Veterinärbloggen

Hallå!  
  
På jobbet har vi lite speciella vanor när vi har tid. Kolla in dekorationen på detta bandage, som en av våra patienter fick åka hem med på midsommar. Det är den duktiga djursjukskötaren Linda Antfolk som gjort denna. Är den inte snygg?

För några dagar sedan när vi hade en annan häst inne, som låg oss varmt om hjärtat, så fick det bli rosa och några extra hjärtan. Säkert gick tillfrisknandet fort på grund av det fina bandaget;)

På universitetet fick jag lära mig av en mycket uppskattad lärare på smådjur vid namn Bitten, att det var oerhört viktigt med TLC för att djuren skulle bli friska - utöver den veterinärmedicinska behandlingen. Vad är då TLC om inte Tender Love and Care!  

Sen en helt annan sak. Kolla in denna fina färg på en islandshäst. Häftigt!

 

- Posted using BlogPress from my iPhone    

Hej svejs!
///Izabella


Läst 33702 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
25
2014

Hej!
 
 Otroligt busy vecka på jobbet, så jag har varit helt slut på kvällarna. I denna värmen dessutom! Om en veterinär har semester så märker man direkt att vi andra får ännu mer att göra. Men det är såå kul att så många vill komma till oss. Det känns verkligen som att vi dessutom har mycket trevliga hästägare på Stav. Eftersom kliniken är relativt liten med 4 veterinärer så blir det ganska personligt. Alla i personalen känner varandra väl, och vi har verkligen mycket kul ihop.
 
 När det är mycket att göra och pressat schema så gäller det verkligen att allt annat runt omkring fungerar. Tex att man har alla mediciner hemma, allt material man behöver, att utrustning fungerar och att allt flyter. Men viktigast av allt när man jobbar med hästar och ffa sjuka hästar tror jag överlägset är teamet. Man måste ha en bra stämning i gruppen som jobbar ihop, dvs djursjukskötare vs veterinär, veterinär vs veterinär, veterinär vs hovslagare. Etc etc....om inte teamet fungerar och om stämningen inte är bra, så kan man glömma att det fungerar att göra ett optimalt jobb med hästarna. Jag är rätt övertygad om att både djurägare och hästar känner av den stämning som infinner sig i olika grupper eller team.
 
 Om man tex ska lägga en bedövning och sticka en häst som är nålrädd, och dessutom kanske har en hästägare som är nervös, så är det helt avgörande hur veterinärer och assistenter hanterar situationen tillsammans.
 
 Det gäller att man själv är lugn och att man känner att man litar på assistenten som håller hästens ben.
 
 Men bra teamwork gäller väl eg inte bara hästar, utan de flesta jobb. Men jag tror det är extra viktigt när det gäller att hantera levande och ofta nervösa varelser som hästar.
 
 
 Nedan en bild teamwork på Stav. Vi behandlar en häst med en speciell medicin mot bennedbrytning via så kallad regional perfusion, där vi injicerar medicinen i ett kärl i benet för att få upp maximal koncentration just där.
 

Att vara hästveterinär är farligt, jag har sagt det förr. Men hittills har jag mest lyckats göra illa mig själv. Råkade slinta med skalpellen över tummen häromdagen. AJ!
 

Vovva är riktigt duktig! Tänk vad glad man blir av att rida. Jag tror faktiskt vi är redo för att tävla snart igen:):)

Hej så länge!
 // B


Läst 31670 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Läste precis den här artikeln.

Jag tycker som veterinär och hästägare att det är otroligt intressant att läsa om hästens evolution och hur det fungerade förr i världen då det var knapert med mat. MEN, det är ju inte direkt någon nyhet att hästar förr i världen åt mer under sommaren då det fanns gräs och "svalt" på vintern då man inte hade samma möjligheter att lagra foder. Samma gällde vildhästarna och egentligen alla djur - de äter upp sig då det finns mat och de svälter självklart när det ej finns mat. Precis så fungerar det i hela världen med vilda djur - till och med med rådjuren i Sverige och zebrorna i Afrika - surprise! Har ni någon gång sett feta zebror på Animal Planet? Förmodligen inte, eftersom de rör sig ett antal mil per dag. Något som era hästar INTE gör på sommarbetet om ni inte åker dit och rider 100 varv runt hagen.

