Pether Markne

Jag sitter i vårt hem på Fyn i Danmark, då jag är här för att hjälpa en ny hoppryttare för första gången. Av erfarenhet vet jag att de första träningstillfällena är lite speciella och att det kan vara lite spänt då man inte känner varandra.
  
Från min sida som tränare är det viktigt att börja i rätt ända av tråden när jag ger mina synpunkter, men framför allt att komma med mer direkta instruktioner med vad jag vill ha sagt. På grund av att ryttaren själv har en massa erfarenhet och kunskap så gäller det att fokusera på det mer basala, om allt det jag tidigare har pratat om i mina inlägg, så att man inte åker med därifrån ryttaren befinner sig. Det är viktigt att kolla av checklistan så att kontakt finns, att hästen rör sig med "room" i galoppen, att ryttaren kan samla på ett korrekt sätt och kan bestämma vilket varvtal/energi den vill ha osv osv.
  
I detta första möte ingår dessutom att vi ska planera för se om han med god planering kan nå till mästerskapsnivå.
  
Jag tänker ... oavsett nivå tror jag, och utan att till hundra procent veta, att det där med att ha en plan är en viktig del i en ryttares satsning som måste få ta större plats.
– Var är jag och vart ska jag?
– När och var ska jag hoppa en högre klass?
– Om jag ger mig i väg utomlands kanske det vore bra att på vägen hem ta en tävling till, kanske en som har mindre svårighetsgrad än den som var den viktiga?

 
Så klart måste man spänna bågen för att komma vidare, men det gäller också att vara smart i planeringen, till exempel genom att lägga in lite lägre klasser där hästarna som är på väg upp får känna att det är enkelt.
  
Jag är kanske lite gammalmodig och det är okej om man tycker det, men nu har vi ju fantastiskt fina tävlingar i Sverige för fyraåringar och uppåt, och många ryttare som äger en eller ett par unghästar vill självklart göra dessa fina tävlingar. Jag tycker det är helt okej så länge vi inte glömmer att dessa unghästar är bebisar som ska träna på att resa, sova borta, hoppa på en busy framhoppning och samtidigt lära sig allt. Dessutom ska de växa till en stark och hållbar häst, få tid att vara häst och få återhämta sig i sin hage eller i sin lugna hemmamiljö.
  
Vad jag vill säga med detta är bara att det ställs högre och högre krav på oss ryttare att kunna planera i dag, då det inte finns något glapp mellan ute- och innesäsong … bara en tanke🤷🏻‍♂️. Och en grej kan ju då vara att när vi alla har ont om tid, att be sin tränare om lite avsutten tid och att låta hästarna gå på tur den dagen?
 
Vi snackar ofta om hästarnas inställning och att de ska vilja göra det vi ber dem om. Jag är övertygad om att om vi går mer in och försöker läsa av varje hästs personlighet så kommer även hästens inställning att ”hänga med".
  
Jag kommer att tänka på en fin sexåring vi har hemma, den är lite stor i gången och lite långsam. Det är lätt att tolka den som mer okänslig än en pigg, energisk och lite spänd häst. Denna sexåring är som individ lite blyg, den håller lätt andan och är känslig, den är bara än så länge lite "slow" och behöver lite mer tid.
  
När det gäller vår egen inställning så utvecklas ju den med erfarenhet, men jag är övertygad om att i ju tidigare ålder vi ”fattar” vad våra svenska stjärnor egentligen gör desto bättre, det ÄR så komplext. Tänk själv att samtidigt kunna producera hästar, bedriva business, förvalta sponsorer/hästägare, ha familj, prestera på topp under press, vara tillgänglig för barnen, hålla clinics osv, osv – DET ÄR BEUNDRANSVÄRT!
  
Jag tänker ofta på vårt hopplag, dessa tjejer och killar hade ALDRIG varit där de är om de inte hade ”fattat” tidigt. De har låtit motgångar bli erfarenheter och har intresse för att förstå och kan till stor del anpassa sitt beteende emot sina hästar på ett sätt så att inställningen hos hästarna behålls positiv. Jag njuter varje gång jag är hos Malin Baryard och möter henne i stallet, där hon ofta rycker en man, klipper, eller på ett annat sätt umgås med sina hästar.
  
Under skarpt läge, det vill säga tävling, blir det inte alltid som man tänkt och alla vill så klart ha framgång. Man måste få tycka att det är svårt att inte alltid uppnå det man tänkt och det är viktigt att så fort som möjligt efteråt göra en sanningsenlig analys och inse att det ibland krävs att någon med mer erfarenhet säger hur det är.
  
Man kan säkert själv känna och uppleva att det kanske inte har gått så bra på grund av det ena eller det andra, men ibland är det något helt annat som kan vara orsaken. Något man har svårt att ta in för att det då känns som om man blir ännu mer värdelös och den känslan är den sista man vill ha när man har underpresterat. Det jag menar då är att rundan kanske var orytmisk, eller kanske att man har totalmissat på en distans, eller något annat som gjorde det omöjligt att få ett bra resultat. Är man dålig då? NEJ det är man inte, man vinner ännu en erfarenhet att lägga till i sin säck! Man visste ju redan själv att det blev mindre bra, så då är det lika bra att få höra från en mer erfaren person som kan berätta vad som gick fel. Många väljer i stället att gå lite som katten runt het gröt och bara ”köra på”.
  
Det bygger på förtroende, respekt och mognad att inse att man ibland måste bita ihop och ta in mer information och lärdom. Att inse att ”jag har precis börjat min resa som kommande stjärna och med rätt inställning och en öppen och ödmjuk approach kommer jag framöver att lyckas”.
  
Vi i Sverige har många unga förebilder som trots sin låga ålder har ”fattat”. En jag väljer att omnämna här är Hedda Wallin (som är ett självklart val då hon är med i Markne Academy). Även om Hedda var någon annanstans skulle jag ändå vilja ge henne beröm. När Hedda och jag pratar om inställning och intresse just för stunden kommer det vid ett tillfälle upp att hästen saknar erfarenhet för att hoppa trestjärnig 1,50-hoppning. Detta är dock inget som får Hedda att i dagsläget minska på drivet och ambitionerna och att fortsätt utveckla varje häst utefter deras förutsättningar.  
  
Hatten av för att som tränare få arbeta så nära en så ung förebild och kommande stjärna.
  
Bifogar några klipp från vår senaste träning och även från en tävling där man ser henne i skarpt läge, tävling!
  
/Pether

 






Läst 193009 ggr Kommentarer Kommentera

I bloggen bjuder Pether Markne på erfarenheter och tips från sin långa karriär inom ridsporten, samt på "vardagsnörderi" kring hästar och ridning.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.