Gästbloggen
Klicka på en bild för att starta bildspelet.
OM DENNA GÄSTBLOGG
Sara Hiller är iväg på världens äventyr i Uruguay. I Gästbloggen berättar hon vid ett par tillfällen under sin vistelse om kulturkrockar, vilda unghästar och om hur Monty Roberts kan komma till hjälp på andra sidan jordklotet.

Hej,

Nu är jag hemma i vackra Sverige igen! Jag älskar Sverige, men landet visade sig inte direkt från sin bästa sida när jag landade på Arlanda i fredags eftermiddag. Det var med blandade känslor jag reste hem ifrån Uruguay efter att ha spenderat drygt 10 veckor med att träna hästar och två veckors semestrande. Det är alltid lite sorgligt att säga hejdå till hästar som man tränat en lite längre period, men samtidigt kände jag mig redo att åka hem och komma igång med mitt företag lite mer ordentligt. Jag startade en enskilda firma, Svea Hästkraft, förra året men har bara haft enstaka kunder då jag haft fullt upp med en massa annat men nu när jag är hemma igen ska jag lägga ner mer tid på att träna hästar i Sverige och utbilda hästägare i att hantera sina hästar på ett säkert och effektivt sätt.

Men nu är ni är säkert nyfikna på hur det gick det med alla hästarna i slutändan?!
Vi hade ju en hel del hästar att jobba med, totalt 34 st varav 5 var inridna. Vissa var bara inne ett par dagar, andra ett par veckor och bara tre av dem var med från början till slut. Målet med träningen var att ge Mimi (15åriga dottern i familjen) så goda förutsättningar som möjligt att fortsätta arbetet när jag åkt hem. Hästarna ska inte användas i någon verksamhet utan bara som ridhästar åt familjen och då de nu hade blivit ganska många behövde familjen hjälp att få koll på läget. De första två veckorna hade vi även Jenny Alroth från Finland med oss. Hon är också certifierad Monty Robertsinstruktör. Då fokuserade vi mest på att trimma Mimi så att hon och jag skulle vara ett bra team när Jenny åkt hem. Efter det körde jag och Mimi stenhårt med hästträning och brainstorming och problemlösning till Mimis sommarlov var slut.

Mot slutet av sommaren fick vi ut en kille som skulle hjälpa oss att vara första ryttare på de hästar som var redo för det och han hann sitta på tre av pållarna innan Mimi skulle tillbaka till skolan i Montevideo. Jag oroade mig ju lite för språket då jag först tänkt mig att han skulle få hänga lite på hästen och sen kliva ner och sen hänga på hästen, medan jag ledde ett par steg innan han satt upp på riktigt och jag hade svårt att se framför mig hur vi skulle göra detta utan att prata samma språk. Nu löste det sig på så sätt att Damian, som killen heter, fick göra på sitt eget vis och sitta upp på egen hand medan vi andra såg på och hoppades att han visste vad han höll på med. Det gjorde han. Han var väldigt smidig och satt upp och av flera gånger innan han bad hästen att börja röra på fötterna lite.

Bockade av både sadel och ryttare
Med Miss Sofie blev det lite tokigt för hon for iväg och bockade en hel del tills sadeln tillslut åkte av och Damian fick "hoppa av i farten". De där gauchosadlarna verkar lite svåra men då han helst ville ha sin egen sadel och då vi inte direkt hade något bättre alternativ fick vi helt enkelt ta vad som fanns. Damian sadlade om och satt upp igen och efter ännu lite mer bockande lugnade hon sig och kunde skrittas runt i rundpaddocken. Med nästa häst Quila fick jag vara med inne i rundpaddocken och hålla i henne i en lång lina fäst i Dually-grimman vilket jag tror var en bättre ide då jag kunde hålla henne hos mig mer så hon inte kunde fara iväg på samma sätt och få upp fart. Quila var spänd och kastade sig bakåt någon gång när Damian satt upp men han höll sig så lugn och pratade och klappade henne hela tiden lugnande så hon blev mer och mer bekväm med honom på ryggen. Efter ett antal upp och avsittningar ledde jag dem runt i rundpaddocken vilket gick super bra. Lite spänd och fundersam var hon men hon följde med fint utan att bocka.

