Gästbloggen
OM DENNA GÄSTBLOGG
I samband med sitt julbrev passade teamet vid Brunmåla hästklinik på att skicka med en hälsning gällande broddar. Bland annat belyser de att det, trots att det innebär merjobb, är bra om man broddar i och ur beroende på underlag. Vi har fått tillåtelse att publicera texten i Hippsons gästblogg.


Foto: Adobe Stock och Therese Nyman
  
"Vintern närmar sig och därmed också halkan. Så länge snön ligger djup är problemet med halka inte överhängande, men dessvärre verkar isgata vara vanligare förekommande än meterdjup snö. I alla fall i den södra halvan av Sverige.
Isgatan skiftar gärna från en dag till en annan till lervälling och vice versa. Många hästägare broddar sina hästar redan i november och låter broddarna sitta i till mars–april, men är det verkligen bra för hästen?
  
För hästen är det bästa att ha bra fäste med hjälp av broddar när det är halt och att vara utan när det inte är halt. Alltså att skruva i och ur broddarna beroende på underlag. Merjobb för dig som hästägare? Ja, absolut!
Broddar påverka hästens fäste. Tåbrodd hjälper till med att få fäste vid frånskjut, men påverkar hovens överrullning. Medan traktbrodd hjälper hästen med att inte halka framåt vid isättning av hoven.
  
Även underlaget har en inverkan på hur brodden påverkar hästen. När hästen går på asfalt eller står uppställd i stallgången, då kommer den enbart att belasta broddarna. Det uppstår då ett punkttryck på hovväggen vid varje brodd.
Står hästen i en ströad box, då kommer broddarna att sjunka ner i underlaget och inte påverka hästen och dess hovar lika mycket. På hårt underlag kommer därmed en högre traktbrodd påverka vinkeln i de nedre lederna i benet mer än en lägre brodd.
Har du fyra broddar kommer vinklarna inte att påverkas lika mycket. Olika höga broddar eller olika slitna broddar på in- och utsida av skon kommer i sin tur påverka hovens balans och därmed belastningen på lederna ovanför hoven.
  
Vid uteritt på isigt underlag ger broddarna fäste och förhindrar att hästen behöver spänna sig. Du vet ju själv hur det är att gå på halt underlag och då har vi inte hårda järnskor på oss. Rider du å andra sidan i ett ridhus, eller på annat mjukt underlag, kommer broddarna påverka hovens glidmoment mot underlaget. Olika underlag kommer att påverka olika mycket. Man kan till exempel tänka sig att fibersand med stor andel fiber kommer att ge en större inbromsning, jämfört med ett luckrare spånunderlag.
  
Att broddarna ger bättre fäste för hästen på halt underlag gör att riskerna för fläkskador minskar. Och som tidigare nämnt behöver hästen inte spänna sig lika mycket. Dessvärre ökar risken för broddtramp.
Ett sätt att skydda hästen är att använda boots. Det är dock viktigt att se till att bootsen inte ger skav. Broddarna kan även orsaka större skador vid sparkar än vad en oskodd hov gör.
  
Fördelarna och nackdelarna med broddar måste vägas samman, men jag som veterinär skulle rekommendera att du har broddar på din häst när underlaget kräver. Däremellan tar du dock av dem och låter den vara utan.
  
God jul och Gott nytt år önskar veterinär Johanna Almerén och Brunmåla Hästklinik!"


Läst 83681 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
I ett inlägg på Facebook vill Veterinärerna i Svenljunga påminna om vinterns faror för hästarna. De upplever nämligen att det är ovanligt många kolikfall just nu. Vi har fått tillåtelse att publicera texten här i Gästbloggen, läs den nedan.

 
Foto: Veterinärerna i Svenljunga

”Brist på vatten vanligaste orsaken till kolik

Nu vill vi gärna påminna er igen om vinters faror för hästarna!
Det vanligaste är att de får förstoppning och därmed kolik. Hästar är mer känsliga än flermagade djur som kor och får. En häst som väger 500 kilo har en magsäck som rymmer mellan 8 och 14 kilo. Ett nötdjur har magar som rymmer mellan 40 och 80 kilo. Det gör att en ko kan lagra mer mat och vatten i magen. En häst behöver äta och dricka små mängder oftare.
  
Varje vinter märker vi en tydlig ökning av kolikfall när det blir kallt. De förekommer i stort sett bara på vintern. Den vanligaste orsaken till kolik är brist på vatten och att hästarna äter kall snö. Mörka, korta dagar kan medföra att ryttare inte rider i samma omfattning. Det är också viktigt att se över foderstaten när man inte tränar hästen som vanligt.
För att stötta extra rekommenderar vi att man ger loppfrön som smörjer tarmen och tar med sig sand och skräp ut. Det är viktigt att ta kontakt med en veterinär direkt om du misstänker att din häst inte mår bra, ju tidigare hästen får hjälp desto bättre.
 
Brist på vatten i hagen under dagen kan leda till förstoppning och kolik. Studier har visat att hästar föredrar ljummet vatten på vintern. En lösning är att skaffa ett uppvärmt vattenkar eller vattenkoppar. Enligt djurskyddslagen bör hästar ha fri tillgång till vatten eller möjlighet ett dricka sig otörstiga två gånger per dag, jämnt fördelat över dygnet. Grundbehovet för en häst är fem liter vatten per 100 kilo kroppsvikt och dag.
Stillastående hästar som får en normal foderstat riskerar kolik och korsförlamning. Ett tips är att halvera eller ta bort kraftfodergivan helt. Sprid gärna ut fodret i hagen på flera ställen så den måste röra sig mellan hö-högarna.
En snabb och kraftfull igångsättning efter jul- och nyårshelgerna ökar risken för skador, vänj hästen successivt tillbaka till sin normala träningsform."
  
/Veterinärerna i Svenljunga


Läst 95220 ggr Kommentarer Kommentera

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.