluta detta inlägg med några tips!

1. Appen Equibodybalance. Det är  Vivi på Svensk Hästrehab som har tagit fram den här appen. En app för dig som vill arbeta med hästen från marken med texter och filmer om hur du främjar avspänning, rörlighet, stabilitet, balans och obruten överlinje. Appen kostar 249kr och är värd varenda krona!

2. Simplyjumping.se Min tränare Lennart Lindelöw och mentala coach Mikaela Parmlid har tagit fram den här fantastiska sidan! Hoppträning online med massor av grymma övningar för dig och din häst. Systemet som ger dig och din häst helheten i hoppning, mental träning och hästhantering. Bli medlem idag och ta del av alla övningar som gör att du kommer utvecklas snabbare. http://simplyjumping.se

3. Happy-day.se Tips nummer tre är absolut inte hästrelaterat överhuvudtaget, men det får vara med ändå. Just nu har jag ett samarbete med sidan Happy-day.se där ni får 20% rabatt på valfri upplevelse med koden sara20 i kassan. Är väl det perfekt att ge bort en upplevelse i Mors Dag-present den 26/5? De har alla möjliga upplevelser att välja bland. T.ex. att gå på spa, hoppa fallskärm, flyga luftballong, gå på brunch, vinprovning, chokladprovning, köra racerbil, modell för en dag. You name it!


Läst 20843 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
15
2019

Hej! Som jag skrev förra veckan så gick det varken bra på träning eller tävling med Ratzia, så ville kolla upp henne hos veterinären då det inte var likt henne. Hon var som tur är helt frisk, så antagligen är det bara för att hon är extremt brunstig. Tror aldrig hon varit så brunstig och skrikig som hon är i år. Kollade även munnen på henne och hon hade ett litet märke på slemhinnorna på vänster sida. Jag har ju gummibett i hoppningen på henne men blev rekommenderad att skippa det ett tag så det får läka och ha något stålbett men allra helst hackamore nu ett tag. Vi har ett ponnyhack hemma som jag hoppar Hedda på, så testade det i slutet på förra veckan med Ratzia. Hoppade lite studs och sedan ett vanligt räcke. Kändes bra, så ska testa det på träningen idag för Lennart :)

Hopptränade med Bill på tisdagen för Amanda. Första hoppningen efter lite vila och det kändes jättebra, han tyckte det var kul! :) Dock är det liiiiite läskigt att träna på utebanan på Kungsbacka ridklubb, eftersom vägen ligger precis bredvid. Plötsligt kan det komma ett gäng cyklister, eller ännu värre, någon på rullskidor, i full fart förbi. Då gör Bill en tvärvändning och drar åt andra hållet, haha! Så det blir intressant nu när vi ska tävla utomhus där...!







I fredags åkte jag på öppen bana med Marco för att testa att hoppa på ett lite tjockare, tvådelat bett. Kändes mycket bättre och han hoppade fint. Hoppade även stora vattnet utan problem! Dock tror jag att han skadat sig nu :( Vilade i lördags och på söndagen red jag markarbete i paddocken. Började trava i vänster varv och de första stegen tyckte jag att han tog lite ojämnt, men sedan försvann det. Är så himla nojig med honom, så direkt när jag känner något sådant är magkänslan att något är fel. Red ut på måndagen i skogen och travade och då kändes han som vanligt igen, så tänkte att det måste varit inbillning i söndags eftersom det bara var några steg och sedan inget mer. Men igår skulle jag longera honom med equibandet. När jag gjorde i ordning honom var ena frambenet och hoven varmare än det andra. Tyckte även att han i ena varvet rörde sig mer oregelbundet. Så idag blir det att åka till veterinären igen :( Så himla tråkigt, han som har känts så himla fin och fräsch.