Damian gjorde även en annan lite lustig grej där han mjukt tog på hästens sidor och rumpa och sen passerade han på armslängds avstånd bakom hästen, alltså precis på lagom avstånd att bli sparkad. Jag förstod det som att han gjorde det i syfte att bygga förtroende hos hästen att den skulle våga ha honom bakom sig i sitt blinda fält för ett ögonblick och lita på att han inte skulle göra den illa vilket i sig är en god tanke, men det skulle aldrig falla mig in att gå precis på det anstånd där hästen har mest kraft om den sparkar, särskilt då vi tidigare sett att Quila faktiskt kunde ta till bakbenen om hon blev skrämd. Nu blev han inte sparkad som tur var och han berättade senare att han även brukade "tömköra" hästen från svansen. Han gick alltså bakom hästen och höll i ett par strån från svansen för att styra hästen. Tror det också handlar om att hästen ska lita på att man kan vara bakom den men att gå på svanslängds avstånd bakom oinridna hästar är kanske inget jag rekommenderar.

Förutom Sofie och Quila fick han även sitta upp på Henry, en häst som vi hade inne från allra första början men släppte ut för att han var så ung och vi hade andra hästar som behövde jobbas mer. Mot slutet av sommaren räknade de efter lite noggrannare och kom fram till att han ändå var 4 år och inte 2 som de tänkte först så då tog vi in honom igen och lät Damian sitta på honom en stund. Henry var en av hästarna som hade vuxit upp på familjens lilla gård inne i Salto där de bor och han var alltså van vid att hanteras av människor regelbundet. Han var inte alls lika spänd och orolig över ett det kom en ryttare trots att vi inte lagt ner i närheten av lika mycket tid på att förbereda honom genom att hänga och hoppa bredvid som vi gjort med Sofie och Quila. Det beror förmodligen delvis på att Henry helt enkelt är en lite mer avslappnad häst, men jag är också säker på att han tog det hela med mer ro för att han har mer erfarenhet av människor och därför är mer bekväm över huvud taget när människor är inblandade.

Jobbat med att få hästen trygg
Det finns både för och nackdelar med att hästar har hanterats från tidig ålder. Jag skulle säga att den största skillnaden på att träna vilda hästar och på att träna unga hästar som är vana vid människor är att de vilda hästarna har mer naturlig respekt för människans personliga utrymme medan många unghästar som har hanterats mycket under sin uppväxt ofta har en tendens att nästan sätta sig i knät på en. Det finns självklart olika grader på den här skalan och det bästa är om man hamnar nånstans i mitten. En häst som är överdrivet skygg mot människor behöver man lägga mycket tid på att få att slappna av och känna sig trygg med människor vilket är en utmaning jag och Mimi jobbat mycket med i Uruguay. I andra änden har vi hästar som har hanterats lite för mycket utan att människorna satt några tydliga gränser vilket lätt leder till att hästen blir en buffel som trampar en på tårna eller puttar en ur vägen för att själv bestämma vilket håll man ska gå åt. Med sådana hästar måste man istället jobba mer på att öka avståndet mellan häst och människa.

Under min tid i Uruguay var det först och främst den skyggare sortens hästar vi jobbade med men Join-Up och Dually-grimman fungerar oavsett vilket typ av häst man har, det gäller bara att anpassa sitt kroppsspråk och läsa av varje individ man jobbar med för att avgöra vad man kommer behöva träna mest på. Allra viktigast är att man alltid behandlar alla hästar med respekt och har förståelse för att hästarna bara agerar utifrån tidigare erfarenheter. Bara för att en häst beter sig respektlöst mot mig får jag inte tappa humöret eller ta till våld utan det är genom att på ett tydligt och konsekvent sätt sätta gränser som man kan få en sådan häst att respektera människor igen. Dually-grimman är i många lägen ett perfekt hjälpmedel för att sätta de här gränserna, utan att göra illa hästen. Om hästen t.ex. är svår att leda för att den knuffar på en och inte stannar där man vill stanna så ser man till att sätta en tydlig gräns på hur nära eller hur långt fram hästen får gå och så fort hästen kliver över den gränsen ger man hästen en negativ konsekvens genom att bestämt backa hästen tillbaka och förbi gränsen den passerade. Genom att konsekvent ge den här negativa konsekvensen för negativt beteende får man en häst som respekterar människans utrymme och blir enklare att hantera. Backandet kan sen se lite olika ut beroende på hur stort övertramp hästen gjorde. Om den bara försiktigt tog ett steg för nära kan man lika fint be hästen ta ett steg tillbaka, men om den är helt ouppmärksam på en, puttar en åt sidan och nästan trampar en på foten då är det snabbt backande ett par tre meter som gäller. Hästar lär sig bäst om de både får beröm för vad de gör rätt och tillrättavisning när de gör fel, det gäller bara att använda rätt sätt för att belöna och tillrättavisa hästen.