Jag finner det roande att så många hästägare verkar bli "chockade" över denna information, och dessutom verkar använda detta som ett argument för att hästen ska få bli fet över sommaren. För det är precis den effekten som en text som denna får. Även om man i artikeln tagit upp en rad välfärdssjukdomar såsom fång och EMS, samt påpekat att övervikt inte är hälsosamt för hästar, så är det ett antal hästägare som bara kommer stirra sig blinda på följande citat för att minska på sitt dåliga samvete för att deras häst är överviktig:

"Hästen ska bli fet på sommaren"

"Överviktiga hästar på sommaren är med andra ord naturligt"

"Banta inte hästen på sommaren"

"Om man försöker styra hästens kroppsvikt genom att begränsa tillgången på foder i ett försök att reducera hästens vikt under sommaren, samtidigt som man (givetvis) ger den regelbundet med fodet under vintern, motarbetar man hästens biologi"

Sen kommer vi till det intressanta på riktigt. Vem har sagt eller bevisat att det "naturliga" som hände förr i världen alltid var bättre? Vem har data på att dessa hästar var mindre sjuka på grund av sin jojobantning? Hur många av dessa hästar fick fång på sommaren och blev uppätna av rovdjur för att de inte kunde röra sig. Har det slagit er att detta kanske var naturens/evolutionens sätt att begränsa hästbeståndet? Jag säger inte att det var så - men jag säger att vi måste vara kritiska till information som vi får och inte bara anta att hästen mådde bättre förr för att allt var "naturligare". Många hästar led säkert extremt både under sommaren av övervikt (kanske fång, kanske hälta, ledproblem) samt undervikt, svält och näringsproblematik under vintern. Har inte detta slagit er?

Tror ni själva att er kropp mår bra av att öka 10 kg över sommaren genom att hetsäta mat, för att sedan svältas igen till vintern? Hur skulle ni må rent psykiskt? Beteendestörningar under svälten? Krubbitning och vävning hos hästen under "bantningsperioden"?

Om nu allt var bättre med denna naturliga jojobantande livsstil, var livslängden längre på hästarna då? De tror jag knappast med tanke på att hästar idag blir äldre och äldre - kanske för att vi idag får mer och mer kunskap om utfodring och sjukdomar och tar ansvar för våra hästar och dess vikt och inte låter dem bli överviktiga.

Jag tycker i ärlightens namn att debatten om det naturliga hästlivet ibland går till överdrift. Om vi idag hade hästar på samma sätt som förr så vore det naturliga livet med fri tillgång på gräs och hö självklart ett bra val, men vi har ej detta idag. Hästar får högkoncentrerat energirikt foder eftersom det är vad man får tag på. Hästar rids max en h per dag och strövar INTE flera mil per dag och bränner kalorier, vilket de gjorde förr då det vandrade dagarna i ända för att hitta mat.

Det är INTE en ursäkt att säga att hästar ska "äta upp sig" på sommaren då man har en överviktig häst. Jag ser överviktiga hästar varje dag och jag vet att det är extremt svårt att hålla rätt hull på sin häst, men snälla, kom inte och säg att der är naturligt för det är det INTE. Att vildhästar åt up sig över sommaren är inte samma sak som 30-100 kg plus på sin häst efter sommarbetet 2014. 

Om en häst blir extremt fet på bete så kanske den inte ska vara på bete? Alternativt kanske man måste motionera den på betet? Alternativt så kanske man ska prova en betesreducerare? Jag vet att många hästägare tar såna här saker peronsonligt, men snälla, gör inte det. Min egen häst Vovva fick endast beta gräs 3-4 h per dag nu under juni, och då fick han inget lunch-hö eftersom han åt gräs på dagen. Han gick ändå upp ca 10 kg på en månad pga den stora mängd han tuggade i sig på betet. Hade jag ej begränsat hans intag hade han nu varit 20-30 kg plus.

