Gästbloggen

OM DENNA GÄSTBLOGG
Distriktsveterinärerna i Kungsbackas vanligaste jourpatienter är kolikfallen. På sin Facebook-sida berättar de om kolik och vad man kan göra för att undvika att hästen drabbas. Vi har fått lov att dela deras inlägg här i Gästbloggen.

"Det är inte bara mugg som drabbar hästar i större utsträckning på hösten jämfört med övriga året, kolik är också något som är vanligare nu. Kolikhästen är faktiskt en av våra vanligaste patienter på jourtid. Alla som någon gång har hittat sin vän i boxen eller hagen med koliksmärtor vet hur jobbigt det är, och det är något som många hästägare fasar över.
  
Men vad är kolik egentligen? Kolik är snarare ett symtom än en sjukdom eller diagnos, det betyder helt enkelt att hästen har ont i magen. Orsakerna till kolik är många. Bland de vanligaste är förstoppning, gas, bandmaskinfektion, magsår och tarmflorerubbning. Men det kan även röra sig om lite ovanligare saker som bukhinneinflammation, infektion med stor blodmask och tarmvred till exempel.
  
Det viktigaste för dig som hästägare är att känna igen symtom på kolik. Ibland är det väldigt tydligt att hästen har ont i magen. Den kan bland annat titta sig mot magen, sparka sig mot magen, rulla sig eller bara vilja ligga ner, skrapa med framhovarna i marken, svettas och vara orolig.
Ibland är det dock inte så tydligt. Den kanske bara är lite introvert, inte har någon aptit, flemar eller ställer sig i urineringsställning. De allra flesta hästar som har kolik är ointresserade av mat. Om din häst plötsligt inte vill äta finns risken att den har kolik.
  
Många kolikanfall går över fort och blir ofta bättre med skrittmotion. Om du hittar din häst i stallet och misstänker att den har kolik kan det därför vara bra att skritta den i 15 minuter. Om ingen förbättring sker kan det vara dags att ringa en veterinär.
  
Det finns många saker du kan göra för att förebygga kolik hos din häst. Förstoppningar är vanligt på hösten och vintern, helt enkelt för att hästarna dricker för dåligt. De bör alltid ha tillgång till vatten, vilket ibland är en utmaning i hagen när det är många minusgrader.
Hästar föredrar när vattnet är runt 18–20 grader och serveras i spann. Hästar som har vattenkopp dricker inte lika mycket som de som har vatten i spann. Om din häst brukar ha problem med förstoppningskolik kan 1–2 deciliter mineralolja/dag ges för att mjuka upp och smörja avföringen. Kom då ihåg att olja även innebär energi och att foderstaten i övrigt kan behöva justeras för att hästen inte ska gå upp i vikt. Betfor fungerar lite på samma sätt och betfor kan med fördel blandas med paraffinolja.
 
Ett liv i stillhet är till nackdel för hästen på många sätt, inte minst för magen. Det är långt ifrån ovanligt att hästar som av olika anledningar ställts av eller flyttats från en stor till en liten hage eller från bete till installning drabbas av kolik, ofta förstoppningskolik.
Hästar mår bra av att röra sig ordentligt varje dag, vilket inte kan tillgodoses genom att enbart vistas i en liten hage (eller för den delen i en stor hage som hästen inte trivs i där den bara står och hänger vid grinden). Hästar behöver ha tillgång till ordentliga hagar med bra underlag och regelbunden motion för att kroppen ska fungera ordentligt!
  
Långa ättider är den viktigaste åtgärden för att undvika magsår. Hästen är gjord för att äta enbart grovfoder och att göra detta under större delen av dygnet. Om din häst inte kan stå på fri tillgång till grovfoder är det bra att fodra i hönät för att förlänga ättiden, att fodra ofta för att undvika långa "tomtider" för magen, och att eventuellt komplettera med foderhalm (inte detsamma som ströhalm) för att hästen ska ha något att tugga på.
  
Tarmflorerubbningar innebär en obalans i mikrofloran i tarmen och kan bero på många saker. Till exempel kan hästarna dricka stillastående, smutsigt regnvatten i hagen, men det kan också bero på avmaskning och övrig medicinering likväl som foderbyten. Så här års är det också vanligt att de pillar i sig ogräs och växter som de annars lämnar när det finns gott om annat att välja på. Om din häst ska medicineras eller avmaskas kan det vara klokt att ge understödjande pro- och prebiotika i samband med detta för att understödja tarmfloran. Foderbyten ska alltid ske successivt för att tarmfloran ska hinna vänja sig.
  