Det jag tycker har varit häftigast med att jobba med vilda hästar är att man blir medveten om alla sina rörelser på ett helt annat sätt än när man jobbar med mer tama hästar. Kliar man sig på näsan vid fel tillfälle kan man råka skrämma hästen och man får börja om från början lite. Sen är det spännande att se hur de successivt vänjer sig vid större och större rörelser, för i längden är det är ju ohållbart att jobba med hästar som inte klarar av att man kliar sig på näsan. Nackdelen med att låta hästarna gå flera år utan att hanteras alls är att de hinner bli stora och starka och om de skadar sig blir det väldigt svårt att sköta om såren. Därför tycker jag ändå att det är en bra ide att hantera sina unghästar redan från att de är små men i lagom mängd. Behåll en bubbla av personligt space runt dig som du själv kan välja när du vill dela med hästen eller inte så det inte blir någon som helst tveksamhet om hur nära hästen får gå. Slarvar man med den gränsen får man snart blåa tår.

Ser fram emot arbetet hemma
Min tid i Uruguay har varit otroligt givande för mig både som hästtränare och instruktör då jag förutom att ha fått träna superfina hästar har fått coacha Mimi genom den här upplevelsen. För mig är det det absolut roligaste, att hjälpa hästägare och ryttare förstå sina hästar bättre, då det i sin tur hjälper hästen. Nu ser jag fram emot att få jobba tillsammans med fler ambitiösa hästmänniskor som Mimi som vill få en bättre kommunikation med sin häst vare sig det är för att kunna nå bättre resultat på tävlingar, för att ha roligare tillsammans på träningar eller kanske känna sig säkrare på uteritter. Jag ser även fram emot sommaren då jag ska jobba som ridlärare på världens bästa ridläger på Karlshems gård! Det finns platser kvar så om ni vill träffa mig i sommar är det dit ni ska åka :) Jag tycker det är nått nästan magiskt över ridläger. Man är som i en egen värld och det är hästar och kompisar från morgon till kväll varvat med mellis och fika och studsmatta och lekar. Kan knappast bli bättre J

Sist men inte minst vill jag bara tillägga att om ni någonsin får chansen att resa till ett annat land och jobba med hästar, tacka ja! Man lär sig så otroligt mycket av att se olika miljöer och olika sorters hästhållning och även om man inte håller med om precis allt eller till och med tycker att vissa saker är helt förfärligt så kan man bara göra en skillnad om man tar del av det som är annorlunda och gör sitt bästa för att påverka det man kan. En av de viktigaste sakerna för att kunna göra en skillnad är att hela tiden försöka lära sig själv så mycket man kan och samtidigt vara öppen för diskussion. Ibland kan det vara svårt att veta vem man ska tro på i en bransch där en del verkar tycka att de vet bäst och ibland håller folk fast vid gammal kunskap eller till och med felaktig information. Därför vill jag uppmuntra folk att vara källkritiska och kolla upp fakta istället för att bara lita på vad boxgrannens ägare sagt. Lär av varandra, men läs även på i böcker, gå kurser, försök att läsa av hästen och hitta på många roliga saker med era hästar. På så sätt tror jag att man får roligare med sin häst och att hästen får det roligare med oss!

Hoppas vi ses i framtiden och ni får gärna höra av er om ni är intresserade av att veta mer om Join-Up eller vad jag hittar på i framtiden. Maila mig på saraisabel@live.se. Snart kommer jag även starta upp min hemsida, sveahastkraft.se Vill man läsa mer om träningen i Uruguay kan man läsa på min privata blogg sara-hiller.blogspot.se

Hörs och ses!
// Sara Hiller

Missa inte bildspelet i toppen av inlägget!

Läs Saras förra gästbloggsinlägg här


Läst 24635 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson heter jag och är 23 år. Bor i Vellinge men kommer från Sundborn i Dalarna. Jag driver LA Dressage AB och rider dagligen åtta hästar hemma i Sverige. Under två år har jag jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland, nu är vi här igen för tävling och träning.

Hej!
  
Det känns att det är söndag idag... Det har varit full fart sedan förra lördagen med träning och tävling! Väldigt kul!
  