Ni får hålla en tumme att det inte är något allvarligt :( </3


Läst 20036 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
07
2019

Hej! I lördags red Fredrik och jag ut på Hedda och Bill. Båda var jättepigga och tyckte nog det var skönt att minisemestern var över :) På eftermiddagen var det dags för Marco och Ratzia att åka in till Åby och tävla, 135cm. Bedömning A:0+A:0 totalfel och en bana med 12 hinder, 14 språng. Marco kändes fin på framhoppningen, men inne på banan upplevde jag samma som sist att jag hade problem med galoppen. Startar upp bra, men sedan är han så himla känslig så minsta lilla jag tar i tygeln kortar han ihop galoppen. Resulterade i att vi rev tre räcken där jag skulle sitta upp lite innan men istället blir det för dålig galopp och ingen ordentlig anspänning i avsprånget. Rider ju honom på ploppbett som är aningen skarpare än ett vanligt tvådelat, men ska testa att hoppa på tvådelat nu. Ringde Lennart efter tävlingen för att diskutera och han tipsade även om att länga martingalen och skulle det tvådelade också kännas för skarpt kan vi testa något gummibett. Får prova oss fram helt enkelt! :)

Med Ratzia var det katastrof. Skrev ju i senaste inlägget att hon rev mer än vanligt på träningen. Tänkte att vi hade en dålig dag bara och att det skulle gå bättre nu på tävlingen, men nej. Hade igång henne fint på framhoppningen, hoppade jättebra. Inne på banan hoppar hon jättefint på ettan, sedan på tvåan, ett räcke, blir det ett skitpet. Böjt spår ner till en oxer och hon river frambommen riktigt grovt. Verkligen slår ut den totalt. Är direkt fram till ett räcke och tänker att nu kommer hon väl rätta sig rejält, men nej, då river hon även den, så då tackar jag för oss och utgår. Väldigt olikt henne, så har faktiskt bokat in en vetcheck till imorgon. Har inte känt något i den vardagliga ridningen, men vill kolla upp så det inte är något innan vi kämpar vidare. Får hoppas vi bara har en svacka och att hon inte har ont någonstans :/ Har ju känts väldigt fräsch och fin i år fram till nu. Men något man är van vid vid det här laget är att det ofta är berg-och-dalbana. Ena stunden går det toppen och i nästa är man nere på botten :)



I söndags red jag markarbete på Bill i paddocken och mamma red ut på Hedda och Marco. Igår red jag ut på Bill och Marco och galopperade ordentligt, lät dem verkligen sträcka ut :) Ikväll ska jag testa att ta några språng med Marco i paddocken på det tvådelade bettet och efteråt blir det hoppträning med Bill för Amanda!





I fredags kom det världens hagelskur och även åska och blixtar när jag red Ratzia :O



Instagram: aamaziingsara och book_a_horse :)


Läst 22670 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
03
2019

Hej! I onsdags var jag och hopptränade med Ratzia och Marco för Lennart. De hade lagt fram stora vattnet i paddocken. Har aldrig hoppat det tidigare med Ratzia och med Marco har jag hoppat stort vatten en gång på tävling inne på Åby för två år sedan. Ratzia är ju lite tittig på vanliga, små vattenmattor, så var inte helt säker på hur hon skulle reagera på denna. Sneglade väldigt när vi red förbi.

Hoppade först de vanliga hindren. Ratzia var pigg men oj vad hon rev. Kändes inte matt eller att hon kom dåligt fram till hindren, hoppade bara någon cm för lågt flera gånger. Hade nog en dålig dag bara. Avslutade i alla fall med att hoppa en liten bana och då lägga in vattnet. Satte upp galoppen ordentligt mot vattnet och höll om med benen. Gick jättebra och hon hoppade direkt!! :)

Hoppade sedan Marco som var på bushumör. Han har inte varit med på träning på jättelänge utan jag har bara hoppat honom själv hemma, så då blir han lite extra yster. Men han kändes fin! Och brydde sig inte det minsta om vattnet. Han är ju sådan som går fram och ställer sig på vattenmattan om den ligger i paddocken när jag rider :) Behöver mer vara orolig med honom att han trampar i vattnet eftersom han inte riktigt bryr sig, haha!




Film när Ratzia och Marco hoppar vatten :)






Igår red Fredrik och jag ut en sväng på Ratzia och Marco och i morse red jag markarbete med Marco i paddocken. Efter jobbet blir det att hoppa lite studs med Ratzia så att hon förhoppningsvis är lite mer alert och kvick till helgens tävling :) Hedda och Bill vilar fortfarande men imorgon börjar jag rida dem igen efter en veckas semester.



Marco i skogen <3



Ratzia på gången <3

Instagram: aamaziingsara och book_a_horse :)


Läst 22220 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.