Det är inte naturligt för en häst att vara fet och det kommer aldrig bli det. Och jag tvivlar på att vi kommer svälta hästarna vintern 2014/2015 för att lösa de problem som övervikten under sommaren skapat. Svälta hästar får man inte göra enligt djurskyddslagen. Så snälla, ta ert ansvar istället för att hejja på denna konstiga tro om att allt naturligt och "som de va förr" alltid är bäst....


Läst 43244 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
11
2014

Hej!
 
 Alla har hört talas om ömfotade hästar, men kan hästar verkligen vara så ömfotade att de blir halta och inte klarar sig utan skor? Svar JA. Det finns en stor debatt i landet om barfota eller skor, och jag hävdar bestämt att det inte finns ett enda korrekt svar på den frågan. Hästar är individer och måste behandlas så. Det finns hästar som fungerar perfekt utan skor, men de finns också dem som får ont i hovarna om de ej är skodda. Här får ni ett exempel på en häst jag såg på Rossdales.
 
 Sista veckan jag var där träffade jag en häst som användes till hobbyridning/ "hacking" ute:) Träningen hade trappats ner för ca ett år sedan då ägaren inte hade lika mkt tid och i samband med detta hade man tagit av skorna. Hästen hade fungerat bra första halvåret med det jobb den utförde. Men sedan började hästen kännas ojämn fram till och från. Den blev behandlad av veterinär hemma i omgångar med smärtlindring och man lokaliserade smärtan till hovarna, men man lyckades aldrig hitta felet, varpå hästen remitterades till Rossdales. Hästen blev mkt noga undersökt. Den var låggradigt halt ena fram och ffa på hårt underlag. Bedövning i vare sig hovled eller strålbensbursa släckte inte hältan. Det fanns inga fynd alls på röntgen och inte eller då man gjorde en magnetröntgen på hoven!!! Det enda som tog bort hältan var när man lade en nervblockad och bedövade bort hela hoven, då blev hästen istället lindrigt halt på andra fram.
 
 Eftersom hästen släckte sin hälta på hoven men inga andra fynd fanns whatsoever så sade veterinären att det faktiskt kan vara så enkelt att hästen har "sore feet" och inte klarar av att gå oskodd. Om det nu var så så kändes det otroligt "onödigt" att ha lagt så mycket pengar på utredning, röntgen och magnetröntgen, men vad skulle man gjort.
 
 Nu kom det stora provet, hästen fick skor på sig, och vad tror ni hände? Vips så var hältan borta. Veterinären kunde inte förklara varför den klarat sig i månader utan skor och nu blivit öm. Sen kan man självklart debattera fram och tillbaka om man kunde verkat den annorlunda, men faktum var att hästen hade fina hovar, bra kvalitet, bra hovform och balans. Dessutom hade alla andra fel uteslutits genom denna enorma utredning, bara för att komma fram till att hästen behövde skor för det arbete den utförde nu.
 

 
 Sorry för mindre update denna vecka men jag behövde SEMESTER. Har varit hemma på landet i Arboga och hälsat på min underbara häst, och vet ni vad? Han går helt fantastiskt. Tror faktiskt det blir till att anmäla tävling nu:)
 
 Hemma på landet får Vovva verkligen vara "häst". Han får välja om han vill gå in eller ut, gräs eller sand osv. Han får gå som en hund runt gården. Han blir så lugn av att vara "hemma".
 

 Härlig känsla! Hade inte ridit på över 1 månad!
 

 
 Men nu hägrar Falsterbo. Hämtar upp Karro (beyond equestrian) nu i Malmö, sen blir det raka spåret möt Falsterbo!!! Ni får lite updates senare:):)
 
 Med vänlig hälsning, I
 Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 50752 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
05
2014

Hallå!