Idag har jag även varit iväg och tävlat Sargon igen. Vi blev 2:a i Intermediaire II. Idag hade vi dock lite missar i både piruett, byten och att han var lite spänd i inledningen i travdelen. Men väldigt bra träning för honom att gå på en stor arena! :)

 

Sedan har jag ridit Santorini som kändes väldigt pigg idag! Den hästen har energi för 16 hästar...  Väldigt bra, men det kräver sin ryttare. Idag jobbade jag väldigt mycket övergångar. Nu tjatar jag om det varje dag… Men ja, övergångar är helt enkelt nyckeln till allt! :) helst 2 miljoner övergångar, Santorini behöver övergång i ungefär vartannat steg...
  
Jag började sedan med öppna och sluta i olika tempo och tvärning, men fortsatte med övergångar i det! Sedan fortsatte jag med samma jobb i galopp och gjorde sluta in till medellinjen och sedan skänkelvikning ut till spåret igen.
  
I detta la jag in många skrittpauser, både ökad skritt och samlad skritt. Santorini har jättesvårt att kunna skritta lugnt, hon vill hellre använda sig av jogging, som går lite snabbare... Så just att jobba henne mycket i skritt är jätteviktigt. Jag flyttar henne i skänkelvikning i skritten och gör många halter och ryggar något steg. Så att hon hela tiden vet att hon måste vänta.
  
Sedan var det dags för Diomedes som fick gå lektion för Adelinde idag. Vi fortsatte som sist med mycket lösgörande jobb. Först skänkelvikningar i olika tvärning och sedan öppna kontra sluta i lättridning. Sluta på volten i korta steg i trav och övergångar.
Samma jobb i galopp med speed-control på långsidorna, korta kvicka tempoväxlingar så att han blir kvickare i sina bakben!
  
Sedan fortsatte vi med traven där vi samlade honom mot passage och sedan gick ner i korta steg. Men bara två-tre steg och sedan kvick fram igen. Viktigt att han hela tiden är framme för skänkeln och inte backar av och blir långsam. Sedan gjorde vi det jobbet i sluta på långsidan för att gymnastisera honom.
Det blev ett väldigt bra pass för honom! Mycket lösgörande jobb och att se till att han blir kvickare.


Älskar OS-ringarna i ridhuset!
  

 
Jag hoppas verkligen att ni har gillat att följa oss denna vecka i Holland, och att ni har fått inspiration till er träning! Om ni vill fortsätta följa oss så finns vi på Facebook, Lina Andersson Dressage! :)
  
Vi hörs igen och kom ihåg:

 

  
Lycka till med träning och tävling! Vi kanske ses på tävlingsbanorna i vår!
  
Kram
Lina :)


Läst 25372 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson heter jag och är 23 år. Bor i Vellinge men kommer från Sundborn i Dalarna. Jag driver LA Dressage AB och rider dagligen åtta hästar hemma i Sverige. Under två år har jag jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland, nu är vi här igen för tävling och träning.

God kväll!
  
Nu har jag precis kommit in efter ännu en jättebra dag! :)
  
I morse red jag Sargon och tog en morgonfika med Adelinde, som trots att hon är sjuk inte kan hålla sig från stallet. Hon skrittade ut i skogen med Parzival sen – och jag började göra i ordning Aretos för tävling.
  
Vi red Prix S:t Georges och blev 3:a! Jag är jättenöjd med honom, men vi hade några småmissar som nu måste finslipas. 

Det var en jättefin tävlingsplats, och roligast av allt var att Marloes var där och tävlade. Jag och Marloes jobbade i ett år tillsammans hos Adelinde. Vi jobbade båda under uppladdningen till OS i London och skötte allt hemma i tre veckor medan Adelinde var på OS. Det är många mycket speciella minnen som jag aldrig kommer glömma.
  
Kan minnas än idag exakt hur vi packade lastbilen och när jag lindade Parzivals ben precis innan avfärd, lastade honom på lastbilen och vinkade av dem mot London! När vi pyntade hela stallet med flaggor och ballonger när de kom hem från OS och när vi packade upp silvermedaljen och blommorna... Vi hade en fantastisk tid tillsammans och massor av roliga minnen!
  
Marloes driver nu eget stall och hennes pappa är uppfödare. Hon har i dagsläget tio hästar i träning! :) Jättekul att det går så bra för henne! Hon är en kämpe och en extremt duktig ryttare! 