När det är dags att göra träckprover avseende mask, kom ihåg att kryssa i rutan för bandmask (som ofta är en tilläggsanalys) och att odla blodmasken för att se om stor blodmask finns. Bandmask är en vanlig orsak till kolik och stor blodmask kan ge allvarliga skador på tarmens blodkärl. Om hästen bär på någon av dessa parasiter bör den avmaskas.
  
Slutligen, en kolik som inte går över med skrittmotion behöver behandlas av en veterinär. Om din häst har kolik och du behöver hjälp finns vi här för dig, dygnet runt och året om!"


Läst 118503 ggr Kommentarer Kommentera


Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Maria Svane är 14 år och rider både ponny och storhäst. Hon tävlar i hoppning och fälttävlan och bloggar om sitt hästliv. I fredags togs det tunga beslutet att låta den älskade foderponnyn Laeryds Ikaros somna in, 25 år gammal. Maria skrev då följande inlägg, som först publicerades i hennes blogg.

  
"Vi fick åtta år tillsammans
, åtta år av glädje, kärlek men också oro. Glädjen när du hoppade, busade och var lycklig. Kärleken man fick när du gnäggade, pussades eller bugade. Oro när vi för fem år sedan trodde att du skulle få galoppera vidare men klarade dig. Värmen man kände inombords när du gnäggade för att vi kom, pussarna vi fick, alla rosetter du gett till oss. Allt det där som aldrig mer kommer hända. Allt det där man kommer att sakna.
  
I går fick vår älskade Ikaros somna in efter 25 år här på jorden. 25 år som han har spridit glädje runt sig varav de senaste åtta här hos oss. I går fick vi träffa hans ägare, men varken vi eller de var lyckliga. Det var dags för honom att få dansa vidare. De mörka ögonen som alltid varit så pigga hade tappat glansen. Den ponny vi känt under så många år är borta. Ponnyn som hjälpt oss när vi har varit ledsna kommer inte trösta oss mer.
  
Den tacksamhet jag känner
över allt han gjort för oss är enorm. Den tiden vi fick tillsammans skulle jag aldrig kunna byta bort och jag hoppas att jag aldrig glömmer honom. I går fick han äntligen äta grönt gräs, hoppa över skyhöga hinder och slippa smärtan och de dåliga tänderna.
 
Jag klarade inte av att vara med när han togs bort, inte heller kunde jag kolla när han väl var borta. Den Ikaros jag vill minnas är pigg och älskar livet, med massor av glans i sina ögon. Den ponnyn som har varit borta ett tag och där vi redan i våras, tillsammans med ägarna, beslutade att det blir hans sista sommar.
I dag red jag förbi graven, jag visade Nova var han låg men också var Queen låg, jag visade platsen där Bella skulle ha legat. Nu är Ikaros tillsammans med Queen, Bella, Karinka och många fler. Jag bad honom hälsa dem och sa att jag älskar honom.
 
Jag är så tacksam över tiden vi fick ihop, men skulle kunna göra vad som helst för att han skulle få ha varit här längre. Tack Laeryds Ikaros för allt du gjort för mig, min familj och dina ägare. Det blev åtta år tillsammans, resten av tiden ska jag klara av själv utan din hjälp och kärlek. Jag hoppas vi ses snart igen. <3

/Maria"


Läst 123667 ggr Kommentarer Kommentera


Foto: Helena Kättström och Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Helena Kättström arbetar som chefsveterinär på Växa Sverige. Hon har varit veterinär i över 25 år och har förutom kliniskt arbete även jobbat på Jordbruksverket.
Helenas privata blogg, som inlägget nedan kommer från, utgår från familjens uppfödning av fjordhästar. Stuteriet drivs i liten skala, fokus är kvalitet snarare än kvantitet.
Hela bloggen hittar du här: http://stuterikry.blogg.se

"Varmfodrat utetäcke i slitstarkt material, som har förmåga att reparera sig självt. Fungerar lika bra inomhus tack vare andasfunktion, automatiskt reglerbart efter utetemperatur och väderförhållanden. Fylls med ett isolerande luftlager vid stark kyla och blir tunnare vid högre temperatur. Utmärkt isolerande förmåga, som gör att snö inte smälter ner och kyler huden på den känsliga ryggen och korset. Naturligt vattenavstötande med utmärkt avrinningsfunktion. Helt utan risk för skavsår.
  
Levereras komplett, men bör borstas av dagligen för bästa glans och funktion. Undvik tvätt med schampo eller såpa för att inte riskera att störa regnskyddet. Spola av vid behov, tvätt vid max 38 grader, gärna svalare. Matchande vackra färger med mjuka övergångar.
  
Kan vid extremt regnväder i samband med kraftig blåst kombineras med ett enkelt regntäcke. I normalfallet behövs det dock inget utom grovfoder. Ger bra skydd för känslig muskulatur över rygg och kors.
  