Puh, finally back home again.

Jag vill börja med att berömma er, mina fantastiska bloggläsare. Jag tror faktiskt att jag har bland de bästa läsarna man kan ha.

När jag kom tillbaka till Hästsjukhuset Stav, tillbaka till jobbet, så berättade min chef Maria om hur många hästägare som varit på kliniken under tiden jag var i England, och som läst min blogg. Maria hade blivit uppdaterad varje dag från flera olika hästägare som berättat vad jag gjort i England:) Vissa hade sagt att det kändes som att de "nästan kände mig" via bloggen.
Jag tänker ju oftast inte på att folk jag träffar kanske redan vet mycket om mig om de läser bloggen. Men jag kommer ihåg ett tillfälle då jag stod och berättade för en hästägare att hennes häst hade Kissing Spines. "Jaha, är det samma som Vovva har?" frågade hon. Va, vet hon vem min häst Vovva är? Tänkte jag, innan jag kopplade att hon följde bloggen.

Det är bara så roligt att många av er är intresserade av veterinärmedicin och hästar och att ni verkar vilja lära er nya saker tillsammans med mig. Jag lär mig ju också genom att skriva här och berätta för er. Vi är helt enkelt bra för varann!:)

När jag sedan träffade mina patienter så kom var och varannan ägare fram och sa att de också följt äventyret. Jag har verkligen fått mycket positiv feedback från er och det ger mig en massa energi och ny inspiration att fortsätta och hitta fler ämnen att skriva om. Jag vill tacka er för det! Det var verkligen en rivstart på jobbet med rätt många "ovanliga" fall och spännande hältor. Var det bara för att jag nyss kom hem från Rossdales som dessa kom på löpande band?;)

Sen är det väldigt roligt att många hästägare uttryck sin oro över min sömn, både till min chef och när de ringt o bokat tider, och till mig. Haha. "Izabella kanske kommer vara helt slut nu när hon kommer hem eftersom hon jobbat så hårt i England". För er som undrar så jobbade jag bara 3 dagar hemma nu, och nu har jag faktiskt en hel vecka helt ledigt, så jag ska verkligen vila upp mig! Jag hoppas vi ses i Falsterbo?

Nedan kommer ett gäng bilder från sista dagarna då jag turistade i London. Kan verkligen rekommendera er att besöka Natural History Museum om ni åker dit. De har en mycket fin dinosaurie-utställning och även en "human biology" vetenskaplig grej där man kan lära sig mycket om kropp och fysiologi. Själv är jag fast vid dinosaurier. När jag var liten var "Landet för längesedan" mina favoritfilmer. Jag hade dinosaurie-böcker och flera olika dataspel där man lärde sig om de olika tidsåldrarna och olika arterna. Inte så tjejigt direkt:):)

Jag som också nördar ner mig i ben och skelett är fascinerad av hur lite som skiljer mellan dinosauriernas skelett för 65 miljoner år sedan och hästarnas.

Kolla på denna knäled som exempel! De har ju precis samma benknölar! Undrar om dinosaurierna hade ledinflammationer och lösa benbitar precis som hästar. T-Rex med osteoartrit blev halt och kunde inte jaga längre. Vem vet???

Nu ska jag åka till Uppsala och fixa i min lägenhet som jag äger där. Jag ska sälja den nu, så om någon är ute efter att köpa en 1:a mitt i stan, precis bredvid ekonomikum, 18,5 m2, renoverad, fräsh, låg hyra på 965/månad. Acceptpris 1099000:-, mejla mig på izabellagranswed@hotmail.com.

Ha en bra dag i solen alla!


Läst 39480 ggr Kommentarer Kommentera

Izabella Granswed arbetar som hästveterinär. I bloggen får ni följa hennes vardag på kliniken och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Hon är även en återkommande skribent i kunskapsmagasinet Hippson.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.