Marloes pappa, den ständige groomen.

 


Marloes och Asimone. 

   
Jag kom hem rätt sent så det blev en lördagskväll med träning för Diomedes och Santorini. Men de var lika glada för det. :) 

 

Adelindes hund Bruce var också väldigt glad att se oss.

 

 
Nu finns min ritt att se från Indoor Brabant med Dalhems Diomedes!

Hoppas ni alla haft en bra lördag! :)

/Lina 


Läst 23946 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson heter jag och är 23 år. Bor i Vellinge men kommer från Sundborn i Dalarna. Jag driver LA Dressage AB och rider dagligen åtta hästar hemma i Sverige. Under två år har jag jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland, nu är vi här igen för tävling och träning.

Hej!

Idag har vi haft en jätteskön dag! Började som vanligt med mockning och utsläpp av hästar!

Jag började sedan rida mina hästar. Solen sken som vanligt och idag fokuserade jag på programridning ute på banan.

Först ut var Sargon som kändes väldigt stadig och mer bärig. Kul. Galoppen har verkligen blivit bättre nu. Jag har hittat en mindre men lite kvickare galopp som är mer bärig. Jag red igenom vägarna i Intermediaire II. Galoppen funkar bra! Jobbar mycket med övergångarna mellan piaff och passage som fortfarande är svåra. Det gäller att ha honom riktigt kvick när han skall gå ut i passage igen efter piaff.


Gillar nya färgen på Erre plus, Adelindes sadel. :)

 
Sedan red jag Aretos som gick väldigt bra idag! Jag red igenom Intermediaire I. Han kan bli lite ivrig, men jag känner att jag har bra kontroll nu. Massa övergångar och halvhalter! Kul när det ger resultat!!! 

Idag kom även Jan som är Adelindes hovslagare, det var sååå kul och träffa honom igen! Vi åt lunch allihop tillsammans!


De äter strössel på knäckebröd… Idag fick de smaka min kaviar, men det var ingen som tyckte om den.

 
Vid lunch fick vi också besked om att Adelinde var på väg hem från tävlingen då hon blivit ännu sämre i sin hosta. Hon har varit jättesjuk hela veckan, men hon har ändå krigat på trots att vi har försökt att hålla henne inne och inte jobba så mycket. Men envis som hon är… Hon hade försökt rida på morgonen i Den Bosch, men det gick inte.


Dalhems Diomedes har vilodag idag och njuter till fullo av årets första gräs!

 

Sist ut var Santorini som också fick göra programrörelser idag! Först jobbade jag henne i sluta på volten i galopp i olika samling. Hon behöver sätta under sig lite mer och galoppera igenom bättre. 

Hela tiden måste jag känna att jag kan ta tillbaka henne och ändra tempo, för hon vill gärna bestämma hastighet själv. Sedan gjorde jag piruetterna som de är i S:t George och Intermediaire. Därefter jobbade jag med seriebyten också, där jag växlar tempo mellan bytena hela tiden. Så att jag har kontroll i varje steg, då hon gärna vill öka tempot hela tiden. Hon gjorde riktigt fina byten i vartannat. Kul!

Sedan har jag också börjat med byten i varje. Hon är snabb som tusan, så det gäller att bara hålla henne lugn. Till en början bara höger vänster. Och sen lugn. Sedan några till och sen lägger jag in skritt eller lite piruettjobb emellan. Sedan höger vänster igen och sedan fick hon galoppera i låg form och jag stod i lätt sits, så att hon slappnar av riktigt ordentligt!
  

 

Hoppas ni alla har haft en bra fredag! 

/Lina :)


Läst 22632 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson heter jag och är 23 år. Bor i Vellinge men kommer från Sundborn i Dalarna. Jag driver LA Dressage AB och rider dagligen åtta hästar hemma i Sverige. Under två år har jag jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland, nu är vi här igen för tävling och träning.

Hallå allihopa!
  
Det blev sent idag... Jag kom precis hem från 's-Hertogenbosch och klockan är 24.00... Vilken fantastisk dag! Känslan av att tävla på en sådan här tävling är verkligen häftig!!!
Jag är jättenöjd med Dalhems Diomedes! Diomedes är e. Belissimo M-Flemmingh, är godkänd i Oldenburg och uppfödd och ägd av Hans-Yngve Göransson.
 