Luddar eller släpper av hår periodvis, men detta påverkar inte funktionen utan är bara en naturlig del i reparationen och för att uppnå maximal glans. Ingen negativ påverkan på hästens kroppsspråk eller rörelse, och ger full möjlighet att njuta av att bli kliad.
  
Leverans av säsongens modell sker endast vår och höst. Gratis.
  
Har du tänkt över alla dessa fördelar innan du helklipper? Tänk gärna en gång till om det verkligen är nödvändigt att förstöra något som naturen har skapat så överlägset. Men kanske gör du det för att du har missat produktbeskrivningen?
 
/Helena Kättström

PS. Jag tycker att de är vackra i sin fina vinterpäls, dessutom – skönhet sitter i betraktarens öga, så fundera gärna över det."
 


Läst 155101 ggr Kommentarer Kommentera


Cecilia på Lennox red EM i Rotterdam. Foto: Tomas Holcbecher

OM DENNA GÄSTBLOGG
Dressyrryttaren Cecilia Andrén Dorselius besökte Saab International Grand Prix Dressage på Flyinge i helgen och blev förvånad över att det var glest på läktaren. Hon vill uppmana alla hästintresserade att ta del av bra ridning på tävlingar och på clinics. Inlägget nedan publicerades först på Facebook.

Att titta på bra ridning är en investering

"En viktig uppmaning
till alla hästintresserade och till de föräldrar som har barn som rider. Det anordnas många fina hästtävlingar i Sverige. Förutom de allra största, som alla känner till, har vi helgens tävlingar på Flyinge och under året erbjuds vi Elmia, Breeders, Dressage Power med mera. Jag blir så otroligt besviken när jag ser att det är glest på läktarna på flera fina tävlingar och clinics. Utan publik riskerar vi att sporten tappar sponsorer och att alla som lägger ner sin själ i dessa evenemang tappar sugen.
  
Det finns de som menar att inträdet till dessa evenemang är dyrt, men glöm inte vilken bra investering det är att titta på bra ridning. Jag hade inte kommit upp på elitnivå om jag inte hade spenderat många timmar med att titta på bra ridning.
Jag minns än i dag hur jag sög i mig allt som Kyra Kyrklund sa på sina clinics. Jag satt där i publiken, 14 år gammal, och åkte hem fullmatad med kunskap och motivation och försökte testa allt jag hade lärt mig på min C-ponny. När jag sedan skulle utbilda Lennox till Grand Prix åkte jag till Grand Prix-tävlingar och såg alla ekipage – för att se vilka tekniker olika ryttare använde.
  
För unga ryttare på ridskolor och andra ridutbildningar borde dessa tävlingar och clinics vara ett måste. När vi hade ridskola anordnade vi varje år en resa till Gothenburg Horse Show genom att använda intäkter från kiosk och bingolotter till att betala bussen. Sedan fick man biljetter till rabatterade priser. Många av dessa tävlingar erbjuder även i dag rabatterade priser på biljetter, speciellt till ridföreningar eller ridskolor.
  
Jag vill även tillägga att bristande publikintresse också påverkar ryttarna. Det är så otroligt mycket roligare att få rida inför publik och de juniorer och young riders som i helgen har ridit inför nästan tomma läkare, de hade sannolikt åkt hem med ännu mer motivation om de efter sina ritter hade fått njuta av en härlig applåd från en stor publik. Det finns även många utställare på plats som säljer fina saker och som får åka hem med låga försäljningssiffror.
  
Jag har denna helg njutit av otroliga ekipage på Flyinge och har tagit till mig värdefull kunskap från Klaus Balkenhol och Therese Nilshagen, trots att jag inte längre rider aktivt. Därför ber jag alla hästälskare därute att komma på tävlingarna och att se förstklassig sport LIVE.
  
Ett tillägg: Jag vet sedan tidigare att det har varit vissa problem med biljettförsäljningen på nätet till helgens tävlingar på Flyinge. Min uppmaning är dock generell och handlar inte enbart om helgens tävlingar. Jag har hört att vissa av höstens evenemang (tävlingar och clinics) har låg biljettförsäljning i dagsläget och vill därför gå ut med denna uppmaning för att stötta vår älskade sport.
  
/Cecilia"
  
Fotnot: Anna Nyström, pressansvarig på Flyinge under Saab International Grand Prix Dressage, bekräftar att det stundtals har varit problem med biljettförsäljningen online. "Vad vi kan se har det sålts biljetter online varje dag under tävlingens gång, så några har uppenbarligen lyckats köpa. Tickster kommer att utreda vad det är som har hänt", säger hon.
  
Under helgen var det cirka 2 000 besökare på Flyinge.


Läst 101226 ggr Kommentarer Kommentera

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.