    
Han är verkligen en stjärna! Lugn och cool men ändå massa energi precis så som man önskar! Vi red ihop 66,9 % i St:George. Denna klass var bara öppen för godkända hingstar och Edward Gal vann på Glocks Zonik.
 
Adelinde red också en clinic precis innan klassen började på sin hingst Aqiedo. Hon har honom med för social träning. Så det var perfekt träning för honom!
   


Jag och Diomedes på ärevarv!

Efter start passade jag på att kolla lite på hoppningen, äta lite mat och bara njuta! Jag träffade trevliga Paulinda som rider Grand Prix i morgon på sin fina Lapponia T! Stort lycka till! 
 

 

 

 

 

 

Innan jag åkte hemåt hjälpte jag Adelindes mamma att göra klart det sista och natta hästarna.


Dalhems Diomedes nöjd! 

Tummen upp till dig Adelinde för din support!!! Ryttare, tränare, kompis, groom och videofilmare! Där snackar vi världsryttare på alla fronter!

Skönt och komma hem! :) God natt från oss!

/Lina


Läst 21992 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson heter jag och är 23 år. Bor i Vellinge men kommer från Sundborn i Dalarna. Jag driver LA Dressage AB och rider dagligen åtta hästar hemma i Sverige. Under två år har jag jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland, nu är vi här igen för tävling och träning.

Hej!
  
Strålande väder även idag! På förmiddagen red jag ett pass på utebanan med Sargon. Jag fokuserade på det vi jobbade med igår. Jag jobbade mycket galopp, vill kunna hitta en mindre kvickare galopp utan att han sätter sig i piruettgalopp. Så något däremellan. Växlade mycket tempo i det och red öppna och sluta. Han kändes väldigt bra!
 

Sedan tog vi lunch i cafeterian och jag kollade på medan Adelinde tränade Parzival.
  
Därefter var det dags för packning. I morgon åker Adelinde med två hästar till Den Bosch där det är tävling. Adelindes föräldrar är här och hjälper till med packning.


 

Ronald åkte ner till tävlingen redan idag för att göra i ordning.

  
Diomedes som också skall tävla i morgon kändes bra idag. Jag red igenom vissa programdelar och jobbade med korta steg i trav för att få honom kvickare!


Diomedes efter träning…


Sedan väldigt glad i hagen!

 
Nu har jag ridit Santorini ett lätt pass på utebanan och sedan fick hon och Sargon gå ut i hagen.


 

Adelindes stallregler...

 
Nu fodrar Adelinde hästarna och jag gör i ordning Aretos för ridning!

 

 
Trevlig kväll! Hörs i morgon med rapport från tävlingarna i Den Bosch!

Lina:)


Läst 20598 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson heter jag och är 23 år. Bor i Vellinge men kommer från Sundborn i Dalarna. Jag driver LA Dressage AB och rider dagligen åtta hästar hemma i Sverige. Under två år har jag jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland, nu är vi här igen för tävling och träning.

God kväll!
  
Det blev en lång dag idag! Full fart från morgon till kväll!
  
Dagen började klockan 7.00 med att Sargon och Santorini fick komma ut i hagen. Jag körde sedan igång med mockning.
 

  
Sedan blev det ett lättare joggingpass på Diomedes på utebanan i solen! Så skönt väder så det är inte sant…
 

  
   

Santorini skulle sedan göras klar för tävling, så lite putsning och knoppning blev det innan avfärd! Därefter en snabblunch med kvarg, juice, knäckebröd, avokado och nötter. Ett bra snabbtips ;) som man ändå blir mätt på!

Sedan var det dags för avfärd – 1,5 h resa ner till södra Holland där tävlingen var! Det var tredje gången jag startade Santorini i S:t George och jag är jättenöjd med känslan idag. Normalt sett brukar hon bli ganska spänd och het när hon är borta. Men idag var hon väldigt avslappnad det gläder mig. Vi fick 7 på skritten som är vår svåraste gren. Santorini tycker ibland att det går snabbare om man tar trav. Dock blir poängen inte så höga då… Vi slutade totalt femma i klassen. Den godkända hingsten Charmeur med Madelene Witte vann:)!
   

Full fart hem igen för klockan 17 väntade lektion för Adelinde. Sargons tur idag!

Sargon kändes pigg och mjuk från start, vi värmde som vanligt och jobbade i både öppna och lite sluta i lättridning och hela tiden övergångar ner till skritt. Samma jobb i galopp sedan, med tempoväxlingar och att jag hela tiden skall behöva göra så "lite som möjligt" men att han alltid skall vara kvick för skänkeln.

Vi fortsatte sen med att jobba med korta steg i trav. Aktiva bakben och kvick för skänkeln i små korta, korta steg. Från det gick vi sedan över till piaff något steg och sedan tillbaka till travsteg igen. Just att hela tiden kunna reglera varje steg.

Många saker att tänka på på samma gång idag, Adelinde var på mig hela tiden om andning och avslappning. Tips: Tänk på er andning nästa pass ni rider!

Jag kom till och med på mig själv med att hålla andan i piaffen. När Adelinde frågade ”Andas du nu?”. Haha. Nä...

Slappna av i överskänkeln och djupa andetag. Det var häftigt när jag kände skillnad, när jag fokuserade på andningen – verkligen andades lugnt och slappnade av, så blev piaffen bara bättre och bättre. Jag slappnade av ännu mer och det känner ju hästen såklart! Riktigt fin piaff på slutet, vi jobbade honom i olika steglängd och aktivitet i piaff och med att sedan få en bra mjuk övergång till trav eller passage.

Sedan var det Aretos tur att bli riden och han var pigg och glad som alltid.

Lagom till att jag var klar med Aretos hade Adelindes bror lagat mat till oss idag igen! Så lyxigt!!
   

 

Nu sovdags! Hörs i morgon, sov gott!
Lina :)


Läst 18743 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson heter jag och är 23 år. Bor i Vellinge men kommer från Sundborn i Dalarna. Jag driver LA Dressage AB och rider dagligen åtta hästar hemma i Sverige. Under två år har jag jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland, nu är vi här igen för tävling och träning.

God förmiddag allihopa!

Nu är vi på plats hos Adelinde i Holland. Med mig har jag min egen häst Sargon. Sedan Santorini som ägs av Annika Langeen och två hingstar som ägs av Hans-Yngve Göransson. Dalhems Diomedes och Dalhems Aretos.

 

Vi har varit på plats sedan i torsdags och har redan hunnit med en hel del. Det är verkligen fantastiskt kul att vara tillbaka, detta känns verkligen som hemma för mig. Jag har inte varit här på ett tag, men när man kommer hit så känns allt som att det var igår. Stallarna, hästarna och alla vänner. Så himla kul och träffa alla igen.

I fredags red jag första träningen på Santorini. Hon är en väldigt känslig häst med massa energi. Så hon behöver lära sig att vänta och inte bli alltför ivrig. Efter min vanliga uppvärmning fortsatte vi i lättridning med öppna - några steg diagonal sluta - öppna igen. I detta gjorde jag övergångar ner till skritt så att hon hela tiden väntar på mig. Vi fortsatte sedan med sluta på volt och med övergångar i det. Hon känns verkligen mjuk och fin i kroppen. Samma jobb gjorde vi sedan i galopp.

Vi började sedan så smått att jobba piruettgalopp på volt i sluta. Hon har lätt för samling men hon behöver sätta under sig ännu lite till. Så vi växlade tempo och samling på volten i sluta för att hon skall sätta under sig och galoppera igenom mer.

 

I lördags åkte vi på tävling med Dalhems Aretos. Vi vann S:t George! Väldigt roligt! Fortfarande mycket att förbättra så vi ser fram emot träning under veckan.


  

Igår tävlade jag också med Sargon. Vi gjorde debut i Intermediere II. Jag började med en felridning när jag red passagen mot fel bokstav ;), men vi hade 7:a på piaff och 7:a på byten i varje!  Alltid kul med en lyckad debut. Så klart många saker som ska bli mycket bättre och säkrare. Vi blev trea och hade 63,68 %! Ser redan fram emot nästa start!


 


Dalhems Diomedes på uteritt i går.

 
Just nu har jag varit och köpt lunch till hela teamet och har dukat upp allt för gemensam lunch. Adelinde sitter och rider Parzival som ska tävla i helgen, så när hon har ridit klart blir det lunch.

Efter lunch ska jag rida mina hästar och rida lektion för Adelinde! Ser fram emot det!


Självklart en Sverigeflagga i stallet! ;)

 

Nu travar Adelinde av Parzival så jag ska gå ut och hjälpa henne göra klar honom så att vi kan äta. :)

Vi hörs i morgon igen! Ha en bra dag allihopa!
/Lina


Läst 19403 ggr Kommentarer Kommentera